Neuropsykiatrisen tutkimusjonon (alle 30- vuotiaiden) purkaminen Kajaanin mielenterveyden- ja riippuvuuksienhoidon (Miepä)yksikössä (RRP, P4, I1)
Kajaanin Miepä- yksikössä neuropsykiatrinen tutkimusjono on ruuhkautunut v. 2021 saakka. Tavoitteena on purkaa alle 30-vuotiaiden nuorten aikuisten tutkimusjono vuoden 2024 aikana ja muokata prosessia ennaltaehkäisemään uuden jonon muodostuminen.
Aktiivisuuden ja tarkkaavuuden haasteet ovat nousseet yhteiskunnallisesti esille niin terveydenhuollossa kuin mediassakin. Koronapandemia vuosien 2020-2022 aikana havaittiin yleistymistrendin ylittävä, 18,6 %:n lisäkasvu uusien ADHD-diagnoosien määrässä ja ADHD:n ilmaantuvuus koko väestössä jopa kaksinkertaistui (Raevuori & Auro, 2024) Aikuisten kognitiiviseen työergonomiaan tulleet muutokset ovat voineet vaikuttaa lisääntyneisiin keskittymisen haasteisiin, mutta ne on eroteltavissa kehityksellisistä häiriöistä, joiden oireet ovat todettavissa lapsuudesta saakka. Aikuisten ADHD:n diagnosoinnissa on havaittu myös ylidiagnosoimista ja huomiota on hyvä siirtää keskittymistä hajottaviin ympäristötekijöihin joita ovat mm. etätyö, vuorovaikutuksen väheneminen ja työelämän vaatimukset.
Kajaanin mielenterveyden- ja riippuvuuksien hoidon yksikkö Miepä, toimiin Kainuun hvvinvointialueen perusterveydenhuollon palveluna. Yksikkö antaa hoitoa täysi-ikäisille asiakkaille mielenterveyden häiriöihin sekä riippuvuussairauksiin.
Kestävän kasvun Kainuu 2- hankesuunnitelman tavoitteena on ollut diagnostisen osaamisen hankkiminen jononpurkuun. Alkuperäinen suunnitelma on ollut ostopalveluna tapahtuva jononpurku.
Jononpurun valmistavan työryhmän kokoaminen:
Mielenterveyden ja riippuvuuksien hoidon palvelualuepäällikkö, palveluyksikköpäällikkö, palveluesihenkilö, tiimivastaava.
Avoimen keskustelun ja tilanteen kartoituksen myötä löytyi yhteinen tahtotila purkaa tutkimusjono hoitotyön ammattilaisten osalta omana palveluna. Työntekijöiden aiempi kouluttaminen diagnostiikkaan haluttiin hyödyntää. Jononpurun toteutuminen neuvotellun lisätyösopimuksen avulla motivoi työntekijöitä osallistumaan jononpurkutoimenpiteisiin ja jononpurkuun osallistui työntekijöitä myös Kainuun hyvinvointialueen muista Miepä- toimipisteistä.
Jonon muodostumisen ennaltaehkäisyyn on koottu erillinen moniammatillinen lähetekriteeri työryhmä.
Työryhmän jäsenet:
Neuropsykologi, koulu- ja opiskelijahuollon psykologi, psykiatri, lasten neurologi, kuntoutuksen asiantuntija, psykiatrinen sairaanhoitaja
Kajaanin mielenterveyden ja riippuvuuksien hoidon alle 30- vuotiaiden asiakkaiden hoitoonpääsy ja diagnostiset tutkimukset. Uuden tutkimusjonon ennaltaehkäisy ohjaavan lähetekriteeristön luomisella.
Tutkimuksien osalta mittaristona on tutkittujen asiakkaiden määrä ja jonotilanteen muutokset.
Lähetekriteerien osalta tutkimuksiin ohjautuvien määrä.
Selkeät ohjeet, mitä asioita tulee ottaa huomioon ja selvittää ennen adhd tutkimuksiin ohjaamista