Koululaisklinikka määräaikaisiin suun terveystarkastuksiin
Määräaikaistarkastuksiin kuuluvat luokka-asteet kutsutaan 1.8–30.5 aikavälillä klinikkapäiviin. Klinikassa työskentelee hammaslääkäreitä, hammashoitajia ja suuhygienistejä, jotka ottavat vastaan potilaita yhteiseltä ajanvarauskirjalta.
Valtionneuvoston asetus neuvolatoiminnasta, koulu- ja opiskelijaterveydenhuollosta sekä lasten ja nuorten ehkäisevästä suun terveydenhuollosta määrittelee, että koululaisille on järjestettävä suun terveystarkastus ensimmäisellä, viidennellä ja kahdeksannella luokalla. Tarkastuksen voi suorittaa hammaslääkäri, suuhygienisti tai lisäkoulutuksen saanut hammashoitaja. Oppilaiden suun terveystarkastuksiin sisältyy aina myös hammaslääkärin tutkimuksia, jotka kohdennetaan tarpeen mukaan. (Valtionneuvoston asetus neuvolatoiminnasta, koulu- ja opiskeluterveydenhuollosta sekä lasten ja nuorten ehkäisevästä suun terveydenhuollosta, §8/§10)
Koululaisklinikan tarkoituksena on yhtenäistää ja sujuvoittaa hoitoloiden toimintamallia koululaisten määräaikaistarkastuksia järjestäessä. Siun soten alueella tarkastetaan systemaattisesti luokat 1., 3., 5. ja 8. Näiden lisäksi tarkastuksia varataan yksilöllisten tarpeiden mukaan tiheämmin. Koko Siun soten alueella on noin 14 610 oppilasta peruskoulussa luokilla 1.-9. (SVT 2019).
Nykyisenä ongelmana on, että koululaisten määräaikaistarkastukset saattavat venyä kesälle tai ajoittain jopa seuraavalle luokka-asteelle. Kutsuntamalli on erilainen eri hoitoloiden välillä ja useamman hoitohenkilökunnan jäsenen hoitaessa kutsujen lähettämistä, hoitoloilta voi puuttua tieto siitä kuinka paljon kutsuja on lähetetty/lähettämättä missäkin vaihetta kouluvuotta.
Klinikkamallin tavoitteena on huolehtia siitä että kaikki tarkastettavat luokka-asteet tulee tarkastettua lain puitteissa määritellyssä ajassa.
- Jokaisella hoitolalla on nimetty kutsuhoitaja ja mahdollinen “varakutsuhoitaja” sairaus ym. varalta.
- Kaikki kutsut on lähetetty syksyn aikana
- Kaikki koululaiset ovat käyneet tarkastuksessa 1.8 - 30.5 välisenä aikana (10kk ajanjaksolla)
- Jatkohoitoa tarvitsevat saavat jatkohoitoajan vastaanotolta.
- Dokumentoinnin seuranta, eli onko KL-1luokkalaisen tarkastus, KL-3luokkalaisen tarkastus jne koodeja käytetty toimenpidekoodien kanssa sekä hammaskertomuksen strukturoidut fraasit, jolloin samat asiat käydään systemaattisesti läpi kaikilla vastaanotoilla, esimerkiksi koskien omahoitoa, ruokailu tottumuksia jne.
Klinikkamallia on toteutettu useammassa hammashoitolassa Siun soten alueella. Samalle päivälle on kutsuttu kaikkia luokka-asteita (1., 3., 5., ja 8. luokkalaisia). Alueellisia eroja on potilasmateriaalissa karieksen ja ientulehduksen yleisyyden sekä hoidon tarpeen osalta. Kunnan hoitoloiden ammattilaisilla on näkemystä oman alueensa tilanteesta ja tämä tulisi ottaa huomioon suunniteltaessa koululaisklinikkapäivien aikatauluja. Alueiden tilanteen arvioinnin tueksi löytyy myös tilastollista tietoa, esimerkiksi koululaisten omahoitotottumusten säännöllisyydestä, joka on vahvasti yhteydessä suun terveyteen. Pilotoinnin myötä toimintaprosessia on muutettu asiakkaiden ja henkilökunnan palautteisiin perustuen.