Lasten perustason mielenterveyspalvelut ja yhteistyö perhekeskuspalveluiden kanssa
Toimintamallissa kuvataan perustasolla toteutettava lasten psykiatrisen hoitotyön työn sisällöt sekä yhteistyö perhekeskuspalveluiden kanssa.
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen strategian mukaisesti pyrimme parantamaan asiakkaiden palvelutarpeeseen pohjautuen palvelujen laatua, vaikuttavuutta ja hoidon jatkuvuutta.
Hankesuunnitelman mukaisesti käynnistetään perustason mielenterveyspalveluiden toimintamallien konkreettinen kokeilu osana perhe- ja sotekeskuksia, jossa tavoitteena tutkimuksen, hoidon ja kuntoutuksen toteutuminen perustason palveluissa.
Aiemmin perustason mielenterveyspalveluissa ei ole ollut työntekijää, joka olisi hoitanut 6-12 vuotiaita lapsia ja heidän perheitään. Hoitoa on saanut molemmissa paikoissa Iissä ja Pudasjärvellä kasvatus- ja perheneuvonnasta. Viime vuosina kasvatus- ja perheneuvonnan tehtävää on selkiytetty ja sen roolia osana sosiaalipalveluita tarkennettu.
Mittareina käytetään hoitoon pääsyn seurantaa sekä hoitojaksoilta tehtävää tiedonkeruuta (kts yst kohta kohderyhmä ja asiakasymmärrys).
Kohderyhmänä ovat 6-12-vuotiaat lapset, kenellä on mielenterveyden haasteita sekä heidän perheensä. Kehittämisen aikana asiakasymmärrystä lisättiin asiakkaiden kanssa käytyjen keskustelujen lisäksi tiedonkeruulla, jossa tarkasteltiin mm. hoidettavia pulmia, niiden oireita, hoidon kestoa, hoitosuunnitelmaa, käytettyjä menetelmiä ja verkoston kanssa tehtävää yhteistyötä.