Kotihoidon määräaikainen kuntouttava arviointijakso (RAI-pohjainen toimintamalli)
Kotihoidon palvelut alkavat aina arviointijaksolla, joka on määräaikainen ja kestää neljästä kuuteen viikkoa. Jaksolla on tarkoitus arvioida asiakkaan toimintakykyä ja palveluntarvetta yhdessä asiakkaan ja läheisten kanssa.
Hyvinvointialueuudistuksen, ikääntyvän väestön ja rajallisien resurssien myötä oli tarpeellista yhtenäistää Keski-Suomen 22 kunnan erilaisia toimintatapoja.
Tavoitteena kehittämistyössämme oli yhdenmukaistaa hyvinvointialueen palveluprosessi kuntouttavan arviointijakson osalta.
Asiakkaiden oikea-aikaista palveluihin ohjautumista mitataan RAI-arviointivälineellä.
Kohderyhmänä ikääntyneet hyvinvointialueen asukkaat. Kehittämistyön aikana ikääntyneitä on kuultu kiertämällä kaikissa hyvinvointialueen kuntien vanhusneuvostoissa.
Kukoistava kotihoito-hankkeessa kuntouttavan arviointijakson prosessia oli jo alustavasti Keski-Suomessa otettu käyttöön. Lähdimme jatkokehittämään toimintamallia RAI-pohjaiseksi koko hyvinvointialueen tarpeeseen. Kuntouttavaa arviointijaksoa toteutettiin hyvin eri tavalla hyvinvointialueen kunnissa. Joissakin kunnissa oltiin jo hyvin pitkällä toimintamallin kanssa ja osassa kunnista vasta aloitettiin.
Kotihoidon palvelut alkavat aina kuntouttavalla arviointijaksolla, joka on määräaikainen ja kestää neljästä kuuteen viikkoa. Jaksolla on tarkoitus arvioida asiakkaan toimintakykyä ja palveluntarvetta yhdessä asiakkaan ja läheisten kanssa.
Tavoitteena on löytää asiakkaalle yksilölliset tukikeinot mielekkään ja turvallisen arjen tueksi. Tavoite voi liittyä esimerkiksi omatoimiseen ruokailuun, peseytymiseen tai liikkumiseen apuvälineen tuella joko kotona tai lähiympäristössä. Jaksolla on tarkoitus tukea asiakkaan kuntoutumista ja kannustaa asiakasta kohti omia arjen tavoitteita.
Kuntouttavan arviointijakson toteutuksessa ovat mukana asiakkaiden tarpeiden pohjalta muodostuva ammattilaisten tiimi. Jakson arvioinnin pohjalta tehdään tarvittaessa päätös esimerkiksi säännöllisen kotihoidon aloittamisesta.
Vuoden 2023 aikana tavoitteemme oli kiertää kaikki kotihoitojen tiimit, jossa toimintamallia käytiin yhdessä henkilöstön kanssa läpi. Tässä onnituttiin lähes täydellisesti. Saimme hyvää palautetta kentältä ja prosessia muokattiin matkan varrella.