Lasten kuntoutuksen digitaalisen ajanvarauksen kehittäminen Kymenlaakson hyvinvointialueella (RRP, P4, I1 ja I4)
Toimintamallissa kuvataan kaksi lasten kuntoutuksen digitaalisen ajanvarauksen palvelua.
- Lasten fysioterapeutin vastaanoton ajanvaraus 0-18kk ikäisille lapsille
- Lasten toimintaterapeutin seurantakäyntien ja terapiajaksojen sähköinen ajanvaraus
Toimintamallin nimi
Toimintamallissa kuvataan kaksi lasten kuntoutuksen digitaalisen ajanvarauksen palvelua.
- Lasten fysioterapeutin vastaanoton ajanvaraus 0-18kk ikäisille lapsille
- Lasten toimintaterapeutin seurantakäyntien ja terapiajaksojen sähköinen ajanvaraus
Lasten fysioterapeutin vastaanotto 0-18kk: Lähettävät taho arvioi yhdessä huoltajien kanssa lapsen tarpeen tavata fysioterapeutti. Lähettävä taho tekee fysioterapiaan ohjautumisohjeiden mukaisesti konsultaation, ja ohjaa huoltajan varaamaan aika digitaalisesta asiointipalvelusta. Huoltaja saa suullisen ja kirjallisen ohjeen, mistä ja miten vastaanottoaika varataan. Ajanvarauksen lisäksi huoltaja pääsee perumaan ja siirtämään varattua aikaa.
Asiakkaat, ketkä eivät pysty varaamaan aikaa digitaalisen asiointipalvelun kautta, voivat hoitaa ajanvarauksen puhelimitse. Tulkin välityksellä asioivat asiakkaat saavat tiedon ajanvarauksesta fysioterapeutilta. Lähettävä taho kirjaa asiakas- ja potilastietojärjestelmän suunnitelmaan tiedon, varaako asiakas ajan itse vai välittääkö fysioterapeutti tiedon asiakkaalle ajasta.
Lasten toimintaterapeutin vastaanotto: Lapsella on tarve toimintaterapeutin seurantakäynneille tai terapiajaksolle. Toimintaterapeutti antaa suullisen ja kirjallisen ohjeet huoltajalle, mistä ja miten tulevat vastaanottoajat varataan. Toimintaterapeutti luo ajanvarausoikeuden, jolla huolta pääsee varaamaan, perumaan ja siirtämään alle 12-vuotiaan lapsen ajat puolesta asioinnin kautta.
Toimintaterapeutti varaa vastaanotolla ajat yli 12-vuotiaille tai lapsille, joiden huoltajilla ei ole mahdollisuutta tehdä ajanvarausta vahvaa tunnistautumista käyttäen. Aikojen peruminen ja siirtäminen on mahdollista tehdä ottamalla yhteyttä puhelimitse lasten kuntoutuksen yksikköön.
Lasten kuntoutus on osa lapsille, nuorille ja perheille tarkoitettuja perhekeskuksen palveluja. Kymenlaakson hyvinvointialueella perusterveydenhuollon lasten kuntoutus kuuluu hallinnollisesti osaksi perhekeskuksen terveyspalveluja. Lasten kuntoutuksen palveluihin tullaan terveydenhuollon ammattilaisena ohjaamana esimerkiksi neuvolasta tai kouluterveydenhuollosta. Lasten kuntoutuksessa työskentelee fysioterapeutteja, toimintaterapeutteja ja puheterapeutteja.
Lasten kuntoutuksen asiakkaat kuuluvat perhekeskuksen palvelujen piiriin. Perhekeskuksen asiakkailta on kysytty eri yhteyksissä toiveita digitaalisten palvelujen kehittämisestä. Palautteissa on noussut esiin toive digitaalisten palveluiden laajentamisesta, muun muassa sähköisestä ajanvarusmahdollisuudesta eri perhekeskuksen palveluihin.