Neuropsykiatrisen asiakkaan, 13-29- vuotiaan hoito- ja palveluketju (RRP, P4, I1)
Neuropsykiatrisesti oireilevan nuoren ja nuoren aikuisen hoito- ja palveluketjun kuvaus Kainuun hyvinvointialueella.
Aktiivisuuden ja tarkkaavaisuuden häiriöt ovat tilastollisesti lisääntyneet, mikä johtuu tiedon lisääntymisestä. Monella hyvinvointialueella on havahduttu lisääntyneeseen tutkimus- ja hoitotarpeeseen, näin myös Kainuun hyvinvointialueella.
Kainuun hyvinvointialueen neuropsykiatrista hoito- ja palveluketjua lasten ja nuorten osalta on kuvattu prosessikartan osalta lyhyesti v 2019 ja päivitetty viimeksi vuonna 2020. Aikuisten kohdalla ei ole erikseen eritelty neuropsykiatrisen asiakkaan palvelu- ja hoitoketjua. Mielenterveys- ja päihdepalveluissa toteutetaan tapauskohtaisen työryhmän mallia, jossa työryhmä pysyy mahdollisuuksien mukaan samana koko hoitoprosessin ajan. Neuropsykiatrisen asiakkaan hoidossa tämä tarkoittaa sitä, että henkilökunnalla on oltava laajasti neuropsykiatrista osaamista diagnosoinnista hoitoon ja kuntouttamiseen saakka.
Hoito- ja palveluketju:
Kainuun hyvinvointialueen nuorten- ja nuorten aikuisten neuropsykiatriset palvelut ovat hajautuneet monelle eri palvelualueelle ja palveluissa voi olla päällekkäisyyksiä, epäselvyyttä tai puutteita.
Jonotilanne ja osaamisen vahvistaminen:
Nuorisopsykiatrian poliklinikalle erikoissairaanhoitoon voi ohjautua ilman lääkärin lähetettä. Tämä ruuhkauttaa nuorisopsykaitrian poliklinikan alkukartoitusta ja viivästyttää mahdollisesti neuropsykiatrisesti oireilevan nuoren tuen saamista.
Aikuisten mielenterveys- ja päihdepalveluiden neuropsykiatrinen jonotilanne on ruuhkautunut vuodesta 2021 lähtien erityisesti Kajaanin toimipisteessä. Mielenterveys- ja päihdepalveluissa on panostettu ammattilaisten (sairaanhoitajat) kouluttamiseen mm. diagnostisen DIVA- haastettelun osalta.
Kainuun hyvinvointialueella ei ole tarjolla neuropsykiatrista kuntoutusta määrämittaisina valmennusjaksoina. Hyvinvointialueen työntekijöitä on koulutettu tai he ovat kouluttautuneet neuropsykiatrisiksi valmentajiksi omakustanteisesti. Nämä työntekijät voivat käyttää neuropsykiatrisen valmentajan osaamistaan työssään, mutta itse valmennusta ei ole määritelty minkään ammattiryhmän tai palvelualueen työnkuvaan. Nepsyvalmentajien lisäkouluttamista on suositeltu v. 2022 Kestävän Kasvun Kainuu I- hankkeen selvityksessä ratkaisuna neuropsykiatriselle kuntoutukselle. Koulutuksen kohderyhmää tai palvelualaa ei kuitenkaan ole määritelty.
Yhteiskehittämisen työryhmä on koottu monialaisesti....