LÄHELLÄSI-kurssi muistisairaiden ja omaispuolisoiden parisuhteen tueksi
Lähelläsi-kurssi tukee muistisairaan ihmisen ja omaispuolison parisuhdetta, vahvistaa molempien puolisoiden psykososiaalista hyvinvointia sekä auttaa löytämään hyvän elämän elementtejä sairauden myötä muuttuvassa arjessa.
Parisuhde muuttuu vähitellen usein jo ennen muistisairauden diagnoosia. Tavallisesta poikkeava käyttäytyminen, jonka syitä ei ymmärrä, hämmentää ja harmittaa molempia puolisoita. Kun tieto parantumattomasta sairaudesta saadaan, on se kriisi sekä sairastuneelle itselleen että kumppanille. Elämän rajallisuus on kohdattava ja on totuttava elämään epätietoisuudessa, sillä sairauden etenemistä ei voi ennustaa. Vaikka sairaus on vain toisella, molempien elämä muuttuu ja totutut arjen kuviot menevät uusiksi. Sairautta voi olla vaikea hyväksyä, mutta se saattaa myös mahdollistaa tärkeiden asioiden pohdinnan uudelta kantilta ja vahvistaa rakkauden ja läheisyyden tunnetta omaa puolisoa kohtaan. Ei ole itsestään selvää, että pitkätkään suhteet kestävät vastoinkäymisten kohdatessa ilman tukea. Keskinäinen asioiden ja tunteiden käsitteleminen helpottavat sopeutumista uuteen elämäntilanteeseen.
Samoin kuin yksittäiset ihmiset, parisuhteetkin ovat erilaisia. Tieto muistisairaudesta otetaan vastaan eri tavoin ja jokaisella pariskunnalla on omat haasteensa, toiveensa ja tarpeensa. Oikeanlainen kohtaaminen ja oikea-aikainen tieto ovat ensiarvoisia. Tietoa ja tukea olisi saatava koko muistisairauden matkalla molemmille yhdessä, mutta myös erikseen. Muistipariskunnat saavat usein perustiedon sairaudesta, lääkityksestä ja kuntoutuksesta ensitietotilaisuuksissa, mutta elämänlaadun kannalta tämä perustieto ei vielä riitä. On tärkeää saada kuulla kuinka voi elää hyvää elämää sairaudesta huolimatta.
Muistisairaan ihmisen ja hänen puolisonsa parisuhdetta haastavat muun muassa roolien muuttuminen, monista asioista luopuminen, vuorovaikutuksen vaikeudet sekä ristiriitaiset tunteet. Usein heidät kohdataan ympäristön taholta ”omaisena” ja ”sairastuneena” heti diagnoosin saamisen jälkeen. Pariskuntien oma toive kuitenkin usein on, että heidät kohdattaisiin yhdessä puolisoina ilman sairauden asettamia leimoja. Hyvinvoivalla parisuhteella on merkittävä vaikutus molempien kokemaan elämänlaatuun ja parisuhdetta vahvistavat toimet tulisivatkin olla jokaisen muistipariskunnan saatavilla heidän niin halutessaan.