Lasten kuntoutuksen moniammatillinen työryhmä, Pohjois-Karjalan hyvinvointialue
Perusterveydenhuollon kuntoutuspalveluissa toimii moniammatillinen työryhmä, johon ohjautuu pääsääntöisesti alle kouluikäisiä lapsia. Moniammatillinen työryhmä on toiminut Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen Keskisellä alueella 9/2022 alkaen.
Lasten ja nuorten kuntoutuksen perustason palvelujen kehittäminen kuuluu Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskusohjelmaan 2020–2023 Monialaisuus ja yhteistoimivuus -kokonaisuuteen. Siinä on tavoitteena monialaisten palvelukokonaisuuksien käyttöönotto sote-keskustoiminnassa. Palvelujen kehittäminen toteutetaan uudistamalla toimintatapoja ja edistämällä ihmislähtöisiä palvelukokonaisuuksia.
Pohjois-Karjalan hyvinvointialueella Keskisellä alueella ei aiemmin ole ollut yhteisesti sovittua rakennetta lasten kuntoutuksen moniammatilliselle työskentelylle. Tästä on voinut seurata pitkiä jonotusaikoja, työntekijöille päällekkäistä työtä, perheille tarpeettomia käyntejä sekä ohjautuminen on voinut olla sattumanvaraista ja rinnakkaiset prosessit ovat edenneet erillään toisistaan. Uudenlainen toimintatapa käynnistyi alueella 9/2023 alkaen.
STM Lääkinnälliseen kuntoutukseen ohjautumisen perusteet -ohjeessa (2022, 110) ohjataan, että monialaisen yhteistyön ja kuntoutustyöryhmätyön rakenteet ja käytännöt on sovittava yhdessä perus- ja erityistason palvelujen sekä erityisosaamista edellyttävien palvelujen kesken. Kuntoutustoimenpiteet ja palveluiden kokonaisuus perheen arjessa muodostavat parhaimmillaan saumattoman ja mielekkään kokonaisuuden, jossa mahdollistuu yhteistoiminta verkostojen yhdyspinnoilla lapsen kuntoutumisen tavoitteiden saavuttamiseksi. Lapsen tai nuoren ja hänen perheensä näkökulmasta kehityksen tukeminen, lääkinnällinen kuntoutus, varhaiskasvatus ja esi- ja perusopetus muodostavat kuntoutumisen kokonaisuuden, jossa kaikki osa-alueet vaikuttavat toisiinsa päämääränään lapsen toimintakyvyn edistyminen.
Lähde: STM. 2022. Valtakunnalliset lääkinnälliseen kuntoutukseen ohjautumisen perusteet - Opas terveyden- ja sosiaalihuollon ammattilaisille ja kuntoutuksen parissa työskenteleville. http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-00-5423-6. 30.10.2023.
Kohderyhmänä on pilotin aikana ollut pääsääntöisesti alle kouluikäiset lapset ja heidän perheensä Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen keskisellä alueella. Pilottialueella on yhteensä 14 311 lasta ja nuorta (0-15v) (Maakuntaliitto 2023). Tavoitteena on jatkossa laajentaa palvelua kattamaan koko hyvinvointialue osana Lasten ja nuorten kuntoutuksen osaamiskeskuskehittämistä.
Kehittämistyössä on osallistettu asiakkaita sekä verkostojen työntekijöitä keräämällä asiakas- ja verkostopalautetta. Näiden sekä aiemmin laaditun nykytilan kartoituksen pohjalta on kehitetty ja muovattu Lasten kuntoutuksen moniammatillisen työryhmän työskentelyä ja lisätty esim. tiedottamista oppaan muodossa.
Lähde: Maakuntaliitto. 2023. Väestöennuste - Pohjois-Karjalan maakuntaliitto. 25.9.2023.