Moniammatillinen toimintakyvyn edistäminen kotikuntoutuksessa (MATE)

Moniammatillisen asiakaslähtöisen toimintakyvyn edistämisen toimintamalli kotikuntoutuksessa (MATE -malli) Pirhassa perustuu Terhi Vierin opinnäytetyöhön, joka on tehty Kaakkois-Suomen amk:n monialaisen toimintakyvyn edistämisen koulutusohjelmassa

Toimintaympäristö

Kehittäminen liittyy Pirkanmaan hyvinvointialueen sosiaali- ja terveydenhuollon toiminta-alueeseen, siinä kotikuntoutukseen. Mallin avulla hahmotetaan kotikuntoutuksen moniammatillisen toiminnan kokonaisuutta sekä sen osa-alueita. Malli luo kotikuntoutuksen toiminnalle vision. Ammattilaisille mallin kautta saadaan palveluihin liittyviä linjauksia.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Malli on ideaalimalli ja sen käytöstä saadaan kokemuksia myöhemmin, kun malli on saatu yleisesti jalkautettua alueella kotikuntoutuksen toimintaan ja perehdytykseen.

Ratkaisun perusidea

MATE (moniammatillisen asiakaslähtöisen toimintakyvyn edistämisen toimintamalli kotikuntoutuksessa Pirkanmaan hyvinvointialueella) opinnäytetyö ja siinä tuotetut mallit ovat osa PirSote:n kotikuntoutuksen kehittämisen kokonaisuutta. Työssä hyödynnettiin palvelumuotoiluprosessin iteratiivista menetelmää. Malli kehitettiin kolmen prototyypin kautta yhteistyössä kuntien edustajien kanssa.

Ensimmäinen prototyyppi kehitettiin systemaattiseen kirjallisuushakuun pohjautuen. Toinen prototyyppi jalostettiin kotikuntoutuksen työntekijöiden haastatteluista esiin nousseiden aiheiden ja kommenttien perusteella ja kolmas kotikuntoutuksen työryhmän yhteistapaamisen Innopaja-menetelmän tuotoksia hyödyntäen.

Mallin tavoitteena on antaa työkaluja kotikuntoutuksen työntekijöille. Malli antaa mahdollisuuden yhtenäistä kotikuntoutuksen yksiköiden toimintaa. Työ on tehty yhteistyössä PirSote kehittämisen hankesalkkujen 2 ja 5 kanssa.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

MATE-malli on kehitetty Pirkanmaan alueella, siitä on tiedotettu ja se on jaettu alueen kotikuntoutuksen henkilöstölle ja kuntoutuksen esihenkilöille. Malli on työstetty yhteistyössä kotikuntoutuksen työntekijöiden kanssa, joten myös he voivat viedä tietoa eteenpäin yhteistyötahoille. Kunnilla on hyvin erilaiset esim. kotikuntoutuksen resurssit, joten käytännön tasolla toiminta eroaa mm. moniammatillisuuden osalta.

Vinkit toimintamallin soveltajille

MATE-mali on sovellettavissa kotikuntoutuksen asiakkaille. Mallin kuvat on koottu selkeäksi kokonaisuudeksi, jota voi esitellä helposti erilaisissa työntekijöiden tapaamisissa, kuukausipalavereissa sekä yhteistyökokouksissa. Mallin avulla voidaan avata keskustelua mm. eri ammattiryhmien välisestä työnjaosta sekä yhteistyöstä. Malli sopii hyvin myös koulutukselliseen ja perehdytyskäyttöön.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

MATE-malli on koostettu ideaalimalliksi, joka antaa suuntaa ja visiota kotikuntoutuksessa tapahtuvan toimintakyvyn moniammatilliseksi edistämiseksi.

Käytännön kokemusta ei ole vielä ehtinyt kertymään, mutta malli jalkauttamisen yhteydessä se on saanut positiivista palautetta.