Lapsiperheiden avointen kohtaamispaikkojen koordinaatiotyöryhmä
Koordinaatiotyöryhmän kautta tuemme yhteisjohtamista ja -kehittämistä lapsiperheiden avoimissa kohtaamispaikoissa Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella, kunnilla sekä eri sidosryhmien välillä. Tarkoituksena on selkiyttää palvelujen saatavuutta.
Vantaan ja Keravan hyvinvointialue koostuu kahden kunnan alueista – Vantaan ja Keravan. Vantaa on maamme neljänneksi suurin kaupunki ja siellä on asukkaita 239 206. Vantaalaisista oli suomenkielisiä 74,7%, ruotsinkielisiä 2,3% ja vieraskielisiä 23%. 0-15-vuotiaita oli väestöstä 18% Vantaalla. Kerava on maamme 30. suurin kunta ja siellä on asukkaita 37 350. Keravalaisista suomenkielisiä on 87,2%, ruotsienkielisiä 1,2% ja vieraskielisiä 11,6%. 0-15-vuotiaiden määrä väestöstä oli 17,4% Keravalla lähes sama kuin Vantaallakin.
Lapsiperheiden kohtaamispaikkoja on ympäri hyvinvointialuettamme ollut jo pitkään. Ne ovat toimineet kunnan järjestämän varhaiskasvatuksen tiloissa avoimina päiväkoteina ja perhekahviloina Vantaalla. Näiden kunnan tuottamien palvelujen lisäksi toiminut asukaspuistotoiminta ollut Vantaalla jo pitkään kohtaamispaikkoina asukkaille. Toimipisteet ovat toteuttaneet palveluaan erilaisin ratkaisuin eikä systemaattista seurantaa ja arviointia palvelun vaikutuksista ole ollut.
Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen kohtaamispaikkojen koordinaatioon osallistuvat ne aktiiviset tahot, joilla on säännöllistä toimintaa useassa kohtaamispaikassa. Alueella toimii 3 avointa kohtaamispaikkaa ja asukaspuistoa sekä 13 avointa kohtaamispaikkaa lapsiperheille.
Lapsiperheiden avoimia kohtaamispaikkoja on epätasaisesti alueellisesti, tarve matalan kynnyksen palvleuille on suuri ja ennaltaehkäiseville palveluille. Haavoittuvassa asemassa olevien lapsiperheiden tukeen tarvitaan vahvistusta sekä tiivistää alueellisia toimijuuksia.
Olemme koonneet kehittäjä joukon sote-palvelujen kehittämis hankkeesta: projektikonsultti ja projektipäällikkö sekä esihenkilöitä eri toimijoilta. Innostusta lisäsimme pitämällä kaksi iltapäivän kehittämishetkeä, jolloin kuultiin tarpeita ja mahdollisuuksia koordinaatiotyöryhmän toiminnalle.
Tavoittelemme tiiviimpää ja sujuvampaa yhteistyötä eri toimijoiden välillä. Tämän kautta kävijöiden palveluihin pääsy oikea-aikaistuu ja heidän tieto saatavilla olevista tuki- ja palvelumuodoista lisääntyy.
Säännöllisellä seurannalla ja arvioinnilla tuemme yhteisjohtamista. Mittaamme määrällisiä asioista kuten kävijämäärät, ryhmien määrät, jalkautuvan työn määrät ja laadullisia tekijöitä kuten kävijäkokemusta. Lapsen ääni tuodaan jokaisessa kohtaamispaikassa systemaattisemin esille ja otetaan huomioon arkipäiväisissä toiminnoissa.
Selkeät roolit jaettu toimintakaudelle, kokousrakenne päätetty ja varaukset tehty kalentereihin hyvissä ajoin. Muistioiden pitäminen ja tallentaminen yhteisiin työtiloinin edistää tiedon kulkua ja läpinäkyvyyttä. Pajatyöskentelyllä jalkautetaan toimipisteisiin toteutussuunnitelman osioita.
Kohtaamispaikoissa kohderyhmänä ovat alle kouluikäiset lapset ja heidän perheet. Myös alueen eri toimijat, sidosryhmät sekä vapaaehtoiset ovat kohderyhmänä toimijuuden kautta. Tuotamme toimintamme ja palvelujamme kohderyhmien tarpeista lähtien ja heitä varten yhdessä osallistaen. Osallisuuden kautta asiakasymmärrys lisääntyy ja syvenee ja tätä kautta palvelujen kohdentaminen asiakkaiden tarpeita vastaaviksi vahvistuu.