Suomen muistiasiantuntijat ry:n Muistimatka-väline tarjoaa sote-alan työntekijöille, muistisairaille henkilöille sekä heidän läheisilleen keinoja vaikeiden asioiden puheeksi ottamiseen. Muistimatkan pysäkit koostuvat aiheista, joita muistiperheet kohtaavat arjessaan.
Valtion politiikkatavoite on, että ikäihmiset asuvat mahdollisimman pitkään kotona. Tämän onnistumiseksi myös muistiperheiden kohdalla, heidän avukseen tarvitaan räätälöityjä puheeksiottamisen malleja. Niiden avulla muistisairas tulee ymmärretyksi, puoliso ei uuvu, kyky ennakoida ja varautua tulevaan paranee ja tilanteiden kriisiytyminen vältetään.
Muistisairaudet koskettavat suurta osaa ihmisistä joko välillisesti tai suoraan. Muistisairauksista kaivataan edelleenkin selvästi avoimempaa keskustelua. Eräs muistisairaan henkilön läheinen kuvaileekin ensihetkiään diagnoosin saamisen jälkeen näin: ”Alussa oli kuin olisi pudonnut jyrkänteeltä alas, mutta kyllä sieltä nyt on vähitellen noustu.”
Alunperin hankkeen tarkoitus oli tehdä yhteistyötä uudenmaan alueella, mutta toiminta levisikin jo varhaisessa vaiheessa laajemmalle Suomeen. Hanketyötä pidettiin yllä erilaisten etäyhteyksiä mahdollistavien sovellusten sekä vahvan ja toimivan viestinnän avulla. Näin pystyttiin takaamaan hanketyöntekijöiden, eri toimijoiden, muistiperheiden sekä yhteyshenkilöiden sujuva viestintä ja yhteistyö ympäri maan.
”Diagnoosin saatuani lamaannuin täysin. Taisin vähän masentuakin. Ajattelin, ettei minusta ole enää mihinkään.” Näin kertoo eräs muistisairas henkilö. Eräs muistisairaan läheinen taas kertoo: ”Vaikeinta on ollut seurata, miten aiemmin seurallinen, älykäs ja monenlaisissa asioissa aktiivisena ollut puolisoni muuttuu sairauden vuoksi ja ikään kuin katoaa.” Näihin muistisairaiden henkilöiden ja heidän läheistensä tarpeisiin ja toiveisiin nyt julkaistava Muistimatka-väline onkin ensisijaisesti kehitetty.
Muistimatka on tarkoitettu kaikille muistisairauksien parissa eläville, työskenteleville sekä alaa opiskeleville. Muistimatkan avulla muistisairas henkilö tulee kuulluksi ja ymmärretyksi yksilöllisesti, muistisairaan henkilön läheiset jaksavat paremmin, kyky ennakoida ja varautua tulevaan paranee ja tilanteiden kriisiytyminen vältetään. Muistiperheiden ja sote-ammattilaisten toimivan yhteistyön edellytyksenä on avoin ja luotettava vuorovaikutus. Tämä saattaa estyä, mikäli vaikeat asiat jäävät puhumatta tai vastaukset olettamuksiksi.
Muistiperheet, geronomiopiskelijat ja sote-alan ammattilaiset tuotiin saman pöydän ääreen työpajojen ja pilottityöskentelyn avulla keskustelemaan puheeksi ottamisesta sekä ratkomaan siihen liittyviä haasteita yhdessä. Muistimatka onkin rehellisesti kehitetty todellisessa yhteistyössä, todellisten asiantuntijoiden kesken.