Matka osallisuuteen - nuoren osallisuuspolku kohti työtä tai opiskelua
Työkirjaksi kuvattu Osallisuuspolku kokoaa pitkäjänteistä ja kokonaisvaltaista työ-/toimintakyvyn tukea tarvitsevan nuoren työllistymiseen etenevän palvelupolun vaiheet, joiden kautta voidaan poistaa palvelukatveita ja selkiyttää toimijoiden rooleja.
Toimintamalli kehitettiin Askelmat - Askel askeleelta osallisuuspolku Päijät-Hämeessä -hankkeessa vuosina 2021-2023. Hankkeen päätoteuttajana toimi LAB-ammattikorkeakoulu, osatoteuttajina toimivat Harjulan Setlementti ry sekä Lahden Diakonialaitos.
Kehittämisen taustalla näkyy useampia tekijöitä ja tarpeita kuten
1) Koko Suomessa ja erityisesti Päijät-Hämeessä nuorten työttömyysluvut ovat korkeat
2) Täsmätyökykyiset työttömät ovat erityisiä työllisyystoimia tarvitseva ryhmä
3) Nuorten toimijuuden vahvistamiseen ja vastuun asteittaiseen lisäämiseen palvelupoluilla tarvitaan menetelmiä
4) Palvelujen välisen yhteistön tiivistämiseen sekä verkostomaisen ja moniammatillisen työtavan lisäämiseen on tarvetta
5) Avoimien työmarkkinoiden ja työttömien työnhakijoiden kohtaanto-ongelmaan tarvitaan ratkaisuja
6) Kolmannen sektorin työllistämistoiminnan terävöittämiselle on tarvetta
Osallisuuspolkumallin keskiössä on vastata haasteisiin, joita vaikeasti työllistyvät, täsmätyökykyiset nuoret kohtaavat työllistymispolullaan. Koronapandemia sekä erilaiset uudistukset ovat entisestään vaikeuttaneet täsmätyökykyisten nuorten elämäntilannetta ja palveluihin hakeutumista. Toimintamalli vastaa tarpeeseen tukea nuorten siirtymistä heille soveltuvaan työelämään. Erilaiset tukityöllistämisen muodot välityömarkkinoilla toimivat matalan kynnyksen reittinä kohti avoimia työmarkkinoita ja parantaa heikossa työmarkkina-asemassa olevien henkilöiden työmarkkina-asemaa. Kolmannen sektorin ja järjestöjen rooli välityömarkkinoilla suuri, mutta yhteistyö julkisen sektorin kanssa ja eri toimijoiden välillä ei ole saumatonta. Osallisuuspolkumallin on tarkoitus tuoda näkyväksi niitä vaiheita, joihin työllisyystoimijoiden eri sektoreilla tulee erityisesti kiinnittää huomiota nuorten aikuisten kanssa työskennellessään.
Erityisesti tarvetta on pitkän työllistymispolun vaativien nuorten palvelukatveen poistamiselle toimijoiden yhteistyötä tiivistämällä sekä nivelvaiheita turvaamalla. Tämä tarkoittaa verkostomaisen ja moniammatillisen työtavan lisäämistä sekä verkostotyön osaamista. Koska työllisyyden hoidon kenttä on laaja ja sirpaleinen sekä vaihteleva ja alati muuttuva, on mahdotonta muodostaa pysyvää kuvaa sen toimijoista. Työntekijöiden tulee hahmottaa oman paikkansa ja roolinsa sekä toimia aktiivisesti osana tätä monimuotoista ja ajasta ja paikasta riippuen erinäköistä kenttää. Myöskin asiakasta on tuettava ottamaan vastuuta omasta prosessistaan sekä edistää hänen osallisuutaan ja toimijuuttaan palvelupolulla. Osaltaan toimintamallin toivotaan tuovan tukea ja välineitä täsmätyökykyisten, vaikeasti työllistyvien, nuorten polulle lisäämällä työntekijöiden osaamista kriittisissä vaiheissa nuorten osallisuuden edistämisessä. Näin ollen edistetään nuorten poluttumista opintoihin tai työelämään.
ASKELMAT-hankkeen tavoitteena oli yhteiskehittää Lahden kaupungin alueella toimivien kolmannen sektorin toimijoiden kanssa portaittain etenevä työllisyyttä kohti johtava Askel askeleelta -osallisuuspolku. Osallisuuspolkumallin sisältävä Matka osallisuuteen -työkirja julkaistiin tammikuussa 2023. Osallisuuspolun kehittämisessä ja mallintamisessa hyödynnettiin nuorten ja työllistymistä edistävien toimijoiden kokemuksia, joita kartoitettiin hankkeen yksilö- ja ryhmävalmennuksessa sekä erilaisissa työpajoissa ja tilaisuuksissa. Eri työpaketit ja niissä tuotettu tieto nivottiin hankkeen ajan prosessimaisesti yhteen. Näin ollen osallisuuspolkumalli kulki koko hankkeen punaisena lankana. Myöskin työkirjan graafisen ilmeen suunnitteluun otettiin nuoria mukaan.
Yhteiskehittämisen tavat ja osallistujat
- monitoimijainen hanketiimi, palvelumuotoilija ja graafikko
- 14 työpajaa - 130 osallistujaa
- yksilövalmennuksessa 22 nuorta
- ryhmävalmennuksessa 30 nuorta
- opintojaksoyhteistyön kautta lähes 300 opiskelijaa mukana kehittämisessä
Osallisuuspolkumallin on tarkoitus tuoda näkyväksi niitä vaiheita, joihin nuorten aikuisten kanssa työskentelvien asiantuntijoiden tulee erityisesti kiinnittää. Toimintamallin loppukäyttäjiä ovat täsmätyökykyiset alle 30-vuotiaat nuoret aikuiset, joilla työllistyminen ei ole mahdollista ilman pitkäjänteistä ja kokonaisvaltaista työ- ja toimintakyvyn tukemista. Sisältöä voi hyödyntää myös muiden ikä- ja asiakasryhmien kanssa työskentelyssä.