Muistihuoltamo, matalan kynnyksen kohtaamispaikka Muistin merkeissä

Muistihuoltamo on toimintamalli, jossa järjestetään ryhmätoiminnan piirteitä omaavia vertaistuellisia kohtaamisia liittyen muistisairauksiin, muistin haasteisiin sekä aivoterveyteen. Tapaamisissa jaetaan myös tietoa alueen palveluista.

Toimintaympäristö

Muistisairaudet ovat yhteiskunnassamme merkittävä kustannuksia aiheuttava sekä palveluiden tarvetta lisäävä sairausryhmä. Nykyisessä palveluiden muuttuvassa tilanteessa on kansalaisten löydettävä uusia keinoja saada tukea ja selvitä arjessa, jota muistisairaus koskettaa suoraan tai välillisesti. Palveluiden siirtyminen digitaalisiksi tai fyysisesti etäämmälle ihmisistä haastavat niin perheiden arkea kuin palveluiden tuottajia.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Muistihuoltamo toimintamalli syntyi Koillismaan Seudun Muistin Ota koppi -hankkeessa yhtenä tavoiteosa-alueen tuotoksena. Pienillä paikkakunnilla pilottiluonteisesti järjestetyissä Muistihuoltamo -kohtaamisissa havaittiin tällaisen tavan kutsua ihmisiä jakamaan asioita ja saamaan tietoa toimivan hyvin.  Samassa kokoontumisessa järjestettiin aivovirikettä sitä haluaville, keskusteluhetki paikalle tulleille omaishoitajille(epävirallisia ja virallisia) sekä toinen keskusteluympäristö heille, jotka olivat omasta muististaan huolissaan tai halusivat tietoa miten muistitutkimuksiin pääsee.

Asiakkaita ja osallistujia osallistettiin kyselyillä sekä vuorovaikutteisilla toiminnoilla. He pääsivät vaikuttamaan käsiteltäviin aihepiireihin sekä tapaamisten aikana oli aina mahdollista valita mihin toimintoihin osallistuu. Tapaamispaikkana hyväksi todettiin perinteinen oikea huoltamo. Saadun palautteen sekä havaintojen mukaan ihmisten on helppo tulla asioimaan esimerkiksi tankkaamisen tai kahvittelun merkeissä ja samalla huomaamattomasti osallistua tähän muistitapahtumaan. Toiminta koettiin vahvasti matalan kynnyksen toimintana.

Ratkaisun perusidea

Toimintamallissa testattiin sekä toimivaksi havaittiin järjestää työpajatyyppistä matalan kynnyksen kohtaamispaikkaa, jossa samanaikaisesti voidaan tarjota vertaistuellista keskustelua,  aivoviriketoimintaa, tietoiskuja sekä tietoa alueen palveluista liittyen muistiin. Kohtaamispaikkana toimivat huoltoasemat eri paikkakunnilla.  Toistuvien (1xkk) tapaamisten suunnittelussa otettiin kävijät mukaan. Jokaisella tapaamiskerralla on sisältörunko, aloitus, tietoa, jakaantuminen toimintaryhmiin, keskustelua. Tapaamiskerrat ovat kuitenkin väljästi suunniteltuja ja niissä on mahdollista reagoida tilanteisiin ja ottaa huomioon paikalle saapuneet asiakkaat ja heidän senhetkiset tarpeensa. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Toimintamallia voidaan toteuttaa hyvin erilaisin ja vaihtelevin resurssein. Sitä on mahdollista jatkokehittää ja toteuttaa toimintamallin kaltaista toimintaa osana jotakin muuta olemassa olevaa toimintaa. On myös mahdollista toteuttaa tämä malli kehysmallina erilaisia käytössä olevia vertaistuki- tai muita ryhmiä. Toimintamallissa voidaan hyödyntää vapaaehtoistyötä sekä olemassa olevien palveluiden resursseja yhteistyön merkeissä, esimerkiksi apu henkilöstöltä mikäli kirjastossa järjestetään toimintaa.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Toimintamalli voisi soveltua yli sairausrajojen muillekin kuin muistisairaus-perheille suuntautuvaan tiedonjakoon ja vertaistuen aktivointiin ja tukemiseen. Tapaamispaikkoina voisi ehdottomasti toimia hyvin muutkin paikat kuin huoltoasemat, esimerkiksi kirjastot ja muut kuntien tai hyvinvointialueiden tilat. Tämä vaatisi jatkokehittämistä.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Tällaiset tapaamiset koettiin palautteen perusteella innostaviksi, kävijät kokivat saavansa vertaistukea ja tapaamiset lisäsivät heidän tietoaan muistiasioista. Kävijämäärät tapaamisissa myös nousivat tapaamisten edetessä, kävijät toivat mukanaan uusia asiakkaita. Tapaamisilla koettiin myös oleva merkitystä sosiaalisille suhteille ja arkirytmille.  Toimintamalli vaatisi kuitenkin edelleen kehittämistä sen oltua vain yhden osa-alueen tuotos Ota koppi -hankkeessa.