Kymenlaakson perhekeskuksen kohtaamispaikkojen toimintalupaus

Kymenlaakson perhekeskuksen kohtaamispaikkojen toimintalupauksen tavoitteena on, että eri perhekeskusalueiden kohtaamispaikkatoimijat sitoutuvat toteuttamaan lapsille, nuorille ja perheille suunnattua avointa toimintaa kohtaamispaikkatoiminnan kriteerien mukaisesti.

Toimintaympäristö

Yhteinen toimintalupaus soveltuu käytettäväksi perhekeskuksen kohtaamispaikkatoimijoiden verkostoissa. Verkostoihin kuuluu Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä, kuntien toimijat, seurakunnat ja järjestöt.  

 

Kymenlaaksossa perhekeskuksen toimintamallin johtaminen on kolmiportainen. Kymenlaakson LAPE-ryhmä on kuntien, Kymsoten ja kolmannen sektorin lasten-, nuorten ja perheiden palveluiden johdon strategisen tason ryhmä. Lisäksi alueen kunnissa toimivat LAPE-ohjausryhmät ja yksittäisten perhekeskusten alueilla toimivat alueen perhekeskusverkoston toimijoista koostuvat alueverkostot.  

 

Kymenlaaksossa on yhdeksän perhekeskusaluetta, joissa toimivat  omat alueverkostot. Pienimmissä kunnissa alueverkostot on yhdistetty kuntatason LAPE- ohjausryhmien kanssa. Alueverkostojen tehtävänä on alueen ilmiöiden ja PEKE-toiminnan tarkastelu ja arviointi, esitysten teko kuntien lape-ryhmille alueen lasten, nuorten ja perheiden palveluiden kehittämiseksi, kohtaamispaikkatoiminnan käynnistämiseksi ja kehittämiseksi ja osallisuuden vahvistamiseksi.

 

Perhekeskuksen kohtaamispaikkatoimija verkosto 
Kymenlaaksossa kohtaamispaikkatoimijoiden verkostoon kuuluvat avoin varhaiskasvatus, seurakunta, Kymsoten lasten, nuorten ja perheiden palvelut, Kymenlaakson ensi- ja turvakotiyhdistys, Kakspy ry, MLL:n paikallisyhdistykset sekä MLL:n Kakkois-Suomen piiri. Tarpeen mukaan kutsutaan myös muita toimijoita, riippuen ilmiöistä ja perheiden tarpeista. Kohtaamispaikan toimintalupaus laaditaan näiden eri kohtaamispaikkatoimijoiden kanssa ja se toimii yhteisen työskentelyn pohjana, jossa käydään läpi perhekeskuksen linjaukset ja periaatteet sekä perhekeskuksien kohtaamispaikkojen kriteerit. Tavoitteena yhteisen kohtaamispaikan toimintalupauksen laadinnalla on, että kohtaamispaikkatoiminta palvelee perheiden tarpeita ja on yhteen sovittavaa, saavutettavaa sekä laadukasta.

Sitoutuminen yhteiseen toimintalupaukseen edellyttää osallistumista säännöllisiin tapaamisiin toiminnan arvioinnin ja kehittämisen äärelle. 

Avointa kohtaamispaikkatoimintaa  suunnitellaan yhdessä ja käydään keskustelua alueen lapsiperheiden tarpeista sekä ilmiöistä. Toimintaa pyritään muuttamaan vastaamaan perheiden tarpeita yhdistämällä erilaista osaamista sekä kehittämällä yhteistä toimintaa. Eri toimijoiden toiminta kootaan yhteiseen lukujärjestykseen, mikä helpottaa perheiden tietoisuutta eri toiminnoista sekä karsii päällekkäisyyksiä. Lisäksi yhteinen lukujärjestys auttaa hahmottamaan, että avoimen toiminnan saavutettavuus eri puolilla Kymenlaaksoa on perheille tasapuolista ja helppoa. Yhteisellä toiminnalla on käynnistetty erilaisia kohdennettuja tapaamisia mm. Isä- vauvatapaamiset ja vauvatapaamiset, joita toteutetaan yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Toimintaa järjestetään toimijoiden omissa tiloissa ja perhekeskuksen kohtaamispaikoissa. 

 

Perhekeskuskoordinaattorit

 

Perhekeskuskoordinaattorit toimivat Kymsoten, kuntien ja kolmannen sektorin yhdyspinnassa, ja heidän tehtävänsä on verkostotyön ja yhteistoiminnan vahvistaminen alueilla. Perhekeskuskoordinaattorit toimivat kohtaamispaikkatoiminnan verkostoissa vastuuhenkilöinä ja koordinoivat toimintaa. Lisäksi heidän tehtävänsä on huolehtia kohtaamispaikan toimintalupaukseen liittyvien sisältöjen yhteisestä läpikäymisestä eri toimijoiden kanssa ja huolehtia siitä, että toiminnan keskiössä on lasten, nuorten ja perheiden tarpeet ja hyvinvoinnin tukeminen. Perhekeskuskoordinaattorin tehtävänä on kutsua eri toimijoita mukaan yhteiseen toimintaan ja tukea toimintalupauksen toteuttamista kohtaamispaikkaverkostossa toimijoiden omista lähtökodista. Yhteinen kohtaamispaikkatoiminnan verkosto antaa mahdollisuuden eri toimijoille verkostoitua keskenään ja liittyä laajempaan yhteiseen kokonaisuuteen, perhekeskukseen. 

 

Yhteiseen toimintalupaukseen on tarkoitus linkittää myös kohtaamispaikkatoiminnan vertaisarviointimalli.  Vertaisarviointi toimii yhteisenä toiminnan arviointikeinona, joka otetaan vuosittain toteutettavaksi joko itsearviointina tai vertaisarviointina kohtaamispaikoilla. 

 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmänä ovat alueella asuvat perheet. Kohtaamispaikkatoiminta on avointa toimintaa alueen lapsille, nuorille ja perheille. Perheillä on mahdollisuus osallistua toiminnan arviointiin ja kehittämiseen mm. kartoittamalla perheiden toiveita ja tarpeita toiminnalle. Näitä käytetään apuna yhteisessä suunnittelussa kohtaamispaikka verkostoissa.

  

Ammattilaiskohderyhmänä ovat kohtaamispaikkatoiminnan verkosto eli kuntien toimijat kuten avoin varhaiskasvatus, seurakunnat, järjestöt sekä Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä.   

  

Toimintaa suunnitellaan ja kehitetään lasten ja perheiden tarpeiden pohjalta.  Kohtaamispaikkatoiminta tukee perheiden arkea ja jaksamista. Kohtaamispaikoissa on avointa toimintaa sekä kohdennettuja ryhmätoimintoja alueen tarpeiden ja ilmiöiden pohjalta. Ilmiöiden noustessa esiin, niihin pystytään joustavasti reagoimaan. 

 

Ratkaisun perusidea

Yhteisen toimintalupauksen ydintehtävä on luoda toimiva rakenne perhekeskusalueiden kohtaamispaikkaverkostoille sekä verkostoissa toteutettavalle arvioinnille. Yhteinen toimintalupaus toimii yhteisen työskentelyn pohjana, jossa käydään läpi perhekeskuksen linjaukset ja periaatteet sekä perhekeskuksien kohtaamispaikkojen kriteerit. Tavoitteena yhteisen kohtaamispaikan toimintalupauksen laadinnalla on, että kohtaamispaikkatoiminta palvelee perheiden tarpeita ja on yhteen sovittavaa, saavutettavaa sekä laadukasta.

Sitoutuminen yhteiseen toimintalupaukseen edellyttää osallistumista säännöllisiin tapaamisiin toiminnan arvioinnin ja kehittämisen äärelle. Sitoutuminen edellyttää, että jokainen toimija vie asian oman organisaation päätöksen tekoon. Toimijat, jotka sitoutuvat yhteiseen toimintalupaukseen saavat käyttöönsä perhekeskuksen logon.  

 

Toimintamalli on kuvattu ja arvioitu perhekeskuksen palveluverkoston näkökulmasta. Kohtaamispaikan toimintamalli edistää lasten ja lapsiperheiden osallisuutta, vertaisuutta ja yhteisöllisyyttä. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Kohtaamispaikan toimintalupaus käydään läpi kaikkien kohtaamispaikka verkostoon kuuluvien toimijoiden kanssa. Jokainen ohjaava kriteeri käydään yhdessä läpi ja keskustellaan sisällöistä. Toimintalupaus käydään yhdessä läpi toimijoiden kanssa jokaisen toimintakauden alussa. Lisäksi kohtaamispaikoille laaditaan yhteinen huoneentaulu, jossa on nostettu esille yhdessä valitut toimintaa ohjaavat keskeiset periaatteet.

 

Toimintalupauksessa sitoudutaan tai luvataan 

Kohtaamispaikat ovat toiminnallinen osa perhekeskusta ja palveluverkostoa. Kymsoten lasten, nuorten ja perheiden palvelut päättävät tilojen luovuttamisesta eri toimijoille. Kohtaamispaikka tilaa voivat käyttää viranomaisten lisäksi kolmannen sektorin toimijat ja alueen asukkaat lapsille, nuorille ja perheille tarkoitettuun toimintaan. Toiminnan järjestäjältä ei peritä tilavuokraa. Tilassa voidaan järjestää esim. kerhoja, ryhmätapaamisia, vertaisryhmiä, kursseja ja yksittäisiä tapahtumia. Tilaa ei luovuteta voittoa tavoittelevien toimijoiden käyttöön eikä yksityistilaisuuksiin. Toiminnan järjestäjä ei saa periä osallistujilta osallistumismaksuja.  Tilassa toimiva sitoutuu noudattamaan perhekeskuksen periaatteita ja linjauksia sekä kohtaamispaikan kriteereitä. 

 

Perhekeskuksen kohtaamispaikan toimintaa ohjaavat seuraavat kriteerit: 

 

  1. Kytkeytyminen perhekeskustoimintaan  

Kohtaamispaikkatoiminta on kirjattu osaksi Kymenlaakson perhekeskuksen toimintasuunnitelmaa. Kohtaamispaikka on toiminnallinen osa perhekeskusta ja palveluverkostoa.  

Kymenlaakson perhekeskuksen toimintasuunnitelman laadinta on aloitettiin alkukartoituskyselyllä jonka jälkeen laadittiin toimintasuunnitelmaa. Kohtaamispaikkatoiminta tulee olemaan yksi osa perhekeskuksen toimintasuunnitelmaa.

 

  1. Toiminnan suunnitelmallisuus 

Kohtaamispaikan toimintaa tuottavat Kymsote, kunnat, järjestöt, seurakunta ja yksityiset toimijat. Toiminta perustuu toimijoiden väliseen sopimukseen, yhteisiin tavoitteisiin ja toimintasuunnitelmaan. Toimintaa suunnitellaan, arvioidaan ja kehitetään lasten, nuorten ja perheiden tarpeiden pohjalta. Vapaaehtoiset ja muut toimijat osallistuvat suunnitteluun, arviointiin ja kehittämiseen omien näkökulmien pohjalta. 

Toimijat suunnittelevat toimintaa yhdessä ja kokoontuvat säännöllisesti kokoontuvissa kohtaamispaikkaverkostoissa

 

  1. Toiminnan koordinointi  

Toiminta on ammatillisesti koordinoitua, ohjattua, jatkuvaa ja säännöllistä. Verkostoon kuuluvat toimijat kokoontuvat säännöllisesti sopimaan kohtaamispaikan tehtävistä, tavoitteista ja toiminnasta. Toiminnan koordinoinnista ja organisoinnista vastaa perhekeskuskoordinaattori. 

Perhekeskuskoordinaattori kutsuu koolle kohtaamispaikka verkoston. Jokaisella toimijalla on mahdollisuus määritellä oma osallistumisen aste yhteiseen toimintaan esim. pieni yhdistys voi liittyä myös pienellä panoksella. Perhekeskuskoordinaattori käy keskustelua eri toimijoiden kanssa heidän resursseistaan ja toiminnan luonteesta suhteessa kohtaamispaikan toimintalupaukseen. Yhdessä löydetään jokaiselle sopiva tapa liittyä verkostoon.

 

 

  1. Saavutettavuus ja esteettömyys  

Toiminta on avointa kaikille lapsille, nuorille ja perheille. Tilojen tulee olla pysyviä, turvallisia, viihtyisiä ja niiden tulee soveltua eri-ikäisille lapsille, nuorille ja aikuisille. Aukioloajat ovat säännölliset, joustavat, monipuoliset ja käyttäjien tarpeiden mukaiset. Toimintaan voi osallistua ilman ajanvarausta tai ilmoittautumista. Toiminta on pääsääntöisesti maksutonta. Toiminta on päihteetöntä ja väkivallatonta. 

Yhteisesti käydään keskustelu kohtaamispaikka verkostossa näistä asioista ja päätökset perustuvat lasten, nuorten ja perheiden tarpeisiin.

 

  1. Yhteisöllisyyden vahvistaminen  

Lapsilla, nuorilla ja perheillä on mahdollisuus osallistua toiminnan toteuttamiseen. Yhteisöllisyyden vahvistamiseksi tarjolla on toimintaa: avointa toimintaa, vertaisryhmätoimintaa, teemailtoja, tapahtumia ja tapaamisia sekä muuta paikallisten tarpeiden mukaista toimintaa.

Toimintaa suunnitellaan yhdessä kohtaamispaikka verkostoissa. Lasten, nuoren ja perheiden tarpeet ja toiveet tulevat ilmi mm. eri toimijoiden kautta, erilaisten kyselyiden kautta sekä perhekeskuskoordinaattoreiden säännöllisen jalkautumisen kautta. Vapaaehtoisten on mahdollisuus osallistua toiminnan toteuttamiseen kohtaamispaikka verkoston toimijoiden kautta.

 

  1. Kohtaaminen ja tuki  

Jokainen osallistuja kohdataan arvostavasti, toivotetaan tervetulleeksi ja huomioidaan pois lähtiessä. Toiminnassa näkyy inhimillisyys sekä herkkyys lasten, nuorten, vanhempien, yksilöiden ja ryhmien tarpeille. Ilmapiiri on hyväksyvä ja suvaitseva. Toiminta tukee lapsiperheiden arkea ja jaksamista.

Yhdessä käydään keskustelua, miten kohtaaminen ja tuki näkyvät arjessa jokaisella toimijalla.

 

  1. Tiedottaminen ja ohjaus  

Toiminnasta tiedotetaan suunnitelmallisesti ja monikanavaisesti lapsiperheille sekä toimijaverkostoille. Tiedottamisessa otetaan huomioon etniset ja kielellisesti vähemmistöryhmät ja muut erityisryhmät. Lapsia ja perheitä osataan ohjata muista perhekeskuspalveluista toiminnan piiriin. Perhettä osataan ohjata ja auttaa tarvittaessa muuhun tuen piiriin. 

Yhteiset tapaamiset tekevät tietoiseksi toisten toiminnasta. Voimme hyödyntää verkostoa tiedottamisessa. Lisäksi alueverkostoiden tapaamiset antavat tietoa eri palveluista ja auttavat ohjaamisessa oikean palvelun piiriin tarvittaessa. Käytössä myös sähköinen perhekeskus www.kymenlaaksonperhekeskus.fi. Toiminnasta laaditaan yhteinen lukujärjestys, jolla pyritään poistamaan päällekkäisyyksiä ja mahdollistetaan saavutettavuus perheille. Lisäksi perheiden on helppo yhdestä paikasta löytää kootusti tieto alueen toiminnoista.

 

  1. Osaaminen ja ammatillisuus 

Kohtaamispaikassa on tarjolla asiantuntemusta ja osaamista yhteisöllisen toiminnan toteuttamiseksi. Kohtaamispaikkaan voidaan tuoda myös ammatillista osaamista ja palveluja sekä siellä voi toimia ammatillista ohjausta saavia vapaaehtoisia sekä kokemusasiantuntijoita. 

Verkostojen avulla voidaan hyödyntää eri ammattilaisten osaamista ja voidaan yhdessä suunnitella yhteistyötä sekä jalkautumista tarpeen mukaan kohtaamispaikkaan.

 

Vinkit toimintamallin soveltajille

Kohtaamispaikan toimintalupauksen eteneminen

Perhekeskuksen kohtaamispaikkatoimijoiden yhteinen toimintalupaus kirjataan ensin auki perhekeskuksen linjausten ja periaatteiden sekä kohtaamispaikkojen kriteereiden mukaisesti. Tämän jälkeen käydään keskustelu toimintalupauksen sisällöstä perhekeskuksen johdon tiimin kanssa sekä maakunnallisessa LAPE ryhmässä. Toimintalupaus on hyväksytty Kymenlaakson LAPE ryhmässä.

Tämän jälkeen kartoitetaan kertaalleen jokaisen perhekeskusalueen kohtaamispaikkatoimijat ja järjestetään tapaaminen, jossa käydään läpi kohtaamispaikkatoiminnan toimintalupausta kohdittain, keskustellaan sisällöstä. Jokainen kohtaamispaikkatoimija vie asian omaan päätöksentekoonsa yhteisen keskustelun jälkeen.  

Toimijat, jotka sitoutuvat perhekeskuksen kohtaamispaikan yhteiseen toimintalupaukseen, tavataan uudelleen. Heille luovutetaan käyttöoikeus perhekeskuksen logoon toiminnassaan. Samalla kohtaamispaikkatoimija sitoutuu yhteiseen työhön ja osallistuu säännöllisesti toimijaverkostoon. 

Kohtaamispaikkatoiminnan kehittämisen työkaluna käytetään vertaisarviointimallia. Toiminnan juurruttamisen suunnitelmaksi on ensin kartoittaa arviointikoulutuksen käyneet koko Kymenlaakson alueella sekä kutsua heidät yhteisen suunnittelun äärelle. Tavoitteena on tehdä arviointien toteuttamisesta yhteinen vuosikello, jonka toteutumiseen kokoonnutaan säännöllisesti (esim. vuosittain).  

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Toimintamalli on osa laajempaa lapsiperheiden osallisuuden edistämisen kokonaisuutta perhekeskuksen kohtaamispaikassa.   

• www.kymenlaaksonperhekeskus.fi/kohtaamispaikat  

 

Perhekeskuksen kohtaamispaikka - toimintalupaus asiakirja pohjautuu valtakunnallisiin perhekeskuksen kohtaamispaikkatoiminnan kriteereihin sekä perhekeskuksen linjauksiin sekä periaatteisiin. Jokaisen kohtaamispaikka toimijan kanssa käydään keskustelu toimintalupauksen pohjalta, jotta toimintalupaus saadaan kohtaamispaikkatoiminnan arkeen käytännön tasolle. Yhdenvertaisuus ja tasalaatuisuus toteutuvat tämän avulla koko Kymenlaakson alueen kohtaamispaikoissa. Toimintalupaus täydentää valmistumassa olevaa perhekeskuksen toimintasuunnitelmaa kohtaamispaikkatoiminnan osalta.  

Kohtaamispaikkatoiminnan säännöllinen arviointi antaa mahdollisuuden toiminnan kehittämiseen ja toiminnan suuntaamiseen sekä auttaa suuntaamaan perhekeskuksen kohtaamispaikkatoimintaa kriteerien mukaiseksi. Kohtaamispaikkatoimijat pääsevät kiinteäksi osaksi kehittämistyötä ja vaikuttamaan kohtaamispaikkatoiminnan tulevaisuuden suuntaan. Lisäksi jokainen arvioitsija saa myös erilaisia näkemyksiä ja kokemuksia omaan työhönsä sekä mahdollisuuden hyödyntää esille tulevia asioita myös oman toiminnan kehittämisessä.