Muutosvalmennus
Muutosvalmentaja on johdon, esimiesten tai kentän kumppani muutoksessa. Muutosvalmentaja on mukana mahdollistamassa organisaation tavoitteiden täyttymistä ja apuna miettimässä ratkaisuja ja polkua kohti muutosta eri tasoilla.
Digitaalisten palveluiden laajentamisella turvataan Hyvinvointialueen strategisia painopisteitä: monikanavaisuutta, oikea-aikaisuutta, saatavuutta ja vaikuttavuutta. Ohjaaviksi tekijöiksi nousevat myös toiminnan tuloksellisuus ja vaikuttavuus sekä henkilöstön osaaminen ja riittävyys. Digitaalisten palveluiden laajentaminen vaatii vahvaa sitoutumista, hyvää yhteistyötä ja monenlaista osallistamista, jota muutosvalmennuksella tuetaan ja vahvistetaan. Kehittämistyöllä pyritään sujuvoittamaan yli toimialuerajojen tapahtuvia asiakaslähtöisiä hoito- ja palveluketjuja ja mahdollistamaan aikaisempaa enemmän etäasiointia ja etäpalveluja.
Muutosvalmennusmallia on käytetty aiemmin organisaatiossa työvoimahallinnanohjelmiston käyttöönotossa. Uudella järjestelmällä osa työvuorosuunnittelusta automatisoitiin ja muutosvalmennusmalli oli keskeisessä roolissa käyttöönotoissa kolmen vuoden aikana.
Muutosvalmennuksella tuetaan Hyvinvointialueen yksiköitä ja ammattilaisia, jotka käyttöönottavat uusia digitaalisia välineitä. Käyttöönottoihin on luotu työpaja ja koulutusrunko, jossa muutosvalmentaja työskentelee suunnittelijan työparina sekä ammattilaisten tukena.
- Hankkeen keskeisenä tavoitteena on vahvistaa perustason sosiaali- ja terveydenhuollon kyvykkyyttä tuottaa alueen asukkaille laadukkaita ja yhdenvertaisia palveluja
- Osallistutaan digitaalisen palvelualustan käyttöönoton suunnitteluun.
- Tuetaan organisaatiota digitaalisen palvelualustan käyttöönotossa ja kehittämisessä 2023-2025.
- Muutosvalmennuksella tuetaan organisaatiota ammattilaisten digitaalisten työvälineiden (mm. sähköiset lomakkeet, chat, etävastaanotto) käyttöönotossa, huomioiden ammattilaisten käytön tuki
- Tuetaan muutosvalmennuksella palvelualueita/palvelutehtävätasoa sähköisen ajanvarauksen toimeenpanossa
Muutosvalmentajan roolina on mm. kirkastaa muutoksen tavoite/tavoitteet ja raamit, sanoittaa ja avata ne kaikille osapuolille niin, että ne ovat mahdollisimman ymmärrettäviä. He tukevat tavoitteisiin pääsyn polutusta ja tarkentamista käyttöönoton ”matkan varrella”. He toimivat toiminnallisessa tiimissä työparina, keskustelun aloittajina sekä kentän äänen sanoittajina, näkökulmien ja mahdollisuuksien sanoittamisessa apuna. Muutosvalmentajat toimivat esihenkilöiden ja eri työntekijätasojen tukena, ja nostavat näistä keskusteluista saadut näkökulmat käyttöönoton suunnittelun tueksi, ja tukevat näin tavoitteisiin pääsyä.