Läksyapu- ja kielikerho maahanmuuttaneille nuorille
Läksyapu- ja kielikerhossa maahanmuuttaneet nuoret oppivat suomen kieltä toiminnallisin menetelmin ja saavat tukea kotitehtävien tekemiseen viikoittain. Tavoitteena on tukea opiskelua ja kielitaitoa sekä edistää osallisuutta.
Hankkeen toimintaympäristöön kuuluu laaja verkosto yhteistyökumppaneita, kuten Diakonissalaitos, Suomen Diakoniaopisto, Eiran aikuislukio sekä maahanmuuttajapalveluiden kotouttava jälkihuolto. Näiden toimijoiden kanssa kehitetään uudenlaisia ratkaisuja nuorten yhteiskunnallisen osallisuuden edistämiseksi. Yhteistyö kolmannen sektorin ja julkisten palvelujen välillä on keskeisessä roolissa hankkeen toimenpiteissä. Toimintaympäristössä korostuu myös kansalaistoiminnan merkitys.
Hankkeen toimintaympäristö on muuttuva ja vaatii joustavuutta sekä kykyä vastata nopeasti muuttuviin tarpeisiin. Kohderyhmän nuoret tarvitsevat matalan kynnyksen tukea, joka on helposti saavutettavissa ja oikea-aikaista. Toimintaympäristössä on myös huomioitava rakenteellinen rasismi ja syrjintä, joita kohderyhmä kohtaa koulutuksen ja työelämän saroilla. Toimintaympäristö, jossa nuorten aikuisten maahanmuuttajien kanssa tehtävää työtä tehdään, on monimutkainen ja jatkuvasti muuttuva. Poliittiset päätökset niin Suomessa kuin maailmanlaajuisesti vaikuttavat suoraan tähän työhön. Suomessa hallituksen linjaukset maahanmuuttopolitiikassa, kuten turvapaikkapolitiikka, kotouttamistoimenpiteet ja sosiaaliturvaan liittyvät päätökset, muovaavat maahanmuuttajien elinolosuhteita ja heidän mahdollisuuksiaan integroitua yhteiskuntaan. Esimerkiksi päätökset koskien koulutusta, työllisyyspalveluita ja kielikoulutusta vaikuttavat merkittävästi siihen, miten hyvin maahanmuuttajat voivat rakentaa tulevaisuuttaan Suomessa.
Globaalisti kansainväliset konfliktit, ilmastonmuutos ja taloudelliset kriisit lisäävät muuttoliikkeitä ja vaikuttavat siihen, ketkä hakeutuvat Suomeen ja minkälaisin taustoin. Euroopan unionin maahanmuuttopolitiikka ja sen vaikutus jäsenvaltioiden toimiin ovat myös keskeisiä tekijöitä toimintaympäristössä. Lisäksi kulttuuriset tekijät, kuten erilaiset käsitykset kotoutumisesta ja maahanmuutosta, vaikuttavat julkiseen keskusteluun ja asenteisiin, mikä puolestaan heijastuu maahanmuuttajatyön käytäntöihin. Yhteiskunnalliset muutokset, kuten talouden suhdanteet ja työmarkkinoiden tarpeet, määrittävät, millaisia resursseja ja mahdollisuuksia nuorille maahanmuuttajille voidaan tarjota.
Tämä monimutkainen toimintaympäristö edellyttää joustavuutta ja kykyä sopeutua muutoksiin, jotta voidaan tehokkaasti tukea nuorten maahanmuuttajien kotoutumista ja hyvinvointia. Viime vuosina Suomessa on tehty päätöksiä, jotka ovat tiukentaneet turvapaikkapolitiikkaa, kuten kiristetty turvapaikanhakijoiden oleskeluluvan myöntämisen ehtoja. Tämä on johtanut siihen, että monet turvapaikanhakijat joutuvat elämään epävarmuudessa, mikä voi heikentää heidän mahdollisuuksiaan integroitua yhteiskuntaan ja päästä koulutuksen tai työelämän piiriin. Hallituksen tekemät leikkaukset kotouttamispalveluiden rahoitukseen ovat vaikuttaneet siihen, kuinka laajasti ja tehokkaasti maahanmuuttajille voidaan tarjota kielikoulutusta, työllistymispalveluita ja muita kotoutumista tukevia toimenpiteitä. Esimerkiksi kielikoulutuksen resurssien vähentyminen voi hidastaa maahanmuuttajien suomen kielen oppimista ja vaikeuttaa heidän työllistymistään. Vuonna 2024 Suomessa tehtiin lakimuutos, joka laski jälkihuollon ikärajan 25 vuodesta 23 vuoteen. Tämä muutos vaikuttaa nuoriin aikuisiin, jotka tarvitsevat tukea itsenäistymisessä ja elämänhallinnan taitojen kehittämisessä.
Läksy- ja kielikerhot voivat olla erilaisten kansalaistoimijaorganisaatioiden tai julkisten palvelujen järjestämää toimintaa, jonne osallistujat löytävät perille erilaisissa kanavissa tehtävän viestinnän kautta.
Kohderyhmänä ovat nuoret aikuiset (18-29-vuotiaat) maahanmuuttaneet varhaiset kotoutujat, jotka ovat erityisen heikoissa asemassa eli työn ja koulutuksen ulkopuolella, vaarassa pudota opinnoista ja/tai joilla on mielen hyvinvoinnin ja arjen hallinnan haasteita. Varhaisilla kotoutujilla tarkoitetaan heitä, jotka ovat vielä kotoutumisprosessin alkuvaiheessa ja rakentavat tieto- ja taitopohjaa aktiiviselle yhteiskunnalliselle osallisuudelle ja työllistymiselle.
Kohderyhmän nuoret ovat monella mittarilla heikommassa asemassa verrattuna kantasuomalaisiin vertaisryhmiinsä ja tarvitsevat arkea kannattelevaa tukea. He kohtaavat haasteita hyvinvoinnissa, arjen hallinnassa, jaksamisessa ja mielen hyvinvoinnissa, ja monilla on traumahistoriaa. Nuoret kokevat osallisuuden puutetta suhteessa ympäröivään yhteiskuntaan, opiskelijayhteisöön ja työmarkkinoihin, ja he kohtaavat rakenteellista rasismia ja syrjintää. Heiltä puuttuu sosiaalinen pääoma, ja monet kokevat yksinäisyyttä. Toimintaan osallistuneet nuoret ovat kuitenkin olleet erittäin motivoituneita opiskelijoita ja läksyjen lisäksi halunneet harjoitella suomen kielen puhumista.
Toiminnan välillisiä kohderyhmiä ovat vapaaehtoiset kansalaiset, oppilaitokset ja kotoutumisen tukitoimien henkilökunta, jotka hyötyvät hankkeen kehittämistyöstä ja osallistuvat nuorten tukemiseen ja osallisuuden edistämiseen.
Hanketta on valmisteltu Diakonissalaitoksen kansalaistoiminnassa ja Yhdessä aikuisuuteen - Elämässä Eteenpäin (YEE-hanke) -hankkeen puitteissa tehtyjen huomioiden perusteella. Diakonissalaitoksella on pitkä kokemus heikoimmassa asemassa olevien pakolaistaustaisten nuorten tukemisesta eri hankkeissa, ja yhteistyötä on tehty kuntien ja kotoutumisen tukitoimien kanssa vuodesta 2018 alkaen. Asiakasymmärrystä on kerrytetty keräämällä palautetta osallistujilta ja seuraamalla heidän edistymistään. Osallistujien osallisuuden kokemusta on kartoitettu THL:n osallisuusindikaattorin avulla. Lisäksi osallistujien toiveita ja palautetta on huomioitu toiminnan suunnittelussa ja toteutuksessa.
Toiminnan aikana asiakasymmärrystä on kasvatettu ja asiakkaita on osallistettu monin eri tavoin. Asiakasymmärrystä on kertynyt suoraan opiskelijoilta saadun palautteen ja osallistumisen kautta. Opiskelijoiden tarpeet ja toiveet ovat tulleet esille läksy- ja kielikerhon aikana, esimerkiksi kahdenkeskisen läksyavun tarve ja suomen kielen harjoittelun merkitys. Nuorten tarpeita on kartoitettu käytännön työn yhteydessä, yhteisökokouksissa, WhatsApp-kyselyillä ja suullisesti toiminnan lomassa. Nuoret ovat osallistuneet toiminnan suunnitteluun ja kehittämiseen, mikä on lisännyt heidän osallisuuden kokemuksiaan. Nuorten toiveita on kerätty aktiivisesti ja pyritty toteuttamaan niitä toiminnassa.
Toiminnansuunnittelua on toteutettu mm. leikkimielisellä äänestämisellä, jossa osallistujat ovat saaneet vaikuttaa ohjelmaan. Lisäksi osallistujat ovat voineet tuoda kaverinsa mukaan tutustumaan kielikerhoon, mikä on edistänyt ryhmäytymistä ja osallisuutta. Nuoret ovat olleet mukana toiminnan suunnittelussa ja toteutuksessa. Nuorten osallistumisen mahdollisuuksia on kehitetty, ja he ovat järjestäneet tapahtumia, kuten Nowroz-juhlan. Vapaaehtoiset ovat osallistuneet toiminnan suunnitteluun ja toteutukseen, mikä on lisännyt toiminnan monipuolisuutta ja vahvistanut yhteisöllisyyttä.