Mielenterveys- ja päihdehoidon valtavirtaistaminen alaikäisten palveluissa (RRP2, P4, I1)

Perhekeskuspalveluissa Kanta-Hämeessä on vahvistettu ennaltaehkäiseviä ja varhaisen tuen palveluita,  vahvistettu ammattilaisten osaamista, kirkastettu eri ammattilaisten vastuuta ja määritelty osaamista hoidon eri portaille.

Toimintaympäristö

Päällekkäisyyksien poistaminen ja laadukkaiden palveluiden kehittäminen ovat taloudellisesti merkittäviä seikkoja. Varhaisen oikea-aikaisen,  tuen ja avun tarjoaminen sekä sujuvien prosessien kehittäminen ovat avain palvelun tarjoamiseen heti sen ilmaannuttua ja näin vältämme raskaiden palveluiden tarvetta.

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Kanta-Hämeen hyvinvointialueen käynnistyttyä palvelut olivat hajanaiset ja pirstaleiset. Yhtenäistämisen tarpeen lisäksi yhteistyön lisäämisen tarve oli merkittävä, jotta voidaan luoda hyvinvointialueen yhteisiä palveluita. Perhekeskuskehittäminen oli käynnistynyt jo ennen hyvinvointialueen muodostumista ja näkyi vahvana perhekeskuksen sisäisenä kehittämisenä. Pulmat liittyivät lähinnä yhteistyöhön muiden alueen toimijoiden kanssa.

Strategisesti pyrittiin ratkaisemaan kysymys; oikeaan aikaan oikeassa paikassa laadukkaat palvelut kaikkialla Kanta-Hämeen alueella.

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Asiakkaan näkökulmasta pyrittiin kehittämään palveluita helpommin saataviksi niin, että asiakas ei koe palvelusta toiseen pompottelua.

Ammattilaisille on pyritty luomaan osaamisvelvoitteita sekä vahvistamaan osaamista, jotta jokainen ammattilainen tietää miten toimi omassa roolissaan.

Organisaatiossa on pyritty selkeyttämään eri toimenkuvia ja osaamisvevloitteita. Vahvistamaan yhteistyötä ja jokaisen osaamista omassa tehtävässään.

Yhteiskunnallisesti toimintaa on luotu lakien ja säädösten mukaisesti sekä sote uudistuksen tavoitteiden mukaisesti. Lisäksi kehittämistä on tehty lasten ja nuorten terapiatakuulainsäädännön käyttöönotto huomioiden.

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Perhekeskuskehittäjät ovat kantaneet selkeästi vastuuta koordinoinnista. Taustalle on luotu selkeä tavoite ja lähdetty yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa luomaan yhteistä näkymää. 

Tavoiteltu muutos

Kanta-Hämeen alueen lapsille ja nuorille on terapiatakuulain mukaiset sujuvat oikea-aikaiset palvelut.

Muutoksen mittaaminen

Lapsille ja nuorille on olemassa olevat vaikuttavat palvelut käytössä ja palveluihin pääsy toteutuu lakien edellyttämissä aikarajoissa.

Toteutussuunnitelma

Implementaatiomalli rakennettu, Itlan kanssa toteutettu Kuusio pilotti, toteutettu sekä alueellisia, Yta tason että kansallisen tason koulutuksia, menetelmäohjauksia, prosessikuvauksia, työpajoja.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kokemusasiantuntijoita on osallistettu kehittämisen eri vaiheissa.

Kokeilun tavoitteet

Tavoitteena tunnistaa kaikissa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa mielenterveys- ja päihdehoidon tarve. Tavoitteena vahvistaa kaikkien sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten roolia mielenterveys- ja päihdehoidon prosessissa. Tunnistaminen, arviointi ja kevyt tuki ja perustason hoito. 

Kokeilussa opittua

Kehittämisen tulee tapahtua toiminnan kehittämisen tarpeesta, joka perustuu alueen asiakkaiden tarpeisiin.  Kehittäminen tulee suunnitella, aikatauluttaa vahvasti strukturoitua eli projektoida, lisäksi se tarvitsee vahvan johdon tuen. Kanta-Hämeen perhekeskuksen palveluissa tämä on todettu yhteisenä tahtotilana ja luottamuksena.  Organisaation ja kehittämisen tulee tanssia yhdessä. Mikäli organisaation osat ja kehittäminen siiloutuu, yhteisten asioiden sopiminen ja rakentaminen ei onnistu.

Ratkaisun perusidea

Mielenterveys ja päihdetyö kuuluu kaikille perhekeskuksen ammattilaisille. Jokaisen ammattilaisen osaaminen ja  rooli tulee olla selkeä.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Toimi- ja tulosalueiden sitoutuminen yhteistyöhön. Johtamisen sitoutuminen kaikilla eri tasoilla yhteistyöhön. Muutosjohtamisen kyky ja valmius.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Konkreettiset toimeenpano suunnitelmat tulee tehdä yhdessä johdon kanssa ja sitouttaa kaikki tasot työskentelyyn.  Yhteinen ymmärrys mielenterveys- ja päihdetyön kuulumisesta osaksi kaikkien työtä on asennetyötä, joka edellyttää pitkäjänteistä ja suunnitellista työtä.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Perhekeskuksen sisällä oleva kehittäminen on ollut sujuvaa, suunnitelmallista ja aikatauluissa pysyvää. Integroiva yhteistyö on  ollut hidasta poikkihallinnollisen johtamisen puuttumisen vuoksi. Tämä edellyttää hyvinvointialueella edelleen keskustelun jatkumista.