Neuropsykiatrisia piirteitä omaavien palvelut, Satakunnan hyvinvointialue (RRP, P4, I1)

Satakunnan hyvinvointialueella tavoitellaan koko hyvinvointialueen yhteisiä neuropsykiatrisia piirteitä omaavien palvelutarjottimia ja hoitoketjuja. Palvelutarjottimet luodaan elämänkaariajattelun mukaisesti.

Toimintaympäristö **

Kehityksellisten neuropsykiatristen häiriöiden tunnistaminen on kehittynyt 2000-luvulla, jonka seurauksena myös diagnosoinnin tarve on lisääntynyt. Vähintään 10% väestöstä kärsii neuropsykiatrisista oireista, jotka vaikuttavat päivittäiseen elämään. Neuropsykiatrisia piirteitä voi ilmetä myös henkilöillä, joiden piirteet eivät täytä diagnostisia kriteerejä. Tästä huolimatta piirteet vaikuttavat päivittäiseen elämään. Neuropsykiatrilla piirteillä olevat ihmiset ja perheet kokevat usein olevansa palveluissa väliinputoajia.

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Satakunta on laaja maakunta ja etäisyydet palveluihin ovat pitkät, erityisesti haja-asutusalueilla. Neuropsykiatrisia piirteitä omaaville suunnatut palvelut ovat pirstaleisia ja toteutetaan muiden palveluiden sisällä, joten oikean palvelun löytäminen ja tarvittavan tiedon saaminen on usein haastavaa. 

Satakunnan hyvinvointialueen strategiassa linjataan, että asiakkaita palvellaan yhdenvertaisesti ja kohdataan inhimillisesti. Neuropsykiatrisisten piirteiden kanssa elävien tasavertainen kohtaaminen edellyttää riittävää tietoa piirteistä ja niiden mukanaan tuomista haasteista. Se edellyttää myös tiedossa olevia palvelu- ja hoitoketjuja, jotta asiakas ei pääse putoamaan palvelujen väliin. Jotta neuropsykiatrisia piirteitä omaavat henkilöt saavat tarvitsemansa tuen ollakseen tasavertaisia yhteiskunnan jäseniä, tulee heidän saatavillaan olla matalan kynnyksen palveluita sekä diagnoosin jälkeisiä kuntoutuspalveluita. Ammattilaisten nepsyosaaminen tulee olla riittävää, jotta asiakkaat osataan kohdata heidän tarpeensa huomioon ottaen.

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Neuropsykiatrilla piirteillä olevat ihmiset ja perheet kokevat usein olevansa palveluissa väliinputoajia. Kun hyvinvointialueen palvelukenttä ei ole yhtenäinen, eivät ammattilaiset välttämättä osaa ohjata asiakkaita oikeiden palveluiden piiriin. Tästä syystä yhtenäiset palvelutarjottimet ja hoitoketjut koko hyvinvointialueella parantavat asiakkaiden palvelujen saantia. Matalan kynnyksen palvelujen kehittäminen lisää asiakkaiden osallisuutta yhteiskuntaan ja mahdollistaa tuen saamisen varhaisessa vaiheessa, myös ilman diagnoosia.

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Nepsy-palveluiden kokonaisuus on suuri ja moninainen. Tästä syystä kehittämistyössä tarvitaan monia erilaisia kehittäjäjoukkoja. Kehittäjäjoukot on muodostettu kulloinkin kehitettävän kokonaisuuden ympärille aiheen vahvoista osaajista niin, että edustuksellisuus kaikista tarvittavista tahoista toteutuu.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Neuropsykiatrisia piirteitä omaavat henkilöt kaikissa elämänkaaren vaiheissa. Asiakasymmärrystä lisätään kokemusasiantuntijoita kuulemalla.