Lasten- ja nuorisopsykiatrian sekä mielenterveys- ja päihdepalveluiden selvitys ja kehittämisohjelma 2024-2026

Selvitystyössä muodostetaan kokonaiskuva Pirkanmaan hyvinvointialueen lasten-​ ja nuorisopsykiatrian sekä mielenterveys-​ ja päihdepalvelujärjestelmän nykytilasta ja laaditaan sen pohjalta toimeenpano-ohjelma keskeisten haasteiden ratkaisemiseksi.

Toimintaympäristö

Valtakunnallisesti ja kansainvälisesti lievät mielenterveyshäiriöt ja mielenterveysoireet ovat lisääntyneet kuluneen vuosikymmenen aikana. Monin paikoin mielenterveys- ja päihdepalvelujärjestelmä ei pysty tällä hetkellä vastaamaan palveluiden kysyntään oikea-aikaisesti. Palvelujen järjestämisvastuun siirryttyä hyvinvointialueelle mahdollistuu uudenlainen yhteistyö miettiä ratkaisuja peruspalveluiden ja erikoissairaanhoidon välillä,​ palvelulinjat ylittäen. 

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Lasten-​ ja nuorisopsykiatrisissa ja mielenterveys-​ ja päihdepalveluissa on Pirkanmaalla ollut merkittäviä hoitoon pääsyn ongelmia. Kaikki mielenterveys-​ ja päihdeoireita hoitavat yksiköt ovat ylikuormittuneet (opiskeluhuolto,​ perheneuvola,​ lasten ja nuorten mielenterveys-​ ja riippuvuushäiriöiden yksikkö sekä erikoissairaanhoito). Tilannetta on pyritty Pirkanmaalla korjaamaan esimerkiksi perustamalla uusi nuorisopsykiatrian viikko-osasto,​ kouluttamalla opiskeluhuoltoon IPC-​menetelmää ja muilla toiminnallisilla uudistuksilla,​ mutta ne eivät ole osoittautuneet riittäviksi. Palvelujen järjestämisvastuun siirryttyä hyvinvointialueelle mahdollistuu uudenlainen yhteistyö miettiä ratkaisuja peruspalveluiden ja erikoissairaanhoidon välillä,​ palvelulinjat ylittäen. Selvitystyö linkitetään Pirkanmaan hyvinvointialueen strategian ja sen toimeenpano-​ohjelman tavoitteisiin.

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Asiakkaiden näkökulmasta hoitoon pääsy on ruuhkautunut perustasolta erikoissairaanhoitoon. Tuen ja hoidon oikea-aikaisuus ei tällä hetkellä toteudu. Asiakkaan näkökulmasta tavoitteena on toimiva hoidon porrastus ja palvelupolku, jossa asiakas ohjautuu sopivan tuen tai hoidon piiriin oikea-aikaisesti. 

Ammattilaisten näkökulmasta palvelujärjestelmä ja työnjako ovat vielä osin jäsentymättömiä ja epäselviä, mikä aiheuttaa kuormitusta työntekijöille. Palveluiden ruuhkautuminen tuottaa myös eettistä ristiriitaa ja myötätuntouupumusta mielenterveys- ja päihdealan ammattilaisissa, mikä näkyy myös tehtävien veto- ja pitovoimassa rekrytointivaikeuksina erityisesti psykiatrien, perusterveydenhuollon lääkärien ja koulupsykologien osalta. 

Pirkanmaan hyvinvointialueen näkökulmasta selvitystyön tavoitteena on ratkaista mielenterveys- ja päihdepalvelujärjestelmän toiminnallisia, rakenteellisia ja henkilöstöön liittyviä kysymyksiä. Tavoitteena on varmistaa resurssien tarkoituksenmukainen kohdentaminen, hoitoon pääsyn nopeuttaminen ja työnjaollisten päällekkäisyyksien poistaminen. 

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Työhön on nimetty ohjausryhmä sosiaali- ja terveysjohtajan päätöksellä, joka koostuu palveluiden kannalta keskeisistä esihenkilöistä. Selvitystyöryhmään on nimetty selvityksen kohteena olevien yksiköiden keskeiset esihenkilöt, henkilöhallinnon ja henkilöstön edustajat. Selvitystyöryhmän lisäksi työskennellään myös alatyöryhmissä, joihin nimettiin jäsenet selvitystyöryhmän jäsenten ehdotuksesta varmistaen alatyöryhmien riittävä edustavuus. 

Selvitystyön kohteena olevien yksiköiden esihenkilöille ja henkilöstölle lähetettiin kyselyt vastattavaksi selvitystyön aikana, jonka tuloksia hyödynnettiin raportissa ja toimeenpano-ohjelman laatimisessa. 

Tavoiteltu muutos

Nykytilan analyysin pohjalta selvityksessä ehdotetaan konkreettiset ja realistiset tavoitteet ja toimenpiteet ongelmien ratkaisuihin,​ jotka muodostavat toimeenpano-​ ohjelman toiminnallisten,​ rakenteellisten ja henkilökysymysten ratkaisemiseksi. Toimenpide-​ehdotuksissa huomioidaan sekä kliinishoidolliset kysymykset että yhtenäisen,​ palvelulinjarajat ylittävän yhtenäisen toimintakulttuurin rakentaminen sen kaikissa osissa.

Muutoksen mittaaminen

Selvitystyön tavoitteena on nykytilan analyysin ja toimeenpano-ohjelman laadinta. Toimeenpano-ohjelman toimenpiteille valitaan soveltuvat mittarit. 

Toteutussuunnitelma

Ks. raportti ja kehittämisohjelma

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kehittämistyössä hyödynnetään Pirkanmaan hyvinvointialueen vuosien 2023-2024 aikana tehtyä lasten, nuorten ja perheiden palvelulinjan kehittämistyötä, jossa on kerätty palautetta monin eri tavoin lapsilta, nuorilta ja heidän vanhemmiltaan kyselyin ja työpajoissa. Vuoden 2024 aikana selvitystyössä tehdään yhteistyötä nuoria tapaavien projektisuunnittelijoiden ja nuorisovaltuustoa vetävän projektisuunnittelijan kanssa. 

Muiden kehittämien ratkaisujen hyödyntäminen

Selvitystyössä verrataan lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdepalveluiden palvelurakennetta ja järjestämisen tapaa muiden hyvinvointialueiden ratkaisuihin.