Laiteparkki -laitelogistiikan kehittäminen kotihoidossa

Laitelogistiikan toimintamalli, jonka avulla kotihoidon käytössä olevat teknologiset apuvälineet siirtyvät  kotihoidon digitaalisesta palvelutoiminnan keskuksesta (DPK) rinkeihin, ringeistä  asiakkaalle ja palautuvat ringeistä takaisin ​DPK.

Toimintaympäristö **

Kymenlaakson alueen ikääntyneiden määrä kasvaa merkittävästi seuraavan 20 vuoden aikana. Yli 85-vuotiaiden määrän on arvioitu kaksinkertaistuvan nykyisestä vuoteen 2040 mennessä. Vuonna 2020 9,5%:lla 75 vuotta täyttäneistä oli kotihoidon asiakkuus ja vuonna 2030 vastaavan luvun on arvioitu olevan 12,1 %.

TulKoti-hankkeen kohderyhmänä ovat Kymenlaakson hyvinvointialueen ikäihmiset, jo palveluiden piirissä olevat asiakkaat sekä ennaltaehkäisevää palvelua tarvitsevat asiakkaat. Hankkeessa on tarkoitus kehittää kaikkia toimia, joiden avulla ikääntyneiden turvallista kotona asumista voidaan tukea. Kehitystoimenpiteissä huomioidaan myös iäkkäiden omaiset, läheiset ja omaishoitajat. Keskeinen kohderyhmä on myös Kymenlaakson hyvinvointialueen kotihoidon 700 ammattilaista. 

Kotihoidon käytössä olevat digitaaliset ratkaisut tuodaan osaksi asiakkaan palvelua kaikissa kotona asumista tukevissa palveluissa mm. oikea-aikaisen kotiutumisen tueksi, kuntouttavaan päivätoimintaan, omaishoitoon yms. Digitaalisten ratkaisujen käyttöönotto tuo muutoksen kotihoidon toimintamalleihin. 

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Laitelogistiikan kehittämiselle havaittu tarve Kymenlaaksossa, kun digitaalisen palvelutoiminnan keskukseen (DPK) on keskitetty kotihoidon teknologisten apuvälineiden laitehallinta. Ennen laiteparkkeja laitteiden kuljetus (palautuneet/uudet laitteet) oli hoitohenkilökunnan vastuulla, mutta matkat kasvoivat, kun toimintoja keskitettiin kahteen digitaalisen palvelutoiminnan keskukseen, jolloin hoitajilta myös kului asiointeihin enemmän aikaa, mikäli eivät työskennelleet kotihoidon digitaalisen palvelutoiminnan keskuksen välittömässä läheisyydessä.

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Hoitajilla mennyt aikaa laitelogistiikan hoitamiseen, lisäksi havaittu, että ajan käytöllä myös vaikutusta siihen, minkä verran ringeissä otettiin laitteita käyttöön asiakkaille. Laitteita myös jäi palautumatta ringeistä kotihoidon digitaalisen palvelutoiminnan keskukseen, koska palautukseen ei oltu luotu selkeää toimintamallia.

 

Tavoiteltu muutos

Sujuvaa laitelogistiikka, jossa uudet teknologiset apuvälineet saadaan kotihoidon digitaalisen palvelutoiminnan keskusten(DPK) pisteistä kotihoidon alueille ja asiakkailta käytöstä poistuneet laitteet taas saadaan takaisin DPK-keskuksiin, jossa laitteet voidaan tarkistaa ja vapauttaa käyttöön seuraaville asiakkaille.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Kohderyhmänänä kotihoidon hoitajat, joiden työstä pyritty poistamaan toimintamallilla hukkaa.

Kotihoidon digitaalisen palvelutoiminnan keskuksen (DPK) hoitajat, jotka hoitavat laitteiden seurantaa, huoltoa ja valmistelevat laitteet asiakkaille. 

Tukipalveluiden Turva-auttajat, jotka kulkevat koko alueella toimittamassa asiakkaille turvapuhelimia ja ottivat myös kotihoidon digitaalisten laitteiden toimituksen alueille sekä alueilta kotihoidon DPK:n

Ratkaisun perusidea **

Kehitetty laitelogistiikan toimintamalli, jonka avulla kotihoidon käytössä olevat teknologiset apuvälineet siirtyvät  kotihoidon digitaalisesta palvelutoiminnan keskuksesta (DPK) rinkeihin, ringeistä  asiakkaalle ja palautuvat ringeistä takaisin ​DPK.

Rakennettu jokaiseen kotihoidon toimipisteeseen laiteparkki (kuva liitteenä). 

 Laitteiden kuljetuksellisen osuuden hoitavat kotihoidon tukipalveluissa työskentelevät turva-auttajat, jotka käyvät asentamassa turva-puhelimia ja kuljettavat käytöstä poistuneet turva-puhelimet pois alueilta. Mallia suunniteltaessa todettu, että turva-auttajien toimistot sijaitsevat samoissa tiloissa kuin kotihoidon digitaalisen palvelutoiminnan keskukset. 

Käyty keskusteluja kotihoidon ja kotihoidon tukipalveluiden kanssa. Sovittu yhteisesti toimintamallista, jossa turva-auttajat hoitavat laitteiden kuljetuksen. Viestintä Kotihoidon digitaalisen palvelutoiminnan keskuksen työntekijöiden, ringin hoitajien sekä turva-auttajien välillä tapahtuu kotihoidossa kaikilla osapuolilla käytössä olevan toiminnanohjausjärjestelmän avulla. Lisäksi tehty toimintamallista kirjalliset ohjeet laiteparkkeihin, rinkeihin ja turva-auttajille. 

Kotihoidon toimipisteissä sijaitsevat laiteparkit on selkeästi merkitty P-laiteparkki -merkillä ja niihin on tehty paikat DPK:sta saapuville (uusille) laitteille ja DPK:n lähteville, asiakkailta palautuville laitteille.

Liitteet
Kuva
Kuva laiteparkista
Laiteparkin paikka tärkeä merkitä näkyvästi myös laiteparkin huoneen ulkopuolelle. Merkitään SAAPUVAT ja LÄHTEVÄT. Laiteparkki voidaan tehdä pieneenkin tilaan, mutta huomioitava käytössä olevien laitteiden koko ja paino.
Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Jotta laiteparkit saatiin toimintaan vaati se ensin keskustelun kotihoidon ja kotihoidon tukipalveluiden päällystön kanssa. Tämän jälkeen toimintamallia käytiin läpi turva-auttajien kanssa (2-kappaletta, Etelä ja Pohjoinen). Turva-auttajille tehtiin ohjeistus sekä annettiin kirjallinen ohjeistus laiteparkkien sijainnista kullakin alueella. turva-auttajille hankittiin avaimia niihin kotihoitokeskuksiin, joihin heillä ei ollut pääsyä muuten. 

Laiteparkki toimintamalli käytiin jokaisella kotihoito-alueella läpi rinkipalavereissa (44 rinkiä), sekä ohjeistettiin kotihoidon digitaalisen palvelutoiminnan keskuksen henkilöstö toimintamallista. Ohjeet laiteparkista vietiin kotihoidon yhteiseen Teams-kansioon, DPK:n Teams-kansioon ja kirjattiin toimintamallista lyhyt ohjeistus kotihoidon käsikirjaan.

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Laiteparkki toimintamalli sovellettavissa kaikkialle, jossa tarve liikutella kohtuullisen kokoisia alle 10kg painavia välineitä keskitetystä pisteestä eri  alueille. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Laiteparkit olleet käytössä ja toiminnassa hankkeen ajan ja jäävät jatkuvan palvelun käyttöön. Toimintamallista ei ole kerätty erityisesti palautetta, mutta kotihoidon keskitetyn palvelutoiminnan keskitetty laitehallista, ei olisi toimiva ilman laiteparkki-toimintamallia.