Kodin turvallisuuden tarkistuslista
Kodin turvallisuuden tarkistuslistan avulla pystyt tarkistamaan kodin turvallisuuden järjestelmällisesti.
Jos havaitset puutteita, sovi niiden korjaamisesta: kuka tekee, milloin ja miten kustannukset katetaan.
Lista sopii kotihoidon työntekijöille ja perheiden yhteispohdintaan.
Kodin turvallisuuden tarkistuslistan taustalla on väestön ikääntyminen, muistisairaiden määrän kasvu, toimintakyvyltään heikentyneiden henkilöiden kotona asuttamisen politiikka ja asumisessa todetut vaaratilanteet. Onnettomuustutkinnan yhteydessä on edellytetty sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstölle asiakkaan asumisen turvallisuuden tarkistamiseen työkalua, jonka avulla tarkastaminen tapahtuisi järjestelmällisesti. Kodin turvallisuuden tarkistuslista sopii perheen omaehtoiseen kodin turvallisuuden tarkistamiseen jokaisessa perheessä. Lista on saatavissa myös ruotsiksi ja englanniksi. Suunnitteilla on myös venäjänkielinen käännös.
Kodin turvallisuuden tarkistuslista on ollut suppeampana versiona ollut jo käytössä jo pitkään. Tarkistuslistapäivitettiin Osallistuva Turvallisuus Erityisryhmille (OTE) -hankkeen osana, laaja-alaisessa yhteistyössä eri järjestöjen, pelastustoimen ja sosiaali- ja terveystoimen kanssa. Päivityksessä otettiin huomioon erityisesti omaishoitoperheiden, muistisairaiden henkilöiden ja iäkkäiden asumisen tarpeet.
Kehittäminen tapahtui työpajoissa, joihin osallistui edustajia Muistiliitosta ja Omaishoitoliitosta, hoivapalveluista, iäkkäitä edustavista järjestöistä ja pelastuslaitoksilta. Tekstiä ja tarkistettavia asioita kehitettiin edellisestä ja kehitystyössä otettiin huomioon toimintakyvyltään heikentyneet henkilöt. Hankkeen toteutuksesta vastasi Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK.
Sekä kotihoidon henkilöstö että kotona asuvat toimintakyvyltään heikentyneet henkilöt voivat yhteistyössä läheistensä kanssa tarkistaa kodin turvallisuuden. Jos puutteita havaitaan, ne tulee korjata. Jos asukas itse ei pysty puutteita korjaamaan, pitää sopia, kuka työn tekee ja milloin. Lisäksi on varmistettava, että mahdollisiin kustannuksiin varaudutaan. Tavoitteena on asumisen turvallisuus ja tapaturmien vähentäminen ja ehkäisy.
Esimerkkinä palovaroittimen toimintakunnosta huolehtiminen: toimintakyvyltään heikentynyt henkilö ei voi turvallisesti kiivetä kattonrajaan testaamaan palovaroitinta tai vaihtamaan siihen paristoa. Kun tilanne ennakoidaan, sovitaan kuka palovaroittimen testaa tai vaihtaa tarvittaessa pariston. Samoin sovitaan, milloin asia hoidetaan. Jos kustannukset ovat henkilön tulotasoon nähden kohtuuttomat, tulee myös selvittää, miten kustannukset katetaan.
Lomakkeen käyttö kunntien vanhuspalveluissa ja kotihoidossa sekä järjestöissä.
Lomakettä käyttävien kuntien määrä ja jaettujen tarkistuslomakkeiden määrä.
Kotitapaturmien määrän vähentyminen. Asuntopalojen ja liesipalojen määrän vähentyminen.
Tietoisuus lisääntyminen asumiseen liittyvistä turvallisuusriskeistä.
Kunnat, kotiin annettavien palvelujen tuottajat sekä järjestöt voivat jakaa tarkistuslistaa ja käydä sitä läpi iäkkäiden ja erityisryhmiin kuuluvien henkilöiden ja heidän läheistensä kanssa. Keinoina tarkistuslistasta tiedottaminen ja saatavuuden parantaminen sekä käytön opastus järjestökoulutusten ja Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön Asumisturvallisuusverkoston kautta.
Varsinainen tarkistuslistan kohderyhmä ovat iäkkäät, muisti- ja omaishoitoperheet sekä muut toimintakyvyltään heikentyneet henkilöt. Välillisenä kohderyhmä ovat sosiaali- ja terveydenhuollon, kuten kotihoidon henkilöstö.
Vanhuspalvelun ja palveluntarpeen arvioinnin työkalu ja jaettavaa materiaalia.
Kohderyhmän edustajia on ollut osallisena mukana kehittämistyössä.
Ratkaisussa on hyödynnetty aiempaa tarkistuslistaa. Lisäksi kehittämistyössä listaa on verrattu muihin käytettävissä oleviin tarkistuslistoihin.
Työpajoissa pohdittiin muun muassa sisältöjä eri käyttäjäryhmien näkökulmista.
Lisäksi päätettiin kerätä hyviä vinkkejä turvallisuuden varmistamiseksi. Vinkit on koottu listan marginaaliin.
Listaan varattiin myös tilaa listan käyttäjän omille kommenteille.
Listan päivityksessä keskityttiin iäkkäiden, muisti- sekä omaishoitoperheiden tarpeisiin. Lähtökohdan ohella tavoitteena oli periaate, jonka mukaan erityistä tukea tarvitseville suunnattu tarkistuslista voi toimia kaikissa perheissä.
Kodin turvallisuuden tarkistuslistaan on koottu yhteen erityyppisiä kodin ja arjen turvallisuuden keskeisiä tekijöitä. Kun turvallisuutta tarkastellaan yksi asia kerrallaan - ja se laitetaan kuntoon, on koti turvallinen pitkällä aikavälillä. Helpot toimintavinkit auttavat
Kodin turvallisuuden tarkistuslistaa koekäytettiin sen kehitysvaiheessa kehitystoiminnassa mukana olleiden järjestöjen kautta. Tarkistuslistaa on jaeuttu painotuotteena OTE-hankkeen aikana ja siitä on kerätty palautetta. Pääosin palaute on ollut hyvin myönteistä. Kiitosten ohella on aineistosta saatu joitakin kehitysehdotuksia, jotka otetaan huomioon jatkossa. Yksi keskeinen toive on ollut aineiston uudet käännökset, ensisijaisesti käännöstä kaivataan venäjäksi, jotta se palvelisi myös suurinta yksittäista vieraskielisten ryhmää. Samoin päivitetty versio tulisi toimittaa näkövammaisille soveltuvaksi ääniversioksi.
Alkuperäiset ratkaisut on toteutettu vuosina 2018-2019.
Koekäytössä keskeisenä tavoitteena oli saada palautetta tarkistuslistan toimivuudesta eri kohderyhmillä.
Kokeilujen yhteydessä aineisto luettiin myös näkövammaisille sopivaksi ääniversioksi. Tavoitteena oli kokeilla aineiston toimivuutta, jotta se voidaan tuottaa myös näkövammaisten käyttöön.
Kokeiluissa keskeisenä havaintona oli kotien erilaisuus. Kodin turvallisuuden tarkistuslistan ohjeistuksessa ja käytössä on tarkoituksenmukaista muistaa ja muistuttaa kysymysten sovittamisesta kunkin kodin olosuhteisiin. Osa kysymyksistä voidaan ohittaa perustellusti merkinnällä Ei koske minua. Esimerkkinä tuhkan käsittely, joka koske vain talouksia, joissa on puulämmitteinen liesi, takka tai vastaava, tai joissa tupakoidaan ja turvallisuuden varmistamiseksi tarvitaan tuhkan tai tupakantumppien huolellista käsittelyä. Vastaavasti häkävaroitin on tärkeä näissä talouksissa, vaikka jossain muussa kodissa häkävaroitin on tarpeeton.