Lasten (0-12 v) mielenterveyden perustason hoito ja tuki: sosiaali- ja terveyspaveluiden yhteistyömalli
Toimintamallissa selkeytettiin (alle 13-vuotiaille) perustasolla tarjottavaa mielenterveyden tukea ja hoitoa yhteensovittamalla kehityksellisten palveluiden (terveydenhuolto) ja perheneuvolan (sosiaalihuolto) toimintamalleja ja työmuotoja.
Toimintamalli on osa Kymenlaakson lasten mielenterveyden varhaisen tuen vahvistamiseen liittyvää kehittämistyötä, jota tehtiin osana Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus - hanketta vuosina 2021- 2022. Hankeen perhekeskus-työpaketissa päätavoitteina ovat palveluiden saatavuuden parantaminen sekä varhaisen tuen vahvistaminen. Tähän liittyy palveluiden porrastaminen vastaamaan paremmin muuttuvaa asiakastarvetta.
Lasten mielenterveyspalvelut ovat Kymenlaaksossa ja koko Suomessa olleet hajanaiset ja perustasolla varsin puutteelliset. Varhaisten palveluiden riittämättömyys on kuormittanut raskaampia palveluita, kuten lastenpsykiatriaa ja lastensuojelua.
Sekä kansallisesti että Kymenlaakosossa oli tunnistettu, että sosiaali- ja terveydenhuollon työnjako lasten mieleterveyden hoidossa on epäselvä ja soisaalipalveluihin (perheneuvola) on valunut terveydenhuollolle kuuluvia tehtäviä.
Uusi, lasten kehityksellisten palveluiden vastaanottotoiminta käynnistettiin vuosina 2020-2021. Se tarjoaa perustason hoitoa lasten kehityksen ja mielenterveyden leiviin ja keskivaikeisiin ongelmiin.
Tältä pohjalta todettiin tarve selkeyttää lapsille (alle 13-vuotiaille) perustasolla tarjottavaa mielenterveyden tukea ja hoitoa yhteensovittamalla kehityksellisten palveluiden vastaanoton (ter)j a perheneuvolan (sos) toimintamalleja ja työmuotoja. Samalla luotiin rakenteita perheneuvolan ja kehityksellisten palveluiden vastaanoton yhteisasiakkaiden hoidon ja palvelun tarpeen arviointiin, työnjakoon ja yhteistyöhön.
Kohderyhmänä on alle 13-vuotiaat lapset, joilla on todettu mielenterveyden lieviä tai keskivaikeita ongelmia, esim. ahdostusta, masennusta tai käytösoireita. Lasten oireilu liittyy ja vaikuttaa perhetilanteeseen, jolloin vanhemmuuden tuki on keskeinen osa hoidon kokonaisuutta. Tälle kohderyhmälle hoidon ja tuen kokonaisuus oli työntekijä- ja asiakaspalutteen mukaan puutteellinen ja epäselvä. Lastenpsykiatrian palveluihin ohjautui lähetteiden mukaan asiakkaita, jotka olisi pitänyt pystyä hoitamaan perustasolla.