Liikkumisen portaat antavat  ammattilaiselle keinoja ikääntyneen liikkumisen tukemiseen Pirkanmaalla. Portaat sisältävät matalan kynnyksen palveluja sekä tukipalveluja (esim. apuvälineet, akuutti oireisto), kun liikkumisessa on haasteita. 

Toimintaympäristö

Ikääntyneiden määrä lisääntyy, mutta palvelujen määrä ei kasva samassa suhteessa. Ennaltaehkäiseviä palveluita tuli tarjota enemmän liikkumattomuuden haittavaikutusten minimoimiseksi ja toimintakyvyn tukemiseksi. On tunnistettu, että yksi toimija ei kykene vastaamaan tarpeeseen vaan tarvitaan yhteistyötä ja monitoimijuutta. On tarpeen yhdistää voimavaroja hyvinvointialueiden, kuntien ja 3.sektorin toimijoiden kanssa. Ikääntyneet kuntalaiset saavat palvelurajat ylittävää ja oikea-aikaista palvelua, kun ammattilainen hyödyntää työssään porrasmallia.

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Yhteistyössä Pirkanmaan hyvinvointialue, UKK-instituutin Ikä-HYTE-hanke ja Tampereen kaupungin liikuntapalvelut.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Liikuntapalvelujen ja Pirkanmaan hyvinvointialueen lähitorien työntekijöitä on osallistettu porrasmallin kehittämisessä. 

Ratkaisun perusidea

Porraskuvassa on matalan kynnyksen palveluja, kuten lähitori, Hyvinvointia elintavoilla sivusto ja liikuntapalvelujen liikuntaneuvonta sekä muita tukea antavia palveluja. Kun liikkumisen tuen tarvetta ilmenee enemmän, ovat apuna muut kuvatut porrastasot mm. apuvälineet ja Digiklinikka eli etävastaanotto terveysasioihin.  Portaat on rakennettu toteutumaan kevyemmästä raskaampaan tarpeeseen ja tavoitteena on aina, kun mahdollista, palata takaisin matalan kynnyksen palveluihin. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Tiedottaminen, yhteistyörakenteiden muodostaminen, kehitysvaiheessa tuki Suomen kestävän kasvun ohjelma (HOPPU2) ja UKK-instituutin Ikä-HYTE hankkeista. Hankkeiden jälkeen ja toiminnan vakiinnuttua portaiden päivittämisestä on vastuussa Pirkanmaan hyvinvointialueen ennaltaehkäisevät palvelut.