Lasten perustason mielenterveyspalvelut ja yhteistyö perhekeskuspalveluiden kanssa

Toimintamallissa kuvataan perustasolla toteutettava lasten psykiatrisen hoitotyön työn sisällöt sekä yhteistyö perhekeskuspalveluiden kanssa.

Toimintaympäristö

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen strategian mukaisesti pyrimme parantamaan asiakkaiden palvelutarpeeseen pohjautuen palvelujen laatua, vaikuttavuutta ja hoidon jatkuvuutta.

Hankesuunnitelman mukaisesti käynnistetään perustason mielenterveyspalveluiden toimintamallien konkreettinen kokeilu osana perhe- ja sotekeskuksia, jossa tavoitteena tutkimuksen, hoidon ja kuntoutuksen toteutuminen perustason palveluissa.

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Aiemmin perustason mielenterveyspalveluissa ei ole ollut työntekijää, joka olisi hoitanut 6-12 vuotiaita lapsia ja heidän perheitään. Hoitoa on saanut molemmissa paikoissa Iissä ja Pudasjärvellä kasvatus- ja perheneuvonnasta. Viime vuosina kasvatus- ja perheneuvonnan tehtävää on selkiytetty ja sen roolia osana sosiaalipalveluita tarkennettu. 

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Kehittämistyön tavoitteena järjestää perustason mielenterveyden hoito 6-12 vuotiaille ja heidän perheilleen. Hoidon painopiste siirtyy kasvatus- ja perheneuvonnasta alueellisiin mielenterveyspalveluihin. 

Muutoksen mittaaminen

Mittareina käytetään hoitoon pääsyn seurantaa sekä hoitojaksoilta tehtävää tiedonkeruuta (kts yst kohta kohderyhmä ja asiakasymmärrys).

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmänä ovat 6-12-vuotiaat lapset, kenellä on mielenterveyden haasteita sekä heidän perheensä. Kehittämisen aikana asiakasymmärrystä lisättiin asiakkaiden kanssa käytyjen keskustelujen lisäksi tiedonkeruulla, jossa tarkasteltiin mm. hoidettavia pulmia, niiden oireita, hoidon kestoa, hoitosuunnitelmaa, käytettyjä menetelmiä ja verkoston kanssa tehtävää yhteistyötä. 

Ratkaisun perusidea

Käynnistetään 6-12-vuotiaiden lasten psykiatrinen hoitotyö Oulunkaaren alueellisissa mielenterveyspalveluissa Pudasjärvellä ja Iissä ja yhteensovitetaan palvelu osaksi monialaista perhe- ja sotekeskuksen toimintaa.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Toiminnan vakiinnuttamiseksi tarvitaan kaksi henkilöresurssia, yksi Pudasjärvelle ja yksi Iihin. Lasten hoitamisessa on huomioitava koko perhe ja muu tarvittava yhteistyöverkosto. Yhteistyö muiden toimijoiden kanssa on tärkeää yhteisen ymmärryksen luomiseksi ja päällekkäisen työn välttämiseksi. Molempien kuntien alueella olemassa olevat yhteistyörakenteet olivat valmiiksi olemassa ja tarvittavilta osin niitä kehitettiin. Työntekijöiden roolien tulee olla selkeitä. 

Asiakkaiden ohjautumista mielenterveyspalveluihin selkeytettiin kehittämistyön aikana.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Kehittämistyön päätteeksi havaittiin pysyvät tarve palvelulle. Pohteelle vakiinnutettiin kahden lasten psykiatrisen sairaanhoitajan toimet (Pudasjärvi ja Ii). Sairaanhoitajan työnkuva luotiin ja kehittämistyö jatkuu organisaation rakenteissa.