Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen konsultaatiotoiminnan käynnistäminen

Länsi-Uudenmaan palliatiivisessa keskuksessa käynnistettiin liikkuva palliatiivinen konsultaatiotiimi HUS Jorvin ja Espoon sairaaloille parantamaan palliatiivisen hoidon laatua ja saatavuutta.   

Toimintaympäristö

STM suosituksen mukaan (STM 2019:68) yliopistosairaaloiden ja hyvinvointialueiden palliatiivisten keskusten tulee tarjota  konsultaatiopalvelut alueillaan. 

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella ei olut jalkautuvaa konsultaatiotiimiä palvelemaan sairaaloiden osastoja, vaan tehtävää oli hoidettu poliklinikkatoiminnan ohessa. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmänä ovat Espoon ja Jorvin sairaaloiden osastojen ja päivystyksen henkilökunta ja näissä sairaaloissa hoidossa olevat palliatiivista hoitoa tarvitsevat potilaat. 

Muiden kehittämien ratkaisujen hyödyntäminen

HUS strategisessa hankkeessa 2022 kehitettiin konsultaatiotiimin toimintaa Haarmanin ja Malmin sairaaloissa, jonka mallin mukaan toiminta hankkeessa suunniteltiin. 

Ratkaisun perusidea

Hankkeessa pilotoitiin palliatiivisen konsultoivan lääkärin ja sairaanhoitajan toimenkuvat. Pilotissa työskenteli virka-aikaan 9-12/2023 100% palliatiivinen konsultoiva sairaanhoitaja ja 100% palliatiivinen konsultoiva lääkäri, ja 1-8/2024 kaksi 25 % palliatiivista konsultoivaa sairaanhoitajaa ja 50 % palliatiivinen konsultoiva lääkäri. Konsultaatiopalvelu suunnattiin Jorvin ja Espoon sairaaloihin. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Toimintamallin juurruttamiseen osaksi päivittäistoimintaa vaikuttaa miten aktiivista konsultaatiotoiminta on ja miten tarpeelliseksi se on arvioitu käyttäjien näkökulmasta. Osastot tulee etukäteen informoida ja ohjeistaa mistä asioista voidaan konsultoida. Toiminnan jatkuva evaluointi on tarpeen. 

Toimintaa varten tulee olla vakanssit ja riittävä resursointi, jota palvelutarpeeseen voidaan vastata. 

Vinkit toimintamallin soveltajille

Toimintamalli on hyvin sovellettavissa valtakunnallisesti. Yksiköiden hyvä ennakkoinformointi ja ohjeistus on olennaista. Konsultaatiotoiminta tulee olla osa palliatiivisen keskuksen toimintaa,  mitä varten siihen tulee allokoida resurssia. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Konsultaatiotoiminta todettiin heti alettuaan tarpeelliseksi ja toiminta oli vilkasta. 

Konsultaatiotoimintaa toteutettiin monipuolisesti pitäen sisällään konsultaatiokäynnit potilaiden luona, ammattilaisten väliset konsultaatiot osastolla, puhelinkonsultaatiot ja ammattilaisten ohjaus. Toiminnalla edistettiin palliatiivisten ja saattohoitopotilaiden tunnistamista osastokäynneillä ja osallistumalla osastojen kokouksiin. Konsultaatioissa autettiin oirehoidossa, saattohoidon toteutuksessa, hoitolinjausta koskevissa asioissa sekä tarkoituksenmukaiseen jatkohoitoon ohjauksessa. Konsultaatioissa tehtiin myös palliatiivisia kartoituksia potilaille ja annettiin keskustelutukea potilaille ja läheisille. Osastokäyntien yhteydessä sairaanhoitajakonsultti tuki hoitohenkilökuntaa saattohoidon toteutuksessa.

Hankkeen jälkeen konsultaatiotiimin toiminta on vakiintunut osa Länsi-Uudenmaan palliatiivisen keskuksen toimintaa. Länsi-Uudenmaan palliatiivisessa keskuksessa toimii 50% sairaanhoitaja ja 50% lääkärikonsultti. Muina aikoina konsultaatiot toteutetaan kotisairaalan henkilökunnan toimesta.