Monialainen asiakas- ja palveluohjaus. Vertaispalveluohjaus. Keski-Uudenmaan hva (RRP, P4, I2)
Vertaispalveluohjaaja on koulutettu vapaaehtoinen, joka antaa neuvontaa ja ohjausta palvelujärjestelmässä asioimisessa, auttaa löytämään tarvittavat asiointikanavat ja palvelut sekä tukee digiasioinnissa ja hakemusten oikeaoppisessa täyttämisessä.
Haavoittuvassa elämäntilanteessa olevat tarvitsevat usein tukea sosiaaliturvaetuuksien hakemiseen ja digitaalisten palvelujen käyttöön. Lisäksi viranomaiskielen vaikeaselkoisuus ja palvelujen kasvottomuus hankaloittavat asiointia useiden asiakasryhmien kohdalla. Tuen tarve ei kuitenkaan edellytä läheskään aina viranomaistason tukea, vaan se voidaan toteuttaa mielekkäällä tavalla esimerkiksi vertaistuen avulla. Toisinaan myös viranomaistuki saatetaan kokea epämiellyttävänä ja vaikeana ottaa vastaan. Onnistunut vertaistuki voi sujuvoittaa asiointia ja vahvistaa julkisen sektorin palvelujen vaikuttavuutta.
Tulevaisuudessa matalan kynnyksen tukimuotoja tullaan tarvitsemaan yhä enemmän, jotta ammatillista tukea voidaan kohdentaa sellaisiin tehtäviin, jotka sitä eniten vaativat. Vertaistuki tarjoaa merkittävää apua palvelujen käytön helpottamiseen ja syrjäytymisen vähentämiseen.
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen ja Werkko ry:n (Keski-Uudenmaan vertais- ja kokemusasiantuntijatoiminnan tuki ry) yhteistyönä toteutettavan vertaispalveluohjaustoiminnan tavoitteena on parantaa sekä palveluista apua saavien että vertaisohjaajien toimijuutta. Toiminta vahvistaa myös vertaisohjaajien osallisuuden kokemusta ja parantaa tulevaisuuden työikäisten koulutus ja työllistymismahdollisuuksia.
Toimintamallin pohjana on Helsingissä toimiva Fattaluuta-toiminta. Kettuluuta-toimintamallissa ajatuksena on kuitenkin tarjota tukea eri asiakasryhmille, ottaen huomioon sekä tuen antajan että tuen tarvitsijan elämäntilanne ja mielenkiinnon kohteet.
Kohderyhmänä on Keski-Uudenmaan alueen asukkaat, jotka tarvitsevat tukea palvelujärjestelmässä asiointiin sekä digitaalisten hakemusten täyttämiseen.
Toimintamallia on kehitetty yhteistyössä Werkko ry:n, Stop huumeille ry:n, kokemusasiantuntijoiden, koulutukseen osallistuvien sekä Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen yhteistyönä.