Kulttuurikirjaaminen
Kulttuurikirjaaminen liittää kulttuuri- ja taidetoiminnan sekä kulttuuriin, taiteeseen ja luovuuteen liittyvien tarpeiden, toiveiden sekä toimijuuden dokumentoinnin ja arvioinnin osaksi hoitotyön kirjaamisprosessia.
Kulttuurikirjaamisella tarkoitetaan kulttuuriin ja taiteeseen liittyvän toiminnan ja asiakaskohtaisen havainnoinnin kirjaamista potilas- ja asiakastietokantoihin.
Kulttuurikirjaamisen kehittäminen on aloitettu kulttuurisen vanhustyön kentällä.
- Vuonna 2017 toteutettiin kulttuurikirjaamisen kehittämisen työpajakiertue 12 Aili-kunnassa. Tilaisuudet toimivat yhteiskehittämisen periaatteella ja niissä kartoitettiin toiminnallisilla menetelmillä kuntien nykytilannetta kulttuurikirjaamisen tilan, osaamisen ja osaamistarpeitten osalta. Alkukartoituksen pohjalta todettiin, että niin kuntien tilanteet kuin kirjaamisjärjestelmät eroavat toisistaan paljon.
- Vuosina 2018 – 2019 toteutettiin selvitystyö, joka koostui alkukartoituksesta, sparrauskiertueesta ja asiantuntijahaastatteluista. Selvitystyön toteutti kulttuurikirjaamisen asiantuntija Silva Siponkoski
- Syksyllä 2019 käynnistettiin Aili-verkoston kuntien kirjaamisasiantuntijoiden Raili-verkosto, jonka koordinointivastuussa toimii Silva Siponkoski. Tarve verkostolle tuli vahvasti esiin selvitystyössä.
- Raili-verkosto yhteiskehitti syksyllä 2019 RAI-LTC eli pitkäaikaishoivan ohjelmistoon kulttuurisen vanhustyön henkilöprofiilin, joka kokoaa yhteen raporttiin tiedot ikääntyneen kulttuurisesta taustasta, toiveista ja mieltymyksistä.
- Kulttuurinen henkilöprofiili RAI-LTC julkaistiin helmikuussa 2020
- Kulttuurinen henkilöprofiili RAI-LTCF julkaistiin marraskuussa 2022
Toimintamallin tavoitteena on että kulttuuriin, luovuuteen ja taiteeseen liittyvien tutkittujen, vaikuttavien toimintatapojen, menetelmien ja työotteiden käyttö lisääntyy. Pyritään siihen, että kulttuurista vanhustyötä pystytään yhä systemaattisemmin johtamaan tietoon perustuen.
Kirjaamisen avulla asiakkaiden kulttuuristen oikeuksien toteutuminen pystytään turvaamaan systemaattisesti.
Kulttuurikirjaamisen avulla tuetaan asiakaslähtöistä työotetta sekä vahvistetaan asiakkaan hyvinvointia ja arvokkaan elämän toteutumista. Se luo yhteisen ymmärryksen eri ammattilaisille ja systematisoi tiedon vaihtoa.