Kotihoidon asiakkaan aktiivisuuden seuranta rannekkeen avulla
Kotihoidon asiakkaan käyttämä ranneke välittää kotihoidon järjestelmään tietoa asiakkaan aktiivisuudesta ja hyvinvoinnista. Tiedon avulla kotihoito voi muodostaa kokonaiskuvan asiakkaan tilanteesta.
Suomessa väestö vähenee ja ikääntyy tulevina vuosikymmeninä, samalla sosiaali- ja terveyspalveluiden tarve kasvaa. Suomen vanhuspoliittisena linjauksena on tukea ikäihmisten kotona asumista, myös säännöllisten palvelutarpeiden ilmaantuessa. Laatusuositus hyvän ikääntymisen turvaamiseksi ja palvelujen parantamiseksi 2020–2023 asettaa yhdeksi keinoksi ikäystävällisen Suomen tavoittelussa digitalisaation ja teknologian hyödyntämisen. Hallituksen linjaamassa sote-uudistuksessa tavoitteena on vahvistaa perustason palveluja sekä siirtää painopistettä ehkäisevään työhön.
Kotona asumisen tukeminen hyvinvointiteknologialla mahdollistaa ikäihmisten toiveita asua omassa kodissaan mahdollisimman pitkään itsenäisemmin ja turvallisemmin. Lisäksi asiakkaasta kerätyllä hyvinvointitiedolla mahdollistetaan asiakkaan laaja-alaisemman kokonaiskuvan muodostumista perustuen saatuun dataan. Tämä edellyttäisi tietojen yhdistämisen Gillien tietoaltaaseen.
Kohderyhmänä oli eksoten kotihoidon säännöllisen kotihoidon asiakkaita kahdelta eri kotihoitoalueelta. Pilottiin valituilla asiakkailla oli käytössään jo perus GPS turvakellot, jotka tässä pilotissa korvattiin uudella turvakello mallilla, jossa oli lisänä aktiivisuuden seurantaominaisuus. Lisäksi ratkaisu sisälsi asiakkaan kotiin eri huonetiloihin sijoitettavat minimajakat, joiden avulla voitiin havainnoida asiakkaan kotona liikkumista.