Kiikarissa aivoterveys - tietoa näkövammaisille aivoterveydestä ja muistista
Näkövammaisille henkilöille suunnattua aivoterveyteen ja muistin toimintaan liittyvää äänimateriaalia, jota heitä kohtaavat soteammattilaiset ja kolmannen sektorin toimijat voivat hyödyntää näkövammaisten äänilehdissä, ryhmätoiminnassa tai henkilökohtaisissa tapaamisissa.
Näkövammaisilla henkilöillä on tasa-arvoisuuden näkökulmasta oltava mahdollisuus saada tietoa aivoterveyteen ja muistiin liittyvistä asioista saavutettavassa muodossa. Muistisairauksien puhkeamiseen voidaan vaikuttaa ennaltaehkäisevästi terveellisillä elintavoilla (Finger-tutkimus). Näkövammaiset henkilöt ovat tässä suhteessa riskiryhmässä, koska näkövamma usein vaikuttaa mm. liikunnan rajoittumiseen, ravitsemuksen heikentymiseen sekä osallistumiseen kodin ulkopuoliseen toimintaan.
Näkövammaisuus sekä muistisairaudet ovat ajankohtaisia asioita Mikkelin seudulla. Ikä on riskitekijä niin muistisairauteen kuin näkövammaan. Laskelmien mukaan yli 85-vuotiaista joka 3. sairastaa muistisairautta sekä yli 80-vuotiaista joka 5.llä kaukonäöntarkkuus on merkittävästi heikentynyt. Etelä-Savo on Ikääntynein maakunta Suomessa ja 65-vuotta täyttäneiden osuus maakunnassa on 26,8 prosenttia. Näiden lukujen perusteella voidaan olettaa, että Etelä-Savon alueella on todennäköisimmin näkövammainen muistisairas kuin muissa maakunnissa. Oletuksena oli, että näkövammaisten muistiongelmia ei tunnisteta tai heitä ei ohjata muistitutkimuksiin tasa-arvoisesti näkeviin ikäihmisiin verrattaessa. Tästä syystä haluttiin kerätä tietoa, miten näkövammaisten muistiongelmat sekä niiden ennaltaehkäisyyn liittyvät asiat näkyvät ammattilaisten asiakaskohtaamisissa sekä järjestöjen toiminnassa. Tietoa kerättiin yli 65-vuotiaiden näkövammaisten ja heidän läheistensä haastatteluilla ja näkövammaisia työssään kohtaavien ammattilaisten sekä kolmannen sektorin toimijoiden kyselyillä ja haastatteluilla.
Kiikarissa aivoterveys -hankkeen työntekijät sekä Aistiviidakossa -työryhmä (näkövammaiset ja muistioireiset henkilö, elokuvan ohjauksen ammattilainen sekä hanketyöntekijät)
Selvityksessä saatua uutta tietoa ja/ tai aiempia tutkimuksia vahvistavaa tietoa hyödynnetään materiaalien ja toimintamallien luomiseen näkövammaisten aivoterveyttä tukevaan työhön. Sote-ammattilaisten tieto näkövammaisten terveyskäyttäytymisestä ja tuen tarpeista lisääntyy selvityksen myötä.
Näkövammaisille ja heidän läheisilleen on olemassa suunnattuja aivoterveysmateriaaleja, joita hyödynnetään sekä yksilöohjauksessa sekä ryhmätoiminnoissa mm. eri näkövammaisjärjestöissä. Sote-ammattilaisilla on käytössä materiaaleja ja osaamista ja muistioireet tunnistetaan aiempaa paremmin ja näkövammaiset ohjautuvat muistitutkimuksiin. Materiaalit on levitetty valtakunnallisesti näkövamma- sekä muistiyhdistyksien kautta.
Näkövammaisten ja heidän läheistensä aivoterveysasioihinsa liittyvään tiedonjakamiseen, muistioireiden tunnistamiseen ja tutkimuksiin ohjaamiseen sekä tuen tarjoamiseen on olemassa hyviä käytäntöjä, jotka ovat levitettävissä valtakunnallisesti.
Äänilehtien kuuntelijoilta kerätään palautetta julkaistuista materiaaleista sekä kokemusta niiden hyödyllisyydestä ja vaikutuksista omaan toimintaan.
Ryhmätoiminnan materiaaleista kerätään palautetta suullisesti ryhmiin osallistujilta sekä näkövammaisyhdistysten toimijoilta.
Äänimuotoisista oppaista kerätään palautetta kaikilta kohderyhmiltä; näkövammaisilta, heidän läheisiltään, sosiaali- ja terveysalan ammattilaisilta.
Uutena innovaationa voidaan pitää Aistiviidakossa työryhmää toimintaa toteuttamassa aivoterveysaiheisia kolme kuunnelmaa, videon ja podcastin. Hankkeen työntekijät tuottavat kuukausittain materiaaleja näkövammaisten äänilehtiin.
Kohderyhmänä ovat yli 65-vuotiaat näkövammaiset, heidän läheisensä sekä näkövammaisia asiakkaita työssään kohtaavat sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset