Monialainen palvelutarpeen arviointi Soiten Lapsiperheiden palveluissa
Palvelutarpeen arviointi tarkoittaa asiakkaan tuen ja palvelujen tarpeen selvittämistä yhteistyössä lapsen, perheen, läheisverkoston ja muiden ammattilaisten kanssa. Lapsen palvelutarvetta arvioitaessa keskiössä on lapsi ja lapsen edun toteutuminen.
Soitessa lapsiperheiden palveluiden monialaisen palvelutarpeen arvioinnin kehittäminen on aloitettu keväällä 2022 Tulevaisuuden Sote-keskus hankkeessa osana Perhekeskuspalveluiden kehittämistä. Soitessa Lapsiperheiden palveluiden palvelutarpeen arvioiden toteutumisesta vastaa perhesosiaalityön sosiaalityöntekijät ja sosiaaliohjaajat, joiden tulee huolehtia siitä, että käytettävissä on riittävästi myös muuta kuin sosiaalihuollon asiantuntemusta ja osaamista.
Palvelutarpeen arviointi tarkoittaa asiakkaan tuen ja palvelujen tarpeen selvittämistä, josta säädetään sosiaalihuoltolaissa §36. Jos lapsen ja perheen palvelutarpeen arviointi ja tarpeisiin vastaaminen edellyttää muiden viranomaisten palveluja ja tukitoimia, tulee näiden tahojen pyynnöstä osallistua yhteisen arvioinnin tekemiseen.
Jos lapsen arvioidaan olevan erityisen tuen tarpeessa tai palvelutarpeen arvioinnin yhteydessä arvioidaan lapsen olevan lastensuojelun tarpeessa vastaa virkasuhteessa oleva sosiaalityöntekijä aina palvelutarpeen arviointi prosessista ja tekee arvion lastensuojelulain mukaisesti.
Sosiaalihuoltolaki 1301/2014, 36 § (Finlex)
Laki sosiaalihuollon ammattihenkilöistä 817/2015 (Finlex)
Lastensuojelulaki 417/2007, 26 § (Finlex)
Lastensuojeluasian vireille tulo (Lastensuojelun käsikirja)
Monialaisen palvelutarpeen arvioinnin kehittämistyö liittyy vahvasti lapsiperheiden palveluiden suunnitelmalliseen ja tavoitteelliseen sosiaalityöhön, jossa lapsiperheille pyritään tarjoamaan tukea ja apua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ottamalla mukaan arviointityöhön lapsen ja perheen oma toimintaympäristö ja jo olemassa olevat palvelut ja tukimuodot. Tavoitteena on myös kehittää monialaista työskentelyä yli sektorirajojen sekä jakaa tietoa palvelutarpeen arvioinnin sisällöstä ja toteuttamisesta.
Palvelutarpeen arvioinnin toteutuessa monialaisesti tarjoaa se parhaimmillaan lapselle ja perheelle mahdollisimman varhaisessa vaiheessa mahdollisimman oikean ja oikea aikaisen palvelun. Muutoksella tavoitellaan lapselle turvallista kasvuympäristöä, jossa tarvittavat tukimuodot on saatavilla sekä vanhemmille tukea vanhemmuuteen ja koko perheelle toimivaa arkea.
Soiten lapsiperheiden palvelutarpeen arviointiin lapsi ja perhe ohjautuu Lastensuojeluilmoituksen 25§ tai Yhteydenotto sosiaalihuoltoon tuen tarpeen arvioimiseksi 35§ kautta. Asiakas, ikätaso huomioiden, on aina aktiivinen toimija osana palvelutarpeen arviointia ja palveluiden suunnittelua.