Monialaisen yhteistyön aloittaminen kotoutumisen edistämisen palveluissa

 Toimintamallissa kuvataan monialaisen yhteistyön aloittaminen kotoutumisen edistämisen palveluissa ja yhdyspinnassa.

Toimintaympäristö

Toimintamallin kehittäminen liittyy sote-uudistukseen ja kotoutumislain muutoksiin ja kotoutumislain kokonaisuudistukseen. Sote-palveluiden järjestämisvastuu siirtyi kunnilta hyvinvointialueille 1.1.2023 ja kotoutumisen edistämisen palveluiden kokonaiskoordinaatio jäi kunnille.

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Sote-palveluiden järjestämisvastuu siirtyi kunnilta hyvinvointialueille 1.1.2023 ja kotoutumisen edistämisen palveluiden kokonaiskoordinaatio jäi kunnille.

 

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Kotoutumisen edistäminen on poikkihallinnollista toimintaa. Kotoutumista edistetään kaikilla palvelusektoreilla, mm. työllisyyspalveluissa, koulutuksessa, sosiaali- ja terveyspalveluissa, matalan kynnyksen sivistyspalveissa sekä muussa osallistavassa toiminnassa esim. asuinalueilla.

Toimivien yhdyspintojen avulla varmistetaan kotoutujan palvelujen saanti niin, että hallinnonrajat eivät hidasta tai vaikeuta kotoutumisen  edistymistä. On tärkeää, että eri toimijoiden vastuut ja roolit on selkeästi määritelty kotoutumislaissa. Lisäksi hyvinvointialueuudistuksen alusta lähtien on varmistettava riittävät resurssit ja osaaminen sekä kunnissa että hyvinvointialueilla.

Uusissa rakenteissa yhteisen näkemyksen ja toiminnan löytyminen asiakkaan näkökulmasta voi olla haasteellisempaa kuin aiemmin, joten yhteisesti sovitut toimintamallit ovat tärkeitä. Toimijoiden väliset ohjaus- ja resurssisuhteet tulee huomioida vastuunjaossa ja luoda yhteiset pelisäännöt yhdyspintatyöskentelylle.

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen
  • alueen kunnat
  • alueen ELY-keskus
  • työ- ja elinkeinotoimisto (TE-toimisto)
  • hyvinvointialue
  • kela
  • alueen vastaanottokeskukset
  • poliisi
  • järjestöt, yhdistykset ja yhteisöt
Tavoiteltu muutos

Yhteistyön kohteena on jaettu ymmärrys ja yhteinen tahtotila, jossa on yhteisesti määritellyt tavoitteet ja selkeät tehtävät ja vastuut eri toimijoille kotoutumisen edistämisen kentällä.

Toteutussuunnitelma

Kootaan alueen kotoutumisen edistämisen toimijoista verkosto ja pyritään saamaan verkoston toiminnan koordinaatiovastuu neutraalille taholle kuten alueen ELY-keskukselle.

Luodaan yhdessä yhteisen työn tavoitteet ja toimenpiteet kotoutumisen edistämisen kentälle.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Ammattilaiset

Ratkaisun perusidea

Koota alueen kotoutumisen edistämisen toimijoista verkosto ja pyrkiä saamaan verkoston toiminnan koordinaatiovastuu neutraalille taholle kuten alueen ELY-keskukselle.

Luoda yhdessä yhteisen työn tavoitteet ja toimenpiteet kotoutumisen edistämisen kentälle.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Nimetään henkilö alueen kotoutumisen edistämisen toimijoiden verkostoon, joka osallistuu verkoston toimintaan. Tämä ei ajallisesti vaadi kovinkaan paljon, jos verkosto kokoontuu esim. 4-6 kertaa vuodessa.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Verkostoon osallistuminen ei vaadi suurta resurssia ja se on sovellettavissa eri toimintaympäristöihin.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Koottu alueen kotoutumisen edistämisen toimijoista verkosto.

Luotu yhdessä yhteisen työn tavoitteet ja toimenpiteet kotoutumisen edistämisen kentälle omalla alueella.