Matalan kynnyksen mielenterveys- ja päihdepalveluiden avopalveluna mielenterveyden edistämiseen ja ylläpitoon tarkoitettu Taitoryhmä, jossa aiheina ovat ahdistuneisuus/masentuneisuus, itsemyötätunto, tunteet, kehon ja mielen yhteys ja mielen hyvinvointi.

Toimintaympäristö

Ryhmä voidaan toteuttaa läsnä, hybridinä tai etäryhmänä.

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Mielenterveysongelmien lisääntyessä tulisi pystyä tarjoamaan matalalla kynnyksellä mielenterveyttä edistävää ja ylläpitävää toimintaa. 

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Tämä ryhmä on alunperin kehitelty mielenterveyspalveluihin jonottaville asiakkaille, jotta heidän olisi mahdollista saada nopeasti keinoja mielenterveyden edistämiseen. Useammissa kunnissa jonot mielenterveys- ja päihdepalveluihin on pitkät ja näin ollen avun saanti voi pitkittyä. Tämä ryhmämalli on sittemmin kehitetty myös avohoidon tueksi ja/tai vaihtoehdoksi.

Tavoiteltu muutos

Asiakkaat saavat matalalla kynnyksellä tukea mielenterveyden haasteisiin ja keinoja, joita lähteä harjoittelemaan oman terveyden edistämiseksi.

Muutoksen mittaaminen

Ryhmässä tehdään aloitustapaamisella sekä lopetustapaamisella BDI ja GAD-7. Tämän lisäksi ryhmän päättyessä kerätään palaute ryhmästä.

Toteutussuunnitelma

Ryhmä käynnistettiin ensimmäisen kerran syksyn 22 aikana ja uusia ryhmiä on suunnitteilla keväälle 23.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Mielenterveyden edistämisestä kiinnostuneet, lievästi tai keskivaikeasti oireilevat mielenterveyspotilaat.

 

Idean testaus asiakkaalla

Ryhmä järjestettiin syksyn 2022 aikana. Ryhmä kokoontui kymmenen kertaa. Ryhmä eteni niin, että ensin oli psykoedukatiivinen ryhmäkerta ja sen jälkeen harjoituskerta. Viimeisellä kerralla oli yhteenveto ryhmän kaikista aiheista.

Ryhmästä kerätty palaute oli pääasiassa hyvää tai erittäin hyvää (ei ollenkaan-tyydyttävästi-kohtalaisesti-hyvin-erittäin hyvin). Asiakkaat saivat uusia keinoja mielenterveyden edistämiseen sekä he kokivat olonsa turvalliseksi suljetussa ryhmässä. Suurin osa suosittelisi ryhmää myös muille.

Ratkaisun perusidea

Tarjotaan mielenterveys- ja päihdepalveluiden kautta matalalla kynnyksellä tietoa ja taitoja mielenterveyden edistämiseen ja ylläpitämiseen. Ryhmää on mahdollista pitää läsnä, hybridinä ja etänä. Ryhmä etenee psykoedukatiivisen työotteen kautta keinoihin ja harjoitteisiin. Ryhmään kuuluu kotitehtäviä. Ryhmä on myös vertaistuellista, koska keskustelua käydään paljon.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Ryhmää käynnistetään uudelleen avopalveluiden puolella keväällä 2023 ja ryhmää hyödynnetään eri ikäisten kanssa. Ryhmästä on keskusteltu eri yhteistyötahojen kanssa ja heidän kanssa aletaan tehdä yhteistyötä ryhmän osalta. Ryhmän aiheet ovat puhuttaneet ja kiinnostaneet eri asiakasryhmiä. Ryhmä on helppo muokata eri ikäisille sopivaksi ja vastaamaan tietyn ikäisten asiakasryhmien tarpeita.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Ryhmän vetäminen vaatii ryhmän ohjaajan taitoja ja kokemusta mielenterveys- ja päihdehoitotyöstä.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Ryhmä on saanut hyvää palautetta ja mittareiden mukaan ryhmään osallistuneiden mielenterveys on parantunut ryhmän aikana merkittävästi.