Mukana elämässä - vertaistukiryhmä. Vertaistukiryhmä henkilöille, joilla on itsetuhoisia ajatuksia tai ovat yrittäneet itsemurhaa.

Vertaistukiryhmä henkilöille, joilla on itsetuhoisia ajatuksia tai ovat yrittäneet itsemurhaa. Ryhmässä mukana koulutettu kokemusasiantuntija. Ryhmässä on mahdollisuus vertaistuelliseen keskusteluun ja yhdessä pyritään löytämään selviytymiskeinoja vaikeissa tilanteissa.

Toimintaympäristö

Itsemurhien määrän vaihtelu ja siihen erityisesti vaikutavat tekijät liittyvät siihen yhteiskunnalliseen toimintaympäristöön missä vertaistoimintaa on kehitetty tämän toimintamallin tiimoilta. Myös erilaiset sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämiseen liittyvät hallinnolliset muutokset liittyvät vertaistoiminnan kehittämisympäristöön.

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Vertaistukiryhmän kehittäminen liittyy osaksi Apua-Ajoissa - itsemurhien ehkäisyhanketta. Strateginen kokonaisuus koskee itsemurhien ehkäisyä.

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Kehitystyön lähtokohtana ovat tarpeet ovat itsemuhrien ehkäisyn tehostaminen Keski-Suomen hyvinvointialueella. Tarpeena on ollut kehittää vertaistoimintaa palvelemaan tehokkaammin korkeassa itsemurhariskissä olevia asiakkaita.  Kehittäminen palvelevee asiakkaiden tarpeita ja kehittämistyön kautta myös on saatu muodostettua malli toimivalle vertaistukiryhmämallille, mikä hyödyttää niin sitä organisaatiota, missä ryhmä on kehitetty ja niitä ammattilaisia, jotka ryhmää ovat suunniteleen ja kehittäneet. 

Tavoiteltu muutos

Tavoitteena on kehittää toimiva vertaistukeen perustuva ryhmämuotoinen tuki korkeassa itsemurhariskissä oleville henkilöille. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmä: Keski-Suomen hyvinvointialueen asukkaat. Erityisesti samanaikaisesti päihdehäiriöstä kärsivät hyvinvointialueen asukkaat. 

Ratkaisun perusidea

Toiminamallissa on kyse ryhmämuotoisen vertaistuen tarjoamisesta korkeassa itsemurhavaarassa oleville henkilöille jo toiminnassa olevan vertaistoimintakeskuksen sisällä. Mukana elämässä - vertaistukiryhmä koostu kuudesta ryhmäkerrasta ja eri teemasta. Ryhmässä hyödynnetään vertaistukea, erilaisia tehtäviä ja rentoutusmenetelmiä sekä ryhmään osallistuu myös kokemusasiantuntija. Toimintamallin kehittämisen ja juurruttamisen sekä levittämisen tueksi kirjoitettiin myös ryhmän ohjaamista varten ohjaajan opas, mikä sisältää oleelliset tiedot ja materiaalit ryhmän toteuttamista varten. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Toimintamallia juurrutetaan siten, että koko ryhmää on suunniteltu toteuttavassa organisaatiossa osallistuvin menetelmin ja se intergroidaan jo olemassa oleviin vertaistoiminnan rakenteisiin siten, että se tukee myös muuta vertaistoimintaa ja sen kehittymistä. Keinoja juurruttamiseen on osallistava kehittäminen, ryhmän pilotointi mihin kuuluu ryhmän ohjaamisen harjoittelu käytännössä. Toiminnan jatkuvuus turvataan sopimalla uuden ryhmän järjestämisestä myös Apua ajoissa!-hankkeen päätyttyä.  

Vinkit toimintamallin soveltajille

Vertaistukiryhmä on sovellettavissa erilaisissa ympäristöissä. Ryhmän toteuttaminen vaatii kuusi ryhmäkertaa (6 x 1,5 tuntia). Ennen ryhmään aloittamista sitä on syytä markkinoida riittävän laajasti sekä aktiivisesti, ryhmäläisten saamiseksi ryhmään. Ryhmä on toimiva toteuttaa suljettuna ryhmänä, eli osallisuus ryhmään perustuu ennakkoilmoittautumiseen.

Ajan lisäksi ryhmä tarvisee kaksi ohjaajaa sekä kokemusasiantuntijan itsetuhoisuus teeman osalta. Ryhmään tehty ohjaajan opas sisältää kaikki tarvittavat ohjeet ja tehtävät eri ryhmäkerroille. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Kehittämisen tuloksena vertaistoimintaan syntyi uusi vertaistuen muoto, joka palvelee erityisesti korkeassa itsemurhavaarassa olevia henkilöitä. Kehittäminen laajentaa vertaistoimintakeskuksen palvelutuotantoa ja myös asiakaskuntaa.