Monialainen asiantuntijaryhmä Lapin hyvinvointialueen lastensuojeluun, Lapin hva (RRP, P4, I1)

Toimintamalli kokoaa lastensuojelussa tarvittavan monialaisen asiantuntijuuden sosiaalityöntekijöiden saataville lastensuojeluprosessien eri vaiheissa ja tukee lastensuojelua löytämään lapsen tilanteeseen sopivia, oikea-aikaisia ratkaisuja.

Toimintaympäristö

Toimintamallin tarkoituksena on ollut turvata moniammatillista asiantuntijuutta Lapin hyvinvointialueen lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden käyttöön. Lastensuojelunlain 14§ mukaisen asiantuntijaryhmän toiminta ei ole ollut hyvinvointialueella vakiintunutta ja monialaisen asiantuntijuuden käyttäminen lastensuojeluprosessien eri vaiheissa vähäistä.  

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Asiantuntijaryhmää on kehitetty aiemmin hankkeissa, mutta sen juurtuminen Lapin hyvinvointialueelle ei ole toteutunut. Hyvinvointialueen aluehallitus asetti asiantuntijaryhmän tammikuussa 2023. Asiantuntijaryhmälle on todettu tarve uudistaa ja vakiinnuttaa ryhmän toimintaa, jotta toiminnan on mahdollista juurtua hyvinvointialueen omaksi toiminnaksi.  

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Asiantuntijaryhmä on tarkoitettu ensisijaisesti lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden työn tueksi, mutta siitä hyötyvät myös lastensuojelun asiakkaat ja perheet. Asiantuntijaryhmän tarkoituksena on 

  • tukea lapsen asioista vastaavaa sosiaalityöntekijää lastensuojeluprosessien eri vaiheissa.
  • tuoda monialaista asiantuntijuutta asiakkaan tilanteen jäsentämiseen kokonaisvaltaisesti
  • toimia reflektiokumppanina ja tuoda ulkopuolista näkökulmaa lapsen edun mukaisten ratkaisujen pohtimiseen.

Toimintamallia tulee kehittää

  • jotta tietoisuus asiantuntijaryhmän toiminnasta lisääntyy, ja monialaisen asiantuntijuuden hyödyntäminen lastensuojelutyössä helpottuu sekä vakiintuu osaksi arkikäytäntöjä.
  • jotta asiantuntijaryhmää käytettäisiin riittävän varhaisessa vaiheessa asiakasprosessia. On huomattu, että usein lastensuojelun asiakastilanteet tuodaan sosiaalityöntekijöiden toimesta asiantuntijaryhmään vasta vaiheessa, jossa pohditaan huostaanoton kriteerien täyttymistä tai tilanne on edennyt jo hyvin kompleksiseksi.  Sosiaalityöntekijöiden kynnystä tuoda asiakkaansa asia käsiteltäväksi tulee madaltaa.
  • Koska asiantuntijaryhmän kokoonpanon on todettu olevan haavoittuva,  se tarvitsee varahenkilöjärjestelmän. 
  • jotta sosiaalityöntekijän on mahdollista kuvata helposti asiakkaansa tilanne sekä asettaa kysymykset, joihin toivoo asiantuntijaryhmän keskustelua. 
  • jotta asiakkaiden on mahdollista osallistua oman asiansa käsittelyyn kuvaamalla oma näkemyksensä tilanteestaan lomakkeen välityksellä.
Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Asiantuntijaryhmään nimetyt henkilöt ovat mukana toiminnan kehittämisessä arvioimalla toimintamallia 6 kk:n välein. Toimintamallia kehitetään joustavasti, kentältä nousevien tarpeiden mukaan.  
Lastensuojelun sosiaalityöntekijöiltä kerätään palaute, jota hyödynnetään kehittämistyössä. 

Tavoiteltu muutos

Toimintamallilla tavoitellaan Lapin hyvinvointialueen lastensuojelun palveluihin vakiintunutta konsultaatiorakennetta, joka vahvistaa lastensuojelun asiantuntijuutta sekä osaamista hyödyntää moniammatillista ryhmää osana asiakastyötä.  Toimivan konsultaatiorakenteen myötä lastensuojelun asiakkaiden tilannetta tarkastellaan moniammatillisesti, joka edistää asiakkaiden ohjautumista oikeisiin palveluihin, lisää asiakasturvallisuutta ja tehostaa työtä.  

Tavoitteena, että hankkeen alkuvaiheessa v.2024 asiantuntijaryhmälle puolivuosittain varatut kokousajat on käytetty (vähintään 1 case/ kerta), ja että hankkeen lopussa syksyllä 2025 työryhmään tuodaan väh. 2 casea / kerta. Tavoitteena on, että työryhmän toimii hyvinvointialueen omissa rakenteissa ja täydentyy sekä kehittyy tarpeen mukaan.  

Muutoksen mittaaminen
  • Mitä ovat asiantuntijaryhmän keskeisimmät asiantuntijuudet?  (numeerinen seuranta, excel)
  • Montako casea asiantuntijaryhmä käsittelee 6 kk:n aikana v. 2024 ja v. 2025? (numeerinen seuranta, excel)
  • Millaisena asiantuntijaryhmään osallistuvat sosiaalityöntekijät ja mahdolliset työparit kokevat asiantuntijaryhmän käytännöt ja mitä on tarpeen kehittää edelleen? (palautelomake)
  • Onko asiantuntijaryhmän toiminta juurrutettu hyvinvointialueen omaksi toiminnaksi siten, että koordinointivastuu siirtyy hyvinvointialueelta nimetylle henkilölle? 
  • Onko asiantuntijaryhmä kuvattu hyvinvointialueen intraan ja www-sivuille? 
     
Toteutussuunnitelma

Tavoiteltavat muutokset ja toimintasuunnitelma:

  • Tietoisuus asiantuntijaryhmän toiminnasta tarvitsee vahvistusta ja jatkuvaa markkinointia. Hankkeen aikana asiantuntijaryhmän olemassaolosta viestitään säännöllisesti ja tehdään markkinointimateriaaleja, joiden kohderyhmänä ovat lastensuojelun sosiaalityöntekijät sekä asiakkaat. 
  • Uudistetaan lastensuojelun sosiaalityöntekijöille ja asiakkaille suunnatut lomakkeet, joiden tarkoituksena on kuvata asiakkaan tilanne asiantuntijaryhmälle ennen varsinaista kokousta. 
  • Asiantuntijaryhmän käyttäminen riittävän varhaisessa vaiheessa tarvitsee vahvistusta. On huomattu, että usein lastensuojelun asiakastilanteet tuodaan sosiaalityöntekijöiden toimesta asiantuntijaryhmään vasta vaiheessa, jossa pohditaan huostaanoton kriteerien täyttymistä tai tilanne on edennyt jo hyvin kompleksiseksi.  Viestinnän keinoin pyritään madaltamaan kynnystä tuoda caseja asiantuntijaryhmän käsittelyyn
  • Asiantuntijaryhmän kokoonpano on haavoittuva, ja se tarvitsee varahenkilöjärjestelmän.  Tunnistetaan toiminnan kannalta keskeisimmät / kriittisimmät asiantuntijuudet ja tehdään esitys hyvinvointialueelle uusien asiantuntijoiden nimeämiseksi. 
Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmänä ovat lastensuojelun sosiaalityöntekijät ja välillisesti lastensuojelun asiakkaat. Asiantuntijaryhmää koordinoidaan ja kehitetään tarvelähtöisesti sosiaalityöntekijöiltä saadun palautteen sekä asiantuntijaryhmän itsearvioinnin kautta. 
Asiakkaiden osallisuus toteutuu lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden kautta; asiakkailla on mahdollisuus osallistua asiansa käsittelyyn kirjallisesti (lomake). 

Ratkaisun perusidea

Toimintamalli turvaa lastensuojelussa tarvittavaa monialaista asiantuntijuutta Lapin lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden käyttöön ja mahdollistaa ryhmän koordinoinnin, kehittämisen ja vakiintumisen hyvinvointialueen lastensuojeluun.