Lääkkeetön unettomuuden etähoito
Toiminta perustuu unikoulu -malliin, joka on pitkälle strukturoitu, työkirjan ja ohjaajien opastukseen perustuva kognitiivis-behavioraalinen unettomuuden lääkkeettömän hoidon (CBT-I) kokonaisuus.
Sote-uudistuksen yhtenä tavoitteena on ollut painopisteen siirtäminen raskaista korjaavista palveluista ennaltaehkäiseviin palveluihin. Tämä on merkittävää sekä Suomen kestävän talouden että väestön terveyden ja työ- ja toimintakyvyn kannalta.
Pitkäkestoinen unettomuus suurentaa monien sairauksien ja tapaturmien riskiä, heikentää toimintakykyä ja huonontaa elämänlaatua.
Unettomuuden ensisijaiseksi hoidoksi suositellaan kognitiivista käyttäytymisterapiaa (CBT-I), jalkautetaan perusterveydenhuoltoon unikoulumallin mukainen CBT-I -hoitokokonaisuus. Näin pystytään parantamaan Käypä hoito -suositusten mukaisen unettomuuden lääkkeettömän hoidon saatavuutta ja tasalaatuisuutta hyvinvointialueella.
Terveydenhuollon Palveluvalikoimaneuvosto on linjannut CBT-I:n kuuluvan terveydenhuollon palveluvalikoimaan, mutta saatavuus perusterveydenhuollossa on ollut vähäistä eikä tämän tutkimusnäyttöön perustuvan hoidon tarjoaminen ole ollut mahdollista.
Kehittämiseen ja sen mahdollistamiseen on tarvittu mm. johdon tuki, etäryhmien toteuttajat ja toimintamallin kouluttajat ja työnohjaajat. Lisäksi viestinnällä on merkittävä rooli kokonaisuudessa.
Etäpalvelun avulla voidaan tarjota laadukasta hoitoa useammalle samanaikaisesti. Tavoitteena on vaikuttaa ihmisten terveyteen ja sitä kautta vähentää terveyspalvelujen käyttöä ja tarvetta.
ISI- ja UHA -pisteet ryhmän alussa ja lopussa.
Unen tehokkuuden mittaaminen koko unikoulun aikana. Koetun muutoksen itsearviointi.
Palvelu lisääntyy alueella: tilastointikoodin käyttö lisääntyy.
Unettomuuden hoidon osalta: osallistuminen ryhmäkäynneille ja työkirjan työstäminen. Motivointi, hoitoon sitouttaminen ja positiivisen tulevaisuudennäkymän luominen. Asiakas saa ryhmästä työkaluja myös myöhempään arjessa selviytymistä varten.
Palvelun jatkuvuuden osalta vaaditaan sitä, että sinne hakeudutaan/lähetetään asiakkaita.
Kohderyhmä on laaja: unettomuudesta kärsivät.
Työkirja osallistaa osallistujia ja asiakas itse toteuttaa käytösmallin muutoksen. Osallistamisena toimii myös ryhmäkäynneille osallistuminen ja vertaistuen jakaminen ja saaminen ryhmässä.
Hoitajien työnohjaus on ollut työn tukena ja se on koettu tärkeäksi. Ryhmiä on mielekästä pitää, koska työkirjassa käydään samat asiat kaikkien kanssa kerralla eikä samaa asiaa tarvitse käydä kaikkien kanssa erikseen. Auttaa myös pysymään focuksessa eikä asiat rönsyile. Asiakkailla voi olla erilaisia ongelmia, mutta unikoulussa käydään kaikille sopivia