Laiteparkki -laitelogistiikan kehittäminen kotihoidossa
Laitelogistiikan toimintamalli, jonka avulla kotihoidon käytössä olevat teknologiset apuvälineet siirtyvät kotihoidon digitaalisesta palvelutoiminnan keskuksesta (DPK) rinkeihin, ringeistä asiakkaalle ja palautuvat ringeistä takaisin DPK.
Kymenlaakson alueen ikääntyneiden määrä kasvaa merkittävästi seuraavan 20 vuoden aikana. Yli 85-vuotiaiden määrän on arvioitu kaksinkertaistuvan nykyisestä vuoteen 2040 mennessä. Vuonna 2020 9,5%:lla 75 vuotta täyttäneistä oli kotihoidon asiakkuus ja vuonna 2030 vastaavan luvun on arvioitu olevan 12,1 %.
TulKoti-hankkeen kohderyhmänä ovat Kymenlaakson hyvinvointialueen ikäihmiset, jo palveluiden piirissä olevat asiakkaat sekä ennaltaehkäisevää palvelua tarvitsevat asiakkaat. Hankkeessa on tarkoitus kehittää kaikkia toimia, joiden avulla ikääntyneiden turvallista kotona asumista voidaan tukea. Kehitystoimenpiteissä huomioidaan myös iäkkäiden omaiset, läheiset ja omaishoitajat. Keskeinen kohderyhmä on myös Kymenlaakson hyvinvointialueen kotihoidon 700 ammattilaista.
Kotihoidon käytössä olevat digitaaliset ratkaisut tuodaan osaksi asiakkaan palvelua kaikissa kotona asumista tukevissa palveluissa mm. oikea-aikaisen kotiutumisen tueksi, kuntouttavaan päivätoimintaan, omaishoitoon yms. Digitaalisten ratkaisujen käyttöönotto tuo muutoksen kotihoidon toimintamalleihin.
Laitelogistiikan kehittämiselle havaittu tarve Kymenlaaksossa, kun digitaalisen palvelutoiminnan keskukseen (DPK) on keskitetty kotihoidon teknologisten apuvälineiden laitehallinta. Ennen laiteparkkeja laitteiden kuljetus (palautuneet/uudet laitteet) oli hoitohenkilökunnan vastuulla, mutta matkat kasvoivat, kun toimintoja keskitettiin kahteen digitaalisen palvelutoiminnan keskukseen, jolloin hoitajilta myös kului asiointeihin enemmän aikaa, mikäli eivät työskennelleet kotihoidon digitaalisen palvelutoiminnan keskuksen välittömässä läheisyydessä.
Sujuvaa laitelogistiikka, jossa uudet teknologiset apuvälineet saadaan kotihoidon digitaalisen palvelutoiminnan keskusten(DPK) pisteistä kotihoidon alueille ja asiakkailta käytöstä poistuneet laitteet taas saadaan takaisin DPK-keskuksiin, jossa laitteet voidaan tarkistaa ja vapauttaa käyttöön seuraaville asiakkaille.
Kohderyhmänänä kotihoidon hoitajat, joiden työstä pyritty poistamaan toimintamallilla hukkaa.
Kotihoidon digitaalisen palvelutoiminnan keskuksen (DPK) hoitajat, jotka hoitavat laitteiden seurantaa, huoltoa ja valmistelevat laitteet asiakkaille.
Tukipalveluiden Turva-auttajat, jotka kulkevat koko alueella toimittamassa asiakkaille turvapuhelimia ja ottivat myös kotihoidon digitaalisten laitteiden toimituksen alueille sekä alueilta kotihoidon DPK:n