Keko-valmennus -Työikäisille kehitysvammaisille henkilöille ja heidän ohjaajilleen suunnattu elintapavalmennus
Keko-valmennus on työikäisille kehitysvammaisille henkilöille ja heidän ohjaajilleen suunnattu noin vuoden kestävä elintapavalmennus. Se tarjoaa mahdollisuuden pysähtyä terveyteen ja fyysiseen toimintakykyyn liittyvien teemojen äärelle yhdessä pohtien, kokeillen ja oppien.
Terveysriskit ja fyysinen toimintakyky
Kehitysvammaisilla ihmisillä on muita suurempi riski liikkua vähän ja syödä epäterveellisesti. Lisäksi useisiin kehitysvammaoireyhtymiin liittyy ylipainoisuus ja suurentunut riski muistisairauksille. Fyysinen toimintakyky ja terveysriskien ennaltaehkäisy vaikuttavat työikäisen kehitysvammaisen henkilön työkykyyn, elämänlaatuun ja elinajan ennusteeseen. On tärkeää, että kehitysvammaisten ihmisten kohdalla terveysriskien ennaltaehkäisyyn kiinnitetään huomioita ja heidän itsensä sekä heidän lähipiirinsä intoa huolehtia fyysisestä toimintakyvystä vahvistetaan.
Kehitysvammaiset ihmiset tarvitsevat tukea terveyskäyttäytymisen pysyvään muutokseen
Tavoitteellinen valmennus, johon myös kehitysvammaisten sosiaalinen ympäristö sitoutuu, ehkäisee parhaiten terveyttä ja toimintakykyä heikentäviä tekijöitä. Keko-valmennus tarjoaa vuosittain viidelle valmennusryhmälle mahdollisuuden keskittyä terveyteen ja fyysiseen toimintakykyyn liittyvien teemojen äärelle. Ryhmä kootaan kahdeksasta työikäisestä kehitysvammaisesta henkilöstä ja heidän kahdesta ohjaajastaan. Tyypillisesti valmennukseen haetaan asumisyksiköstä tai toimintakeskuksesta. Valmennus kestää kokonaisuudessaan noin vuoden sisältäen etävalmennusta ohjaajille ja kaksi lähijaksoa koko ryhmälle osallistujien asuinpaikkakunnalla. Lähijaksolla myös kehitysvammaisen henkilön lähipiirin ihmiset kuten läheiset ja toimintaympäristön muut ohjaajat osallistuvat infotilaisuuteen.
Keko-valmennuksen pääkohderyhmänä ovat työikäiset kehitysvammaiset henkilöt, joiden tavoitteena on osallistua tai jotka osallistuvat työ-, avo- tai päivätoimintaan. Heitä on Suomessa noin 16 000-17 000 henkilöä.
Vuosittain Keko-valmennus tavoittaa 40 kehitysvammaista henkilöä 5 paikkakunnalta. Keko- valmennuksia järjestetään 5, joista kuhunkin osallistuu 8 kehitysvammaista henkilöä samalta asuin seudulta.
Lisäksi kohderyhmänä on valmennettavien ohjaajat. Jokaiseen valmennukseen osallistuu kaksi kehitysvammaisten parissa työskentelevää ohjaajaa. Nämä vuosittain yhteensä 10 ohjaajaa sitoutuvat vuodeksi valmennukseen ryhmänsä kanssa.
Kohderyhmänä on myös kehitysvammaisen valmennettavan lähipiirin ihmiset. Keko-valmennus tavoittaa vuosittain kehitysvammaisten osallistujien toimintaympäristön läheisiä (n. 20 henkilöä) ja niitä ohjaajia (n. 20 henkilöä), jotka eivät muutoin osallistu Keko-valmennukseen.