Kehity kohtaajana valmennus on suunnattu sosiaali- ja terveyspalveluiden ammattilaisille, jotka kohtaavat haasteellisia tilanteita asiakastyössä. 
 

Toimintaympäristö

Pilotti valmennukset toteutettiin yhteistyössä Kyllön terveysaseman ja Hannikaisenkadun sosiaaliaseman henkilöstön ja esihenkilöiden kanssa. Valmennus tapahtui Kyllön terveysaseman tiloissa, jonne Hannikaisen sosiaaliaseman henkilöstö saapui omalta työpisteeltä. Valmennuksen kestoksi määräytyi 45 minuuttia, sillä se oli helppo toteuttaa eri ammattilaisten erilaisten aikataulujen sisällä. Valmennus toimii parhaiten pienissä ryhmissä, enintään 5–6 osallistujaa, sekä toteutettuna läsnäolo valmennuksena. Näin valmennus itsessään toimii kohtaamisen esimerkkinä ja valmennettavilla on tilaa kohdata, tulla kuuluksi ja jakaa ajatuksia muiden kanssa.

Kehity kohtaajana valmennus voidaan viedä sellaisenaan myös muihin toimintaympäristöihin ja käytettävä aika voi olla suurempi kuin 45 minuuttia, mikäli tämä on mahdollista kyseisessä toimintaympäristössä. Tärkeää on mahdollistaa rauhallinen hetki kohtaamiselle valmennuksen aikana, sekä esihenkilön tuki osallistua valmennukseen.

 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Moniammatillisen toimintamallin kehittämisen myötä ammattilaisten osaamisen vahvistaminen haastavissa asiakastilanteissa nousi yhdeksi kehittämiskohteeksi, jonka myötä pilotti valmennuksen kohderyhmäksi valikoitui Kyllön terveysaseman ja Hannikaisenkadun sosiaaliaseman henkilöstö. He olivat kokeneet jo pidemmän aikaa haastavat asiakastilanteet työtä kuormittavaksi ja kaipasivat näihin tilanteisiin osaamisen vahvistamista. 

Ratkaisun perusidea

Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskusohjelman palveluiden saatavuuden kokonaisuuden alla olevan moniammatillisen toimintamallin tarkoituksena on kehittää ja tukea laajalaisten sosiaali- ja terveysasemien toimintaa ja erityisesti eri ammattilaisten yhteistoimintaa asiakkaan ollessa keskiössä. Yksi osa tästä kokonaisuudesta on asiakkaan saaminen aktiivisemmaksi tekijäksi omassa asiakasprosessissaan sekä osallistumaan omien palveluiden suunnittelua ja toteutusta. 

Prosessin onnistuminen edellyttää vahvempaa kuulluksi tulemisen kokemusta asiakkaan toimesta ja tämän vuoksi on tarve kehittää ammattilaisten kohtaamisen taitoja.
Tämä tarve tuli esille sosiaali- ja terveysalan ammattilaisilta itseltään valmentajien järjestämissä vastaanottojen kehittämiseen tarkoitetuissa tilaisuuksissa. Tätä tarvetta vastamaan kehitettiin kehity kohtaajana valmennus.
 
Kuunnellen vastaanotoille työskentelevien ammattilaisten tarpeita ja toiveita, kehitettiin valmentajien toimesta valmennus, joka itsessään piti sisällään kohtaamisen tilanteen eri ammattilaisten välillä ja jossa he pystyivät jakamaan kokemuksiaan eri ammattilaisten näkökulmasta. Valmennus itsessään pitää sisällään lyhyen opetuksellisen hetken dialogisuudesta ja tarjoaa yhden vaihtoehdon kohtaamisen peruspalikoiksi, suurin osa valmennuksesta on varattu yhteiselle keskustelulle ja kohtaamiselle. Kokonaisuus oli suunniteltu yhdessä valmennettavien kanssa niin, että se oli helposti järjesteltävissä osaksi ammattilaisten työpäivää ja sekä sovittu esihenkilöiden kanssa, että työntekijät voivat mahdollisimman matalalla kynnyksellä osallistua valmennukseen.

 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Tulevaisuuden sosiaali-ja terveyskeskus ohjelman moniammatillisen toimintamallin valmentajat ovat jalkauttaneet valmennusta. Aloitettu keskustelut Keski-Suomen hyvinvointialueen organisaation sisällä olevan työhyvinvointiyksikön henkilöstön kanssa valmennuksen juurruttamisesta osaksi heidän palveluvalikoimaansa. Valmentajien osalta valmennusta on tarkoitus jatkaa myös Kestävän kasvun ohjelmassa.

Vinkit toimintamallin soveltajille
  • Varaa riittävästi aikaa valmennukselle ja valmennettaville
  • Ota vahvasti lähijohto mukaan valmennuksen toteutuksen suunnitteluun
  • Anna aikaa keskustelulle valmennuskohtaamisen aikana
  • Oleellista on se, että valmennettavat ovat äänessä eikä valmentajat
  • Miten varmistat, että valmennukseen osallistujilla on riittävästi aikaa valmistautua ja ennalta miettiä haastavia asiakastilanteita valmennukseen?
  • Palautteen saamisen ja keräämisen tärkeys
  • Muista hyödyntää osallistujien antama palaute seuraavaa valmennusta ajatellen

 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Kehity kohtaajana valmennus lähti alun perin kentän työntekijöiden tarpeesta kehittyä kohtaajina. Valmennukseen osallistujilta saatiin heti valmennuksen jälkeen suullista palautetta ja heiltä kerättiin myös valmennuksen jälkeen palaute kirjallisesti forms lomakkeella. Suullisen palauteen perusteella valmennus koettiin hyväksi ja tarpeelliseksi. Kirjallisen palautteen perusteella valmennus oli hyödyllinen ja valmennuksesta saatuja oppeja hyödynnettäisiin hyvin mahdollisella todennäköisyydellä. 

Osallistujat kokivat kirjallisen palautteen perusteella hyväksi sen, että valmennuksessa sai hyviä ajatuksia ja ideoita kohtaamiseen, sekä sen että sai jakaa kokemuksia kohtaamisesta eri ammattilaisten ja eri aloilla työskentelevien kesken. Valmennukseen osallistujat kokivat saaneensa vahvistusta jo olemassa olevalle kohtaamisen ammattitaidolle. Osallistujat pitävät hyvänä sitä, että valmennus tapahtui läsnä valmennuksena ja että pieni ryhmä mahdollisti hyvin keskustelua. Osallistujat antoivat myös palautetta siitä, että valmennus oli liian lyhyt ja että keskustelulle olisi ollut hyvä olla enemmän aikaa.