Kymenlaakson hyvinvointialueen palliatiivisen keskuksen perustaminen ja kotisairaalatoiminnan vahvistaminen

Kymenlaakson hyvinvointialueelle perustettiin hyvinvointialueen Palliatiivinen keskus, mihin kuuluu hyvinvointialueen kattava kotisairaala, palliatiiviset osastot, poliklinikat ja konsultaatiotiimit sekä viikonloppupäivystystuki keskukselle.

Toimintaympäristö

STM suosituksen mukaan (STM 2019:68) hyvinvointialueella tulee olla palliatiivinen keskus mikä vastaavat alueen palliatiivisen hoidon palveluketjusta ja tuottaa erityistason palliatiivisen hoidon palvelut. 

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Kymenlaakson hyvinvointialueella perusterveydenhuollossa on ollut toiminnassa jo ennen hankkeen aloitusta niin etelässä kuin pohjoisessa palliatiiviset poliklinikat, palliatiiviset osastot sekä koko hyvinvointialueen kattava kotisairaalaverkosto. Toimintaa ei kuitenkaan oltu integroitu keskukseksi. Palliatiiviset poliklinikat, osastot  ja kotisairaaloiden toimipisteet sijaitsevat etelässä Karhulan sairaalassa (Villa Meri) ja pohjoisessa Ratamokeskuksessa (Villa Apila). Kotisairaaloiden ohessa toimi liikkuva hoitaja-yksikkö ArVi kotihoidon ja asumisen palveluiden tukena vuoden 2024 huhtikuuhun asti. Alueelta puuttui sairaaloiden tueksi suunnattu systemaattinen konsultaatiotoiminta.

Tavoiteltu muutos

Kymenlaakson hyvinvointialueella on Palliatiivinen keskus, mikä tarjoaa kaikki erityistason palliatiivisen hoidon palvelut ja vastaa alueen palliatiivisen palveluketjun toiminnasta turvaten laadukkaan palliatiivisen hoidon tarvelähtöisesti koko Kymenlaakson hyvinvointialueen väestölle.   

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmänä on kaikki Kymenlaakson hyvinvointialueen palliatiivista hoitoa ja saattohoitoa tarvitsevat potilaat.  

Ratkaisun perusidea

Kymenlaakson hyvinvointialueelle perustettiin koko Kymenlaakson kattava Kymenlaakson hyvinvointialueen Palliatiivinen keskus, jossa on STM suositusten mukaiset palvelut: 

  • hyvinvointialueen kattava kotisairaala (toimipisteet etelässä ja pohjoisessa)
  • palliatiiviset osastot, poliklinikat ja konsultaatiotiimit (etelässä Karhulan sairaalassa Villa Meri ja pohjoisessa Ratamokeskuksessa Villa Apila)
  • viikonlopuiksi päivystysaikainen puhelinkonsultaatiotuki kotisairaaloille ja palliatiivisille osastoille 

Hyvinvointialueen organisaatiossa palliatiivinen keskus kuuluu perusterveydenhuollon osastopalveluiden ja erityisyksiköiden toimintojen alle. Keskusta johtaa ylilääkäri sekä ylihoitaja, joka vastaavat myös koko perusterveydenhuollon osastopalveluista. Keskus vastaa hyvinvointialueen palliatiivisen hoidon ja saattohoidon suunnittelusta sekä palveluketjusta. Keskuksella on HVA:een palliatiivisen hoidon koulutusvastuu. 

Konsultaatiotoiminnan pilotti

Hankkeen puitteissa vuonna 2022 toteutettiin liikkuvan konsultaatiohoitajan pilotti Haminan (osasto 1) ja Karhulan (osastot 1 ja 6) sairaaloissa. Syksyllä 2022 käynnistettiin liikkuvan konsultoivan lääkärin toiminta. Konsultaatiotoiminta laajeni vuoden 2023 alusta ESH:oon ja syksyllä 2023 pohjoiseen Ratamokeskukseen PTH sairaalaan. 

Koulutus

Palliatiivisen keskuksen henkilöstön psykososiaalisen tuen osaamista vahvistettiin toimintamallin ”Psykososiaalisen tuen integrointi palliatiivisiin keskuksiin Etelä-Suomessa” Sinua varten -koulutusten myötä. 

Hankkeessa tehtiin palliatiivisen hoidon koulutusten vuosikello ja koulutukset ovat osana alueellisia koulutuksia. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Hyvinvointialueen palliatiivisten erityistason yksiköiden yhdistäminen yhdeksi Palliatiiviseksi keskukseksi edellyttää seuraavia asioita:

  • Hyvinvointialueen johdon sitoutuminen organisaatiouudistukseen 
  • Toimintojen sijoittaminen samaan organisaatioon yhden johdon alle
  • Henkilökunnan sitouttaminen keskuksen toimintaan (toimintojen yhdistäminen ja uudelleen järjestäminen) 
  • Palliatiivisen palveluketjun kuvaaminen ja uusista toimintamalleista sopiminen
  • Toiminta- ja hoitoprosessien yhtenäistäminen
  • Yhtenäiset lähete- ja kirjaamiskäytännöt
  • Henkilökunnan koulutus ja informointi toimintamalleista
  • Laaja tiedottaminen toiminnan käynnistymisestä
Vinkit toimintamallin soveltajille

Keskuksen perustaminen vaatii sekä johdon että henkilökunnan sitoutumista ja yhteistä tahtotilaa. Keskuksen toiminnan kannalta olennaista on toimintojen sijaitseminen samassa organisaatiossa yhden johdon alla, vaikka palvelut ovat jaettu eteläiseen ja pohjoiseen keskukseen. Kymenlaakson hyvinvointialueella valtaosa toiminnoista oli jo olemassa sekä etelässä että pohjoisessa. Kyseessä oli lähinnä toimintojen integrointi keskukseksi, mikä helpotti uudistusta. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Kymenlaakson hyvinvointialueen palliatiivinen keskus on perustettu ja  keskukselle on valittu ylilääkäri sekä ylihoitaja. Palliatiivinen keskus sisältää kaikki suositusten mukaiset palvelut.