Muistisairas henkilö siirtyy hoitokotiin, läheinenkin tarvitsee tietoa ja tukea" -ryhmäkeskustelusarja
Muistisairas henkilö siirtyy hoitokotiin - läheinenkin tarvitsee tietoa ja tukea" on kolmen kerran keskustelusarja, jonka tarkoituksena on tarjota pitkäaikaisasumiseen siirtyvien muistisairaiden henkilöiden läheisille tietopaketti sekä vertaistukea.
Muistisairaan ihmisen siirtyessä ympärivuorokautiseen hoitoon, omaisen hoitovastuu päättyy. Siirtymävaiheeseen liittyy paljon tunteita ja käytännön järjestelyjä. Läheisen huomioiminen osana muistisairaan ihmisen elämää päättyy, mutta läheinen tarvitsee tukea ja tietoa löytääkseen roolinsa osana muistisairaan ihmisen elämää uudessa hoitoympäristössä.
Toimintamallin avulla voidaan vähentää läheisen siirtymävaiheen jälkeistä epätietoisuutta ja lisätä turvallisuuden tunnetta. Kunnalla on mahdollisuus tiedottaa käytännön järjestelyistä ja mm. maksuehdoista useammalle läheiselle samalla kertaa.
Muistisairaan henkilön läheisen tukemiseen tulisi kiinnittää huomiota koko sairauden ajan. Siirryttäessä ympärivuorokautiseen hoitoon läheistä tukemalla voidaan rakentaa toimiva yhteistyö ja läheinen löytää helpommin oman roolinsa hoitoyksikön arjessa.
Ammattilaisille on julkaistu ”Älä unohda muistisairaan henkilön läheistä” esite, jonka tarkoituksena on muistuttaa kiinnittämään huomiota myös läheisen tukeen.
Muistisairaan henkilön selviytyminen omassa kodissa voi aiheuttaa paljon huolta ja vaatia erilaisia järjestelyjä läheisiltä. Joskus läheisten ja hoitavan tahon ajatukset kodin ulkopuolisesta hoidon tarpeesta ja hoitopaikasta eivät kohtaa.
Muistisairaan henkilön siirtyminen omasta kodista ympärivuorokautiseen hoitoon voi olla prosessi, joka vaatii läheisiltä paljon voimavaroja sekä vie paljon palvelujärjestelmän resursseja. Vaikka huoli muistisairaan selviytymisestä, palvelujen riittävyydestä ja sopivuudesta on saattanut olla osana läheisten elämää pitkäänkin, voi omasta kodista pois siirtyminen aiheuttaa läheisissä sekä käytännön järjestelyihin että luopumiseen liittyvää tunnekurmitusta. Kuormittumista voidaan vähentää antamalla läheisille asiasta täsmällistä ja realistista tietoa sekä tarjoamalla vertaistukea.
Huomioimalla läheisiä muistisairaan henkilön hoitoyksikköön siirtymisprosessin aikana saadaan heistä jatkossa voimavaroja sairastuneen tukemiseen ja hoitoon uudessa elämäntilanteessa. Tulevan asukkaan läheiset siirtyvät paremmin osaksi hoitoyksikön arkea.