Lääkkeenmääräämishoitajien osaamisen hyödyntäminen Pohteella osana hoidon jatkuvuutta
Lääkkeenmääräämissairaanhoitajien yhtenäisen tehtävänkuvan kehittäminen osana hoidon jatkuvuutta ja osaamisen laajentaminen Pohjois-Pohjanmaan hva:lla. Kartoitetaan osaamisen kehittämistarpeet ja laaditaan koulutussuunnitelma.
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue (Pohde) on yksi Suomen laajimmista hyvinvointialueista. Pohde järjestää perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon ja sosiaalihuollon sekä pelastustoimen palvelut Pohjois-Pohjanmaalla noin 416 000 asukkaalle. Meillä on töissä 18 000 ammattilaista. Pohteella. Vahvuutemme on alueemme erityispiirteiden ja toimintaympäristön ymmärtäminen: yhdenvertaisuus, osallisuus, vastuullisuus ja vaikuttavuus ovat johtotähtiämme. Hyvinvointi, terveys ja turvallisuus – yhdessä tehden.
Lääkkeenmääräämishoitajia on ollut jo 12-vuoden ajan Oulun eteläisellä alueella avosairaanhoidon palveluissa. Lääkkeenmääräämishoitaja-pilotti sisältyy Sosiaali- ja terveysministeriön Hyvän työn ohjelmaan, työnkuvan pilotointiin. Tavoitteena on kehittää ja yhtenäistää lääkkeenmääräämishoitajan työnkuva osana hoidon jatkuvuutta ja laajentaa se koko Pohteen alueelle. Lisäksi tavoitteena on osaamisen kehittäminen ja koulutussuunnitelman laatiminen.
Lääkkeenmääräämishoitaja-pilotin kohderyhmänä on rajatun lääkkeenmääräämisen erityispätevyyden omaavat sairaanhoitajat perusterveydenhuollon vastaanottopalveluissa. Heitä on 18 sairaanhoitajaa, jotka osallistuvat työryhmiin, jossa määritellään asiakasryhmät ja lmep-tehtävänkuva.
Esihenkilöt ja johto osallistetaan tehtävänkuvan kehittämiseen ja laajentamiseen sekä koulutuksen suunnitteluun. Hoitotyön johto on aktiivisesti mukana toiminnan kehittämisessä ja tavoitteena on lääkkeenmääräämishoitajan tehtävän integroiminen osaksi Pohteen urapolkumallia. Lääkärit osallistetaan toiminnan kehittämiseen ylilääkärin johdolla.
Hoidon tarpeen arvioinnin ja hoidon jatkuvuuden hankkeiden kanssa tehdään kiinteää yhteistyötä.
Yhtenäinen lääkkeenmääräämishoitajan tehtävänkuva esitellään johtoryhmille ja johdon linjausten jälkeen vastaanottopalvelujen lähiesihenkilöille ja LMEP-hoitajille, jotka tiedottavat omissa yksiköissään lääkäreitä ja muita hoitotyön ammattilaisia.
Hoitotyön johto ja lähiesihenkilöt seuraavat ja arvioivat jatkossa toimintamallin toteutumista käytännön vastaanottotyössä.
Tavoitteena on yhtenäiset tehtävänkuvat ja toimintatavat vastaanottotoiminnassa ja etävastaanotoilla koko Pohteen alueella.
Pilotissa luodaan toimintamalli, jonka avulla yhtenäistetään käytäntöjä, parannetaan potilasohjautuvuutta ja hoidon jatkuvuutta sekä parannetaan lääkkeenmääräämishoitajan osaamisen hyödyntämistä. Asiakas ohjautuu hoidon tarpeen arvioinnista suoraan oikealle ammattilaiselle.
Lääkkeenmääräämishoitajien osaamisen kohdentaminen tarkoituksenmukaisesti ja kehittäminen lainsäädännön puitteissa mm. etävastaanottotoiminnan lisääminen. Toimiva työnjako, yhteistyö ja konsultaatiokäytänteet lääkäreiden ja muiden hoitotyön ammattilaisten kanssa.
Lääkkeenmääräämishoitajien työstä ei ole saatavilla yhtenäisiä tilastoja. Alueen 30 kunnan potilastietojärjestelmät ovat erilaisia ja tilastointiedellytykset ovat olleet erilaisia eri kunnissa/kuntayhtymissä. Pohteelle on tulossa yhtenäinen potilastietojärjestelmä ja sen myötä pyritään saamaan yhtenäinen kirjaus- ja tilastointiohjeistus.
Kohderyhmänä ovat Pohteen hyvinvointialueen sairaanhoitajat, joilla on rajattu lääkkeenmääräämisoikeus, heidän esihenkilönsä ja työyhteisönsä sekä lääkkeenmääräämishoitajan työnkuvasta hyötyvät asiakkaat.
Lääkkeenmääräämishoitajien (18 sh) kanssa on määritelty potilasryhmät ja lääkkeenmääräämishoitajan keskeiset tehtävät.