Miten mielen hyvinvoinnin voisi konkretisoida? Loimme Kukunorin Propellipäiden ja Kaakkois-Suomen Sosiaalipsykiatrisen yhdistyksen LOV ME-hankkeen kanssa kokemusasiantuntijakeskeisesti mielenhyvinvoinnin boksin; Mental Beauty Boxin, jonka tarkoituksena oli juuri tämä.

Toimintaympäristö **

Kukunorin Propellipäät-tiimi edistää kokeilukulttuuria erityisesti mielenterveystoipumisen ja päihdekuntoutumisen ja niiden ennaltaehkäisyyn liittyvien kysymysten parissa toimivissa organisaatioissa. Mielenterveys on jokaista ihmistä koskettava asia, jonka tulevaisuus ei näytä valoisalta. Arvioiden mukaan mielenterveyden häiriöiden kustannukset ovat Suomessa 11 miljardia euroa vuodessa. Ongelma koskettaa jollain tasolla kaikkia Suomessa asuvia, sillä joka viides suomalainen kokee vuoden aikana mielenterveyden häiriöitä. Mieli ry:n keräämien tietojen mukaan 2000-luvulla mielenterveyspalveluihin on panostettu vähemmän kuin muuhun terveydenhuoltoon. Mielenterveyden riskitekijät kasautuvat.

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Mielenhyvinvoinnin boksi luotiin viikonlopun kestävässä yhteiskehittämispajassa, jonka suunnitteli ja fasilitoi Propellipäiden Muutosmuotoilupäällikkö Milla Mäkinen. 

Liitteet
Kuva
Kuvassa näkyy ihmisiä Mielenhyvinvoinnin boksin työstöpajasta.
Mielenhyvinvoinnin boksin sisällöt muotoiltiin yhteiskehittämispajassa Propellipäiden Kokeilulaboratoriossa Malmilla. Yksi yhteiskehittämisen vaihe oli benchmarkkaaminen eli tiedon kerääminen netistä muilta toimijoilta, jotka ovat tuottaneet konkreettisia ratkaisuja tai esineitä mielenhyvinvoinnin edistämiseen.
Kuva
Kuvassa näkyy liitutaulukangasta, jolle on kirjattu asioita, joita mielenhyvinvoinnista tuli osallistujille mieleen. Liinassa lukee hyödyksi tulemisen kokemus, hupsuttelemalla sekä yhteyden kokemus.
Yhteiskehittämispaja aloitettiin ideoimalla liitutaulukankaalle vapaasti ajatuksia, joita kullekin osallistujalle tuli mielen hyvinvoinnista mieleen. Sen jälkeen kankaalle piirrettiin viivoja, jotka yhdistivät asioita toinen toisiinsa.
Kuva
Kuvassa näkyy työpajan osallistujien tekemiä piirroksia siitä, miltä Mielenhyvinvoinnin boksin tulisi näyttää.
Ideoinnin tulokset piirrettiin prototyypeiksi.
Kuva
Kuvassa näkyy työpajassa boksin sisällöiksi valikoidut asiat.
Viimeksi työpajassa ideoitiin boksin sisältöjä ja nämä havainnollistettiin tuottamalla niistä prototyyppi.
Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Mielenhyvinoinnin boksi tuotettiin yhteiskehittämispajassa, jonka osallistujat olivat kokemusasiantuntijoita. Pajan suunnitteli ja fasilitoi Propellipäiden Muutosmuotoilupäällikkö Milla Mäkinen.

Ratkaisun perusidea **

Mielenhyvinoinnin boksin sisällöt kehitettiin kokemusasiantuntijoiden voimin. Ajatuksena oli kerätä boksiin konkreettisia asioita ja esineitä, joiden avulla mielenhyvintointia voi edistää. Boksin voi tehdä itsekin ja viedä mukanaan esimerkiksi sairastuneelle läheiselle. Graafinen muotoilija Hertta Korhonen piirsi lopuksi boksin prototyypistä mallin.

Liitteet
Kuva
Kuvassa näkyy mielenhyvinvoinnin boksin sisällöt: viltti, saippua, hyvinvointiseteleitä, frisbee, pan-huilu, rytmimuna, pallo, muistutuskortteja (Muista soittaa kaverille! teksti näkyvissä), jojo, aikuisten puuhakirja, laastareita sekä auringonkukansiemeniä.
Kuvassa Hertta Korhosen tekemä malli Mielenhyvinvoinnin boksista ja sen sisällöistä. Sen avulla voit luoda oman Mielenhyvinvoinnin boksisi.