Kymenlaakson perhekeskuksen kohtaamispaikkojen toimintalupaus
Kymenlaakson perhekeskuksen kohtaamispaikkojen toimintalupauksen tavoitteena on, että eri perhekeskusalueiden kohtaamispaikkatoimijat sitoutuvat toteuttamaan lapsille, nuorille ja perheille suunnattua avointa toimintaa kohtaamispaikkatoiminnan kriteerien mukaisesti.
Yhteinen toimintalupaus soveltuu käytettäväksi perhekeskuksen kohtaamispaikkatoimijoiden verkostoissa. Verkostoihin kuuluu Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä, kuntien toimijat, seurakunnat ja järjestöt.
Kymenlaaksossa perhekeskuksen toimintamallin johtaminen on kolmiportainen. Kymenlaakson LAPE-ryhmä on kuntien, Kymsoten ja kolmannen sektorin lasten-, nuorten ja perheiden palveluiden johdon strategisen tason ryhmä. Lisäksi alueen kunnissa toimivat LAPE-ohjausryhmät ja yksittäisten perhekeskusten alueilla toimivat alueen perhekeskusverkoston toimijoista koostuvat alueverkostot.
Kymenlaaksossa on yhdeksän perhekeskusaluetta, joissa toimivat omat alueverkostot. Pienimmissä kunnissa alueverkostot on yhdistetty kuntatason LAPE- ohjausryhmien kanssa. Alueverkostojen tehtävänä on alueen ilmiöiden ja PEKE-toiminnan tarkastelu ja arviointi, esitysten teko kuntien lape-ryhmille alueen lasten, nuorten ja perheiden palveluiden kehittämiseksi, kohtaamispaikkatoiminnan käynnistämiseksi ja kehittämiseksi ja osallisuuden vahvistamiseksi.
Perhekeskuksen kohtaamispaikkatoimija verkosto
Kymenlaaksossa kohtaamispaikkatoimijoiden verkostoon kuuluvat avoin varhaiskasvatus, seurakunta, Kymsoten lasten, nuorten ja perheiden palvelut, Kymenlaakson ensi- ja turvakotiyhdistys, Kakspy ry, MLL:n paikallisyhdistykset sekä MLL:n Kakkois-Suomen piiri. Tarpeen mukaan kutsutaan myös muita toimijoita, riippuen ilmiöistä ja perheiden tarpeista. Kohtaamispaikan toimintalupaus laaditaan näiden eri kohtaamispaikkatoimijoiden kanssa ja se toimii yhteisen työskentelyn pohjana, jossa käydään läpi perhekeskuksen linjaukset ja periaatteet sekä perhekeskuksien kohtaamispaikkojen kriteerit. Tavoitteena yhteisen kohtaamispaikan toimintalupauksen laadinnalla on, että kohtaamispaikkatoiminta palvelee perheiden tarpeita ja on yhteen sovittavaa, saavutettavaa sekä laadukasta.
Sitoutuminen yhteiseen toimintalupaukseen edellyttää osallistumista säännöllisiin tapaamisiin toiminnan arvioinnin ja kehittämisen äärelle.
Avointa kohtaamispaikkatoimintaa suunnitellaan yhdessä ja käydään keskustelua alueen lapsiperheiden tarpeista sekä ilmiöistä. Toimintaa pyritään muuttamaan vastaamaan perheiden tarpeita yhdistämällä erilaista osaamista sekä kehittämällä yhteistä toimintaa. Eri toimijoiden toiminta kootaan yhteiseen lukujärjestykseen, mikä helpottaa perheiden tietoisuutta eri toiminnoista sekä karsii päällekkäisyyksiä. Lisäksi yhteinen lukujärjestys auttaa hahmottamaan, että avoimen toiminnan saavutettavuus eri puolilla Kymenlaaksoa on perheille tasapuolista ja helppoa. Yhteisellä toiminnalla on käynnistetty erilaisia kohdennettuja tapaamisia mm. Isä- vauvatapaamiset ja vauvatapaamiset, joita toteutetaan yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Toimintaa järjestetään toimijoiden omissa tiloissa ja perhekeskuksen kohtaamispaikoissa.
Perhekeskuskoordinaattorit
Perhekeskuskoordinaattorit toimivat Kymsoten, kuntien ja kolmannen sektorin yhdyspinnassa, ja heidän tehtävänsä on verkostotyön ja yhteistoiminnan vahvistaminen alueilla. Perhekeskuskoordinaattorit toimivat kohtaamispaikkatoiminnan verkostoissa vastuuhenkilöinä ja koordinoivat toimintaa. Lisäksi heidän tehtävänsä on huolehtia kohtaamispaikan toimintalupaukseen liittyvien sisältöjen yhteisestä läpikäymisestä eri toimijoiden kanssa ja huolehtia siitä, että toiminnan keskiössä on lasten, nuorten ja perheiden tarpeet ja hyvinvoinnin tukeminen. Perhekeskuskoordinaattorin tehtävänä on kutsua eri toimijoita mukaan yhteiseen toimintaan ja tukea toimintalupauksen toteuttamista kohtaamispaikkaverkostossa toimijoiden omista lähtökodista. Yhteinen kohtaamispaikkatoiminnan verkosto antaa mahdollisuuden eri toimijoille verkostoitua keskenään ja liittyä laajempaan yhteiseen kokonaisuuteen, perhekeskukseen.
Kohderyhmänä ovat alueella asuvat perheet. Kohtaamispaikkatoiminta on avointa toimintaa alueen lapsille, nuorille ja perheille. Perheillä on mahdollisuus osallistua toiminnan arviointiin ja kehittämiseen mm. kartoittamalla perheiden toiveita ja tarpeita toiminnalle. Näitä käytetään apuna yhteisessä suunnittelussa kohtaamispaikka verkostoissa.
Ammattilaiskohderyhmänä ovat kohtaamispaikkatoiminnan verkosto eli kuntien toimijat kuten avoin varhaiskasvatus, seurakunnat, järjestöt sekä Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä.
Toimintaa suunnitellaan ja kehitetään lasten ja perheiden tarpeiden pohjalta. Kohtaamispaikkatoiminta tukee perheiden arkea ja jaksamista. Kohtaamispaikoissa on avointa toimintaa sekä kohdennettuja ryhmätoimintoja alueen tarpeiden ja ilmiöiden pohjalta. Ilmiöiden noustessa esiin, niihin pystytään joustavasti reagoimaan.