Lääkinnällisen kuntoutuksen toimintaperiaatteet lapset ja nuoret
Maakunnalliset, yhteiset kriteerit ja ohjautuminen siihen, miten lapset ja nuoret pääsevät neuropsykologiseen kuntoukseen, fysio-, puhe- ja toimintaterapia-arvioon ja terapiaan. Mallissa on määritelty kuntoutuksen työryhmät ja niiden toiminta.
Satakunnan hyvinvointialueen aloitettua toiminnan, aluelle on muodostettu neljä perhekeskusta. Perhekeskukset ovat alueellisesti keskenään erilaisia ja niillä on erilaiset henkilöstöresurssit ja henkilöstöllä erilaisia työnkuvia.
Satakunnan maakunnan alueella on aiemmin ollut toisistaan poikkeavat käytännöt siitä, miten on tunnistettu kuntoutustarve ja miten palvelun piiriin on päässyt. Hyvinvointialueella panostetaan varhaiseen ja ennaltaehkäisevään palveluun, joten tarvitaan yhtenevät toimintaperiaatteet jotta kaikki saakuntalaiset lapset ja nuoret ovat yhdenvertaisessa asemassa.
Kehittäminen vastaa erityisesti hyvinvointialueen strategian arvoihin palvelemme yhdenvertaisesti ja uudistamme vastuullisesti.
Kehittäjäjoukkoon kuuluvat fysio- ja toimintaterapeutit perus- ja erityistasolta, puheterapeutit ja neuropsykologi perustasolta sekä Tulsote-hankkeen kautta kuntouksen koordinaattori sekä työryhmän puheenjohtajana toiminut perhekeskuskoordinaattori.
Toimintaperiaatteiden yleisosan työstivät Tulsote-hankkeen koordinaattorit, jokainen ammattiryhmä työsti oman osuutensa.
Tavoitteena on, että lapset ja nuoret saavat mahdollisimman varhaisessa vaiheessa tarvittavan palvelun. Tavoitteena on lisäksi, että asuinpaikkakunnasta riippumatta lapset ja nuoret pääsevät samalla tavalla kuntoutustarpeen arvioon.
Kuntoutuksen ohjausryhmässä mietitään mittarit ja miten niitä seurataan.
Sen jälkeen kun toimintaperiaatteet on virallisesti hyväksytty sote-operatiivisessa johtoryhmässä ja vastuutahot määritelty, alkaa niiden juurruttaminen. Kuntoutustyöryhmän eri tasoihin on nimetty työntekijät.
Lapset tai nuoret jotka eivät suoriudu tyypillisestä arjesta ikätoveriensa lailla. Asiakasymmärrys on kertynyt toimintaperiaatteiden työstöön osallistuneiden työkokemuksen kautta. Lisäksi ryhmän työskentelyn aikana työntekijöiden ymmärrys toistensa työstä on kasvanut.
Toimintaperiaatteita on työstetty valtakunnalisten ohjeistusten mukaan.