Ovi auki elämään!(ESR)-hankkeessa kehitettiin Minuksi-ryhmätoimintaa 16-30-vuotiaille nuorille ja toimintaa pilotoitiin Etelä-Pohjanmaan maakunnan nuorten työpajoilla.

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Tarve ryhmille syntyi keskusteluissa, yhteistyössä työpajojen kanssa. Nuorten työpajoilla on usein melko vähän henkilökuntaa ja ohjausresurssit vaihtelevat riippuen paikkakunnasta. Minuksi-ryhmiä tullaan todennäköisesti toteuttamaan myös syksyllä 2022 ja toimintamallia kehitetään edelleen.

Ratkaisun perusidea

Ryhmien sisältöjen punaisena lankana oli nuorten itsetuntemuksen, tunne –ja mielenterveystaitojen sekä vuorovaikutustaitojen parantaminen. Ryhmien toteutusta räätälöitiin jonkin verran kunkin työpajan kanssa tapaamiskertojen keston, määrään ja tehtävien harjoitusten osalta. Kokoontumiskertoja oli keskimäärin neljä/ryhmä ja tapaamiset kestivät puolestatoista tunnista kahteen tuntiin. Ryhmissä käsiteltiin erilaisin toiminnallisin ja luovin menetelmin esimerkiksi omia vahvuuksia, voimavaroja, verkostoja ja tulevaisuuden suunnittelua sekä tavoitteiden asettamista.

 

Työkaluina olivat mm. positiivinen elämänjana, mielenterveyden käden käsittely, lauseiden jatkamisharjoituksia, unelmien päivän suunnittelutehtävä jne. Itsetuntemukseen liittyviä keskusteluita heräteltiin mm. Voimavara-menetelmäkorttien kautta. Ryhmissä käytettiin myös digitaalisia alustoja työskentelyyn kuten Menti.com ja Jamboard. Ryhmien perustana oli tasavertainen ja yhteinen työskentely. Kokoontumisten aikana työstettiin yhteistä kollaasia, johon osallistujat saivat viedä erityisen tärkeänä kokemiaan asioita tehdyistä harjoituksista. Kollaasityöskentely nivoi yhteen tehdyt harjoitukset, käydyt keskustelut ja toi näkyväksi osallistujien ajatuksia. Kollaasityöskentely antoi myös mahdollisuuden luovaan ilmaisuun keskustelun, digialustojen ja kirjoittamisen lisäksi.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Hankkeen toiminta jatkuu 31.12.2022 ja toimintamallia kehitetään edelleen.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Ryhmätoiminta onnistuu parhaiten kun sitä suunnitellaan ja toteutetaan työparityöskentelynä. Näin ryhmässä pystytään huomioimaan osallistujien erilaiset tarpeet ja räätälöimään tehtäviä yksilöllisesti.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Ryhmistä kerättiin viimeisellä kerralla nimetön palaute osallistujilta ja palaute on ollut pääosin kiittävää. Myös pajojen työntekijät ovat antaneet myönteistä palautetta. Erityisen merkittävää on ollut se, että hanke jalkautui pajalle.