Lasten ja nuorten psykososiaalisen tuen ja hoidon palvelumalli, Varsinais-Suomen hva (RRP, P4,I1)
Tuen ja hoidon portaittainen malli, joka tukee lasten ja nuorten tuen ja hoidon jatkuvuutta ja vaikuttavuutta. Mallissa tarjotaan selkeä ja kattava suunnitelma, joka ohjaa tuen ja hoidon porrastuksen toteuttamista käytännössä.
Varsinais-Suomen hyvinvointialueella perustason mielenterveys- ja päihdepalvelut sekä erikoissairaanhoidon palvelut ovat ruuhkautuneet ja lasten ja nuorten perustason mielenterveys- ja päihdepalvelut ovat riittämättömiä tai toimimattomia. Lasten ja nuorten päihde- ja mielenterveyspalvelut eivät pysty vastaamaan kasvamaan palvelujen tarpeeseen.
Lasten ja nuorten psyykkinen oireilu, yksinäisyys, ahdistus, masennus ja syömishäiriöt sekä päihteidenkäyttö lisääntyvät ja ongelmat ovat monitahoisempia ja haastavampia. Peruspalvelujen riittämättömyyden vuoksi ongelmat kriisiytyvät ja tämä lisää raskaimpien palvelujen, kuten erikoissairaanhoidon ja lastensuojelun palvelujen tarvetta.
Sosiaali- ja terveyspalveluissa tehdään osin päällekäistä työtä, palvelut ja tehtävät ovat osin määrittelemättä. Lasten ja nuorten palveluissa ei huomioida riittävästi koko perheen tilannetta.
Nivelvaihenuorten aikuisten ja aikuisten palveluiden välillä on tunnistettu puuttelliseksi. Nuorten mielenterveys- ja päihdepalveluiden asiakasohjaus vaatii kehittämistä. Alle 18-v asiakkaiden ja aikuisten palveluiden väliin tarvitaan väliporras.
Kohdennettua kehittämistyötä tarvitaan mm. vauva / pikkulapsiperheiden mtp-palveluissa, sijoitettujen lasten ja nuorten mtp-palveluissa sekä erityisesti NEET-nuorten (Not in Employment, Education or Training) mtp-palveluissa.
Perhekeskuksen ammattilaiset ja johto sekä sen sidosryhmät Varsinais-Suomen hyvinvointialueella. Kehittämisryhmä koostuu Varhan perhekeskuksen ammattilaisista ja esihenkilöistä.
Asiakasymmärrystä on kerrytetty
- kyselyllä perhekeskuksen ammattilaisten menetelmäosaamisesta ja -käytöstä.
- perhekeskuksen ammattilaisten näkemyksillä tulevista portaista
- perhekeskuksen lähijohtajien kyselyllä psykososiaalisten menetelmien käytöstä alueella