Lasten kuntoutuksen sähköisen ajanvarauksen kehittäminen Kymenlaakson hyvinvointialueella (RRP, P4, I1 ja I4)

Toimintamallissa kuvataan kaksi lasten kuntoutuksen sähköisen ajanvarauksen palvelua. 

  • Lasten fysioterapeutin vastaanoton ajanvaraus 0-18kk ikäisille lapsille
  • Lasten toimintaterapeutin seurantakäyntien ja terapiajaksojen sähköinen ajanvaraus
Toimintaympäristö **

Lasten kuntoutus on osa lapsille, nuorille ja perheille tarkoitettuja perhekeskuksen palveluja. Kymenlaakson hyvinvointialueella perusterveydenhuollon lasten kuntoutus kuuluu hallinnollisesti osaksi perhekeskuksen terveyspalveluja. Lasten kuntoutuksen palveluihin tullaan terveydenhuollon ammattilaisena ohjaamana esimerkiksi neuvolasta tai kouluterveydenhuollosta. Lasten kuntoutuksessa työskentelee fysioterapeutteja, toimintaterapeutteja ja puheterapeutteja.

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Kaakkois-Suomessa sijaitsevaan Kymenlaakson hyvinvointialueeseen kuuluu yhteensä kuusi kuntaa: Hamina, Kotka, Kouvola, Miehikkälä, Pyhtää ja Virolahti. Kymenlaaksossa asuu hieman alle 160 000 henkilöä, joista eläkeikäisen väestöstä osuus on maan suurimpia ja syntyvyys maan matalimpia. Kymenlaakson väkiluku on ollut vuosia laskusuuntainen ja sen on ennustettu vähenevän entisestään tulevien vuosien aikana. Syrjäytymisvaarassa olevia nuoria aikuisia on suhteellisesti maan eniten ja Kymenlaakson alueen lapsiperheiden palvelutarve on suuri johtuen perheiden moninaisista ongelmista.

Suomen kestävän kasvun ohjelman tuella digitaalisten palvelujen laajentaminen alueella vastaa tarpeeseen uudistaa palveluita tarpeenmukaisesti ja vaikuttavasti kaikille kymenlaaksolaisille hillitsemällä kustannuksia, luomalla taloudellista tasopainoa ja parantamalla henkilöstön hyvinvointia. Suomen kestävän kasvu ohjelma tukee Kymenlaakson hyvinvointialueen strategisia sekä tuottavuusohjelman mukaisia tavoitteita. Palvelut halutaan tarjota asukkaille oikea-aikaisesti, turvallisesti ja palvelutarve huomioiden. 

Digitaalisten palvelujen kehittämisellä vastataan koronaviruspandemian aiheuttamaan hoito-, kuntoutus- ja palveluvelkaan. Lasten, nuorten ja perheiden palveluissa digitalisaation kehittämisellä lisätään perhekeskuspalvelujen saatavuutta mahdollistamalla tehokas ja oikea-aikainen hoitoon pääsyllä. 

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Toimintamalli luotiin yhteistyössä investointi 1 ja palvelun ammattilaisten kanssa. Tekninen osuus toteutettiin yhteistyössä investointi 4 ja 1, palvelun ammattilaisten, ICT ja sähköisen ajanvarauksen alustan palveluntuottajan kanssa.

Tavoiteltu muutos

Sekä fysioterapian että toimintaterapian sähköisen ajanvarauksen tarkoituksena on mahdollistaa lapsen huoltajalle ajanvarauksen tekeminen itselle sopivana ajankohtana valitsemalla perheen arjen rytmiin sopivin vastaanottoaika.  Ammattilaisten aikaa vapautuu muihin työtehtäviin, kun prosessista on poistettu ajanvarausten hoitamiseen kuluva aika. 

Muutoksen mittaaminen

Asiakkaiden sähköisesti varaamien ajanvarausten määriä seurataan. Samoin tietoa saadaan sähköisesti tehtyjen aikojen peruutuksista ja siirroista. Käyttöönoton jälkeistä asiakkaiden ja ammattilaisten antamaa palautetta seurataan ja toimintamallia kehitetään palautteen perustella. 

Toteutussuunnitelma

Digitaalisten palvelujen ja uuden toimintamallin kehittämisessä  ja käyttöönotossa tarvitaan johdon ja ammattilaisten sitoutuminen ja ymmärrys tulevasta muutoksesta. Ammattilaisten osallistaminen ja substanssiosaaminen kehittämistyöhön on keskeistä muotoiltaessa yksittäisiä prosessin vaiheita palvelujen sujuvoittamiseksi. Muutoksesta viestiminen verkostolle kehittämistyön aikana sujuvoittaa käyttöönottoa. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Lasten kuntoutuksen asiakkaat kuuluvat perhekeskuksen palvelujen piiriin. Perhekeskuksen asiakkailta on kysytty eri yhteyksissä toiveita digitaalisten palvelujen kehittämisestä. Palautteissa on noussut esiin toive digitaalisten palveluiden laajentamisesta, muun muassa sähköisestä ajanvarusmahdollisuudesta eri perhekeskuksen palveluihin. 

Ratkaisun perusidea **

Lasten fysioterapeutin vastaanotto 0-18kk: Lähettävät taho arvioi yhdessä huoltajien kanssa lapsen tarpeen tavata fysioterapeutti. Lähettävä taho tekee fysioterapiaan ohjautumisohjeiden mukaisesti konsultaation, ja ohjaa huoltajan varaamaan aika digitaalisesta asiointipalvelusta. Huoltaja saa suullisen ja kirjallisen ohjeen, mistä ja miten vastaanottoaika varataan. Ajanvarauksen lisäksi huoltaja pääsee perumaan ja siirtämään varattua aikaa.

Asiakkaat, ketkä eivät pysty varaamaan aikaa digitaalisen asiointipalvelun kautta, voivat hoitaa ajanvarauksen puhelimitse. Tulkin välityksellä asioivat asiakkaat saavat tiedon ajanvarauksesta fysioterapeutilta. Lähettävä taho kirjaa asiakas- ja potilastietojärjestelmän suunnitelmaan tiedon, varaako asiakas ajan itse vai välittääkö fysioterapeutti tiedon asiakkaalle ajasta.

Lasten toimintaterapeutin vastaanotto: Lapsella on tarve toimintaterapeutin seurantakäynneille tai terapiajaksolle. Toimintaterapeutti antaa suullisen ja kirjallisen ohjeet huoltajalle, mistä ja miten tulevat vastaanottoajat varataan. Toimintaterapeutti luo ajanvarausoikeuden, jolla huolta pääsee varaamaan, perumaan ja siirtämään alle 12-vuotiaan lapsen ajat puolesta asioinnin kautta.

Toimintaterapeutti varaa vastaanotolla ajat yli 12-vuotiaille tai lapsille, joiden huoltajilla ei ole mahdollisuutta tehdä ajanvarausta vahvaa tunnistautumista käyttäen. Aikojen peruminen ja siirtäminen on mahdollista tehdä ottamalla yhteyttä puhelimitse lasten kuntoutuksen yksikköön.