Kyläluudan avulla edistetään ja elvytetään kyläilykulttuuria. Kyläluuta on pieni (n. 10 cm) risuista tehty luuta sekä tyhjä muistikirja. Ne kulkevat pienessä paperipussissa. Kyläluudan mukana tulevaan muistikirjaan kirjoitetaan kuulumisia, muisteloita, tarinoita, runoja jne. Mukaan voi liittää myös kuvia. Tämän jälkeen kyläluuta viedään naapuriin. Kyläluutaa ei saa jättää postilaatikkoon, vaan se on vietävä sisälle asti. Samalla tulee kyläiltyä naapurissa. Tavoitteena on, että kyläluuta kulkee kylällä mahdollisimman monessa talossa.

Kyläluuta on toimintamalli, joka edistää sosiaalista kanssakäymistä naapuruston välillä. Kyläluudan idea on lähtenyt lappajärveläiseltä vapaaehtoiselta.

Toimintaympäristö

Kyläilykulttuuri on vähentynyt maaseudullakin. Kyläluuta -toimintamalli on kehitetty edistämään kyläilyä naapurien kesken. Kyläluuta madaltaa vierailun kynnystä. Samalla kyläluutaan tallentuu kylän perinnetietoa.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kyläluuta tavoittaa kaikenikäiset kyläläiset.

Ratkaisun perusidea

Kyläluudan liikkeelle lähettäminen
Kylittäin (tai alueittain) järjestetään yhteinen tapahtuma, johon kaikki alueen asukkaat ovat tervetulleita. Tapahtumapaikaksi kannattaa valita jokin kylän yhteinen kokoontumispaikka. Tapahtuma on hyvä järjestää yhteistyössä esimerkiksi kyläyhdistyksen kanssa. Heidän kauttaan tieto leviää laajasti alueen asukkaille. Mainosta voi esim. jakaa jokaiseen postilaatikkoon. Kylätapahtumassa lähetetään liikkeelle kyläluuta. Kyläluuta on pieni (n. 10 cm) risuista tehty luuta sekä tyhjä muistikirja. Ne kulkevat pienessä paperipussissa. Tapahtumassa kyläluuta annetaan ensimmäiseen kotiin.

Kyläluudan kyläilyt
Kyläluudan mukana tulevaan muistikirjaan kirjoitetaan kuulumisia, muisteloita, tarinoita, runoja jne. Mukaan voi liittää myös kuvia. Tämän jälkeen kyläluuta viedään naapuriin. Kyläluutaa ei saa jättää postilaatikkoon, vaan se on vietävä sisälle asti. Samalla tulee kyläiltyä naapurissa. Kyläluutaa ei saa pitää yhdessä talossa viikkoa pidempään. Tavoite on, että kyläluuta kiertää kylän kaikissa taloissa. Kyläluutakirjan ensimmäisellä sivulla lukevat nämä säännöt. Lisäksi siellä on luudan liikkeelle lähettäneen tahon yhteystiedot. Myös kyläluudan kotiinpaluujuhlan päivämäärän voi kirjaan laittaa.

Kyläluudan kotiinpaluujuhla
Esimerkiksi noin puolen vuoden kuluttua kyläluudan liikkeelle lähettämisestä, järjestetään kyläluudan kotiinpaluujuhla. Juhla voi olla yhteinen eri kylille, jolloin monta kyläluutaa kokoontuu samaan juhlaan. Juhlassa luetaan otteita kyläluutiin kirjoitetuista tarinoista. Lisäksi sovitaan, missä kyläluutia jatkossa säilytetään. Hyviä paikkoja ovat esim. kirjastot tai kylätalot.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Kyläluuta -toimintamalli on helppo toteuttaa pienillä resursseillakin. Esim. Aijjoos-toiminta ja Lappajärven kunta lähettivät Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi kyläluuta -haasteen 100 suomalaiseen kuntaan.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Toimintamallia voi soveltaa missä tahansa. Esim. kylän sijasta kyläluudan voi lähettää liikkeelle tietylle kadulle, kerrostaloon tai vaikka rivitaloalueen asukkaiden kesken.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Mallin myötä syntyi uusia ystävyyssuhteita.