Kirjastokaveri voi tuoda ja lainata teoksia ikäihmiselle, joka ei itse pääse kirjastoon. Kirjastokaveri voi myös lähteä mukaan kirjastoon.

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Kirjastokaveri
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Kirjastokaveri voi tuoda ja lainata teoksia ikäihmiselle, joka ei itse pääse kirjastoon. Kirjastokaveri voi myös lähteä mukaan kirjastoon.

Toteutuspaikka
Kirjastokaveritoimintaa on kehitetty vuodesta 2013 alkaen Aijjoos-kumppanuushanke II:n, Evijärven kirjaston sekä Evijärven 4H-yhdistyksen yhteistyönä.
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Etelä-Pohjanmaa
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA)
Toimintamallin kokonaisuus
Liitteet ja linkit

Tekijä

Jenni Alanen

Luotu

27.03.2020

Viimeksi muokattu

24.04.2020
Ratkaisun perusidea **

Maaseudulla välimatkat kirjastoon ovat usein pitkiä, eikä kaikilla paikkakunnilla ole kirjastoautoa. Kirjastokaverin avulla ikäihmisen kirjastoharrastus voi jatkua, vaikka hän ei enää itse pääsisikään kirjastoon. Kirjastokaveri voi myös tarjota kyydin kirjastoon. Kirjastokaveritoiminta yhdistää ikäpolvia. Nuoresta iästään huolimatta lapsetkin voivat toimia vapaaehtoistyössä.

Toimintaympäristö **

Maaseudulla välimatkat kirjastoon ovat usein pitkiä, eikä kaikilla paikkakunnilla ole kirjastoautoa. Kirjastokaverin avulla ikäihmisen kirjastoharrastus voi jatkua, vaikka hän ei enää itse pääsisikään kirjastoon.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Kohderyhmänä ovat syrjäisellä maaseudulla asuvat ikäihmiset, joilla ei ole mahdollisuutta päästä kirjastoon.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Vapaaehtoisten löytäminen
Kirjastokaveri voi olla niin lapsi, nuori kuin aikuinen. Kirjastokavereita voi löytää kouluista, erilaisista yhdistyksistä esim. 4H, MLL, eläkeläisyhdistykset tai Martat. Kirjastokavereita voi etsiä myös lehti-ilmoitusten avulla. Monesti koulut ja kirjastot sijaitsevat lähellä toisiaan. Sivukyliltä koulukyydillä kulkevat lapset voivat helposti viedä lukemista tai vaikka äänikirjoja oman kylänsä ikäihmisille.

Kirjastokaverin välittäminen
Vapaaehtoiset ja kirjastokaveria tarvitsevat voivat ilmoittautua kirjastoon. Kirjasto välittää sopivan kirjastokaverin sitä tarvitsevalle ikäihmiselle.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Toimintamallin avulla lukuharrastus voi jatkua läpi elämän.

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Mallin soveltaminen vaatii tiivistä yhteistyötä kirjaston kanssa. 

Kansikuva
Naiset tekevät käsitöitä pöydä ympärillä. Pöydällä on kirjapinoja.

Kehittämisen vaihe

icon/launch Created with Sketch. Valmis