Lasten ja nuorten kanssa työskentelevien trauma-, päihde- ja riippuvuustietoisuuden lisääminen.
Lasten ja nuorten kanssa työskentelevien ymmärrystä, keinoja ja monialaisuutta lisäämässä avoin webinaarisarja. https://innokyla.fi/fi/kokonaisuus/monni-lastensuojelun-monialainen-kehittaminen-kanta-hameessa-pirkanmaalla-ja-etela yhteistyössä.
Lasten ja nuorten monenlainen riskikäyttäytyminen on lisääntynyt. Päihteiden käyttö on nuorten keskuudessa muuttunut, täysin raittiiden määrä on kasvanut ja samaan aikaan heidän, joilla on aktiivista päihteiden käyttöä, tilanne on heikentynyt. Ammattilaisten tietoisuutta nuorten päihteiden käyttötilanteesta ja juurisyistä on hyvä lisätä. Traumatietoisuuden lisääminen vahvistaa ammattilaisten ymmärrystä riskikäyttäytymisen taustalla.
Lapsia ja nuoria kohtaavien ammattilaisten osaamista tulee vahvistaa, mutta pitkiin koulutuksiin on vaikea irrottautua. Työtilanteiden vaihtelevuus hankaloittaa koulutuksiin ilmoittautumista ja ennakoitavuutta. Matalan kynnyksen webinaarit ovat lyhyitä ja teemallisesti rajattuja "hop on hop offtilaisuuksia".
Kehittämiseen osallistunut monitoimijainen joukko ovat tuottaneet tietoa osaamistarpeista Monni- hankkeen aikana ja tuon tiedon pohjalta suunniteltiin webinaarisarjan sisältö. Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskushankkeessa tehdyn selvityksen mukaan kohdennettiin webinaarisarja iltapäivisin, niin, että niihin oli matala kynnys osallistua etänä. Lisäksi tilaisuudet tallennettiin ja olivat nähtävillä Monni- hankkeen sivuilta löydettävissä linkeissä kahden viikon ajan.
Osaaminen päihdeasioissa ja ajankohtaisista tilanteista vahvistuu ammattilaisten joukossa, sekä ymmärrys traumatietoisuudesta lisääntyy. Näiden asioiden yhdistäminen lisää myös ymmärrystä nuorten tarpeista kun heidän palvelujaan sekä palveluprosesseja kehitetään tulevalla hyvintointilaueella. Nuoret tulevat kohdatuksi entistä paremmin ja ammattilaisten keinot kohtaamisessa lisääntyvät.
Päihde ja riippuvuusosaamisen mittaaminen säännöllisesti kyselyjen avulla ja jatkuvan koulutuksen kytkeminen hyvinvointialueen omaksi toiminnaksi.
Webinaarisarja:
2.11.
Tomas Luoto (Asemanlapset Pasila-toiminta)
Päihdetyö nuorten keskuudessa
9.11.
Leena Ehrling
Motivoiva haastattelu – arjen käytännön vinkit lasten ja nuorten kanssa
16.11.
Mikko Pitkänen, poliisi
Nuoret, päihteet ja riskikäyttäytyminen – tilannekuva Ankkuri-poliisin arjesta
23.11.
Pesäpuu Christine Välivaara
Traumatietoinen koulu - Luottamuksen lukkoja avaamassa
30.11.
Pesäpuu Christine Välivaara
Ihmeet tapahtuvat arjessa. Traumatisoitunut lapsi varhaiskasvatuksessa
7.12.
Kirsi Tuomi
Dialogiin rakentaminen nuoren kanssa
Lapsia- ja nuoria kohtaavat ammattilaiset. Ammattilaisten koulutustarpeita on kysytty ja toiveita kuultu.
Webinaarit järjestettiin syksyllä 2022. Niihin osallistui 40-70 henkilö/webinaari. Palaute oli hyvää. Kuulijat kokivat webinaareista saamansa tiedon tarpeellisena ja hyötyivät ammattillisesti kokonaisuudesta.
Webinaarin säännöllisyys ja matalan kynnyksen mahdollisuus osoittautui hyväksi.