Muistihuoltamo, matalan kynnyksen kohtaamispaikka Muistin merkeissä
Muistihuoltamo on toimintamalli, jossa järjestetään ryhmätoiminnan piirteitä omaavia vertaistuellisia kohtaamisia liittyen muistisairauksiin, muistin haasteisiin sekä aivoterveyteen. Tapaamisissa jaetaan myös tietoa alueen palveluista.
Muistisairaudet ovat yhteiskunnassamme merkittävä kustannuksia aiheuttava sekä palveluiden tarvetta lisäävä sairausryhmä. Nykyisessä palveluiden muuttuvassa tilanteessa on kansalaisten löydettävä uusia keinoja saada tukea ja selvitä arjessa, jota muistisairaus koskettaa suoraan tai välillisesti. Palveluiden siirtyminen digitaalisiksi tai fyysisesti etäämmälle ihmisistä haastavat niin perheiden arkea kuin palveluiden tuottajia.
Muistihuoltamo toimintamalli syntyi Koillismaan Seudun Muistin Ota koppi -hankkeessa yhtenä tavoiteosa-alueen tuotoksena. Pienillä paikkakunnilla pilottiluonteisesti järjestetyissä Muistihuoltamo -kohtaamisissa havaittiin tällaisen tavan kutsua ihmisiä jakamaan asioita ja saamaan tietoa toimivan hyvin. Samassa kokoontumisessa järjestettiin aivovirikettä sitä haluaville, keskusteluhetki paikalle tulleille omaishoitajille(epävirallisia ja virallisia) sekä toinen keskusteluympäristö heille, jotka olivat omasta muististaan huolissaan tai halusivat tietoa miten muistitutkimuksiin pääsee.
Asiakkaita ja osallistujia osallistettiin kyselyillä sekä vuorovaikutteisilla toiminnoilla. He pääsivät vaikuttamaan käsiteltäviin aihepiireihin sekä tapaamisten aikana oli aina mahdollista valita mihin toimintoihin osallistuu. Tapaamispaikkana hyväksi todettiin perinteinen oikea huoltamo. Saadun palautteen sekä havaintojen mukaan ihmisten on helppo tulla asioimaan esimerkiksi tankkaamisen tai kahvittelun merkeissä ja samalla huomaamattomasti osallistua tähän muistitapahtumaan. Toiminta koettiin vahvasti matalan kynnyksen toimintana.