Keskitetty jälkihuolto lastensuojelun asiakkaille ja koto-nuorille
Keskitetty jälkihuolto palvelee sekä lastensuojelun jälkihuoltonuoria että yksin maahan alaikäisenä tulleita, oleskeluluvan saaneita nuoria. Nuoria tuetaan itsenäistymisen elämänvaiheessa kaikilla elämän osa-alueilla, tasapuolisesti riippumatta asiakkuuden taustalaista.
Vuoden 2020 alusta astui voimaan laki lastensuojelun jälkihuolto-oikeuden nostosta 21 vuodesta 25 ikävuoteen. Myöhemmin lakiin lisättiin ikärajan nosto koskettamaan myös kotouttamislain mukaista jälkihuoltoa, jonka perusteella yksin maahan alaikäisenä tulleet nuoret, joilla on oleskelulupa haettu alaikäisenä, ovat oikeutettuja hoivaan, huolenpitoon ja kasvatukseen perheryhmäkodissa tai muussa saman palvelun tarjoavassa palvelussa, kunnes täyttävät 25 vuotta.
Porvoossa päätettiin yhdistää lastensuojelun ja kotoutumislain mukaiset jälkihuollot yhdeksi palveluksi. Palvelun kautta pystytään tarjoamaan tasavertaisesti laadukasta jälkihuoltoa kaikille jälkihuollon asiakkaille, asiakkuuden taustalaista riippumatta.
Porvoossa jälkihuollon asiakkaina on tällä hetkellä noin 130 nuorta. Asiakkaaksi ohjautuvat lastensuojelun asiakkaat, joilla on täysi-ikäisinä oikeus jälkihuoltoon, sekä yksin maahan alaikäisenä tulleet maahanmuuttajataustaiset nuoret. Jälkihuollon tiimissä työskentelee sosiaalityöntekijä, kaksi sosiaaliohjaajaa ja ohjaaja. Palvelun esimiehenä toimii johtava sosiaalityöntekijä.
Koto-nuoret ovat toistaiseksi muuttumaton ryhmä, joka koostuu vuosina 2015-2016 Suomeen yksin alaikäisinä tulleista nuorista, jotka ovat oleskeluluvan saatuaan saaneet kuntapaikan Porvoosta. Aikaisemmin koto-nuorten kanssa työskentelystä tehtiin kustannuskorvaussopimus kunnan ja ELY-keskuksen välille palvelutarpeen arvioin perusteella. Vuodesta 2021 alkaen sopimus tehdään asiakaskohtaisesti vuosittaisilla hakemuksilla, mikä vaikuttaa koto-nuorten saamaan palveluun; palvelu ei ole lain mukaan subjektiivinen oikeus, kuten lastensuojelun jälkihuollossa olevilla. Tulevaisuudessa jälkihuoltoon ohjautuvat myös ne uudet koto-nuoret, jotka täyttävät yllämainitut kriteerit. Lastensuojelun kautta jälkihuolto-oikeuden saaneet tulevat oman kunnan asiakkuudesta tai siirtona toisesta kunnasta. Palveluntarve määritellään siirtopalaverin yhteydessä lähettävän tahon ja asiakkaan kanssa. Työskentely asiakkaan kanssa määräytyy sen mukaan, hyötyykö hän eniten sosiaalityöstä, sosiaaliohjauksesta, ohjauksesta vai kaikista tukimuodoista. Asiakkuuden aikana työskennellään asiakassuunnitelman tavoitteita kohti, säännöllisesti asiakkaan tilannetta ja tuen tarvetta arvioiden. Jokaisella asiakkaalla on vastuutyöntekijä ja tällä tarvittaessa työpari. Asiakkuus päättyy viimeistään, kun asiakas täyttää 25 vuotta. Ennen palvelun päättymistä tehdään saattaen vaihtoa tarvittaviin palveluihin, joiden asiakkuudesta asiakas hyötyy jälkihuollon jälkeen.