Muutosmuotoilua Teatterimuseolla
Propellipäissä päätimme testata miten ympäristön muutos ja toiminnallisuus toimivat muutosten muotoilussa. Toteutimme Teatterimuseolla muutosmuotoilupajan, joka toimi loistavasti yhteisen ideoinnin välineenä. Samalla syntyi ajatuksia maailman parhaasta terveysasemasta.
Muutoksia pohditaan usein tutuissa, totutuissa ympäristöissä. Ympäristön vaihtaminen auttaa naksauttamaan myös ajatukset uudenlaiselle vaihteelle. Teatterimuseon tilat tuovat yhteiskehittämisen tueksi luovan ympäristön, jossa myös "boksin ulkopuolelta ajatteleminen" tulee inspiroivan tilan takia helpommaksi. Halusimme kokeilla, mitä tapahtuu muutosten muotoilulle kun se tehdään tilassa, joka on välineenä sellainen, että se houkuttelee hulluttelemaan. Toisaalta lava, pukeutuminen ja erilaiset lavasteet auttavat ulkoistamaan ongelmia itsestä, joka voi auttaa nostamaan esiin asioita, joista ei aikaisemmin ole puhuttu.
Muutosmuotoilupajaan osallistui moninainen joukko ihmisiä. Mukana oli kokemusasiantuntijoita ja kehittäjiä. Työpajan tarkoituksena oli kokeilla, mitä tilan muuttaminen saisi muutosmuotoilulle aikaan. Siksi aiheeksi valittiin kaikille tuttu: terveyspalvelut. Kaikki osallistujat olivat joskus olleet terveyspalveluiden asiakkaina, joten kaikki pystyivät osallistumaan prosessiin muutosmuotoilijan näkökulmasta.
Työpaja muodostui kolmesta osasta: tavoitellun tilan esittäminen (aiheena oli "maailman paras terveyspalvelu"), nykytilan hahmottaminen sekä muutospolun muotoilu. Ajatusten havainnollistamiseksi työpajassa käytettiin välineenä teatterin lavastusta sekä kehoa. Työpajan suunnitteli Kukunorin Muutosmuotoilupäällikkö Milla Mäkinen. Työpajan fasilitoivat Milla Mäkinen ja Palvelumuotoilupäällikkö Raisa Omaheimo. Lisäksi työpajassa oli mukana visuaalinen fasilitaattori, Pauliina Helle, joka kuvasi keskustelua pajan ajan visuaalisten muistiinpanojen muodossa fläppipapereille, jotka olivat koko ajan kaikkien nähtävillä.
Keräämällä näyttöä muutosmuotoilusta käytännössä voimme myös rohkaista muita ottamaan ajattelutapaa käyttöön. Tätä kautta voimme edistää muutosten muotoilua siten, että ne, joita muutos koskee, pääsevät muutosprosesseissa kehittäjien asemaan.