Nuorten ja lapsiperheiden tarina- ja verkkoauttaminen, Keski-Suomen HVA Keski-Suomen HVA (RRP, P4, I1)

Tarina-auttamisen videotarinat ovat nuorten ja lapsiperheiden itsehoitoon hyödynnettävä digitaalinen palvelu hyvinvointialueen verkossa ja sosiaalisessa mediassa. Tarina-auttamisen palvelut tuottaa Zoturi Oy.

Toimintaympäristö

Tarina-auttamisen videopalvelu on käytössä koko Keski-Suomen hyvinvointialueella. Vuoden 2022 palveluvajeanalyysi osoittaa, että koronapandemian jälkeen erityisesti nuoret ovat heikossa ja haavoittuvassa asemassa. Alueella on tarpeen parantaa heidän hoitoonsa ja palveluihinsa pääsyä. Hyvinvointialueiden tulee tarjota asukkailleen yhdenmukaisia palveluita asuinkunnasta riippumatta. Yksi tapa parantaa ja yhdenmukaistaa palveluiden saatavuutta on kehittää digitaalisia palveluja.

Nuorten ahdistuneisuus ja mielenterveyden häiriöt ovat lisääntyneet, ja myös perheiden ongelmat ovat muuttuneet monimutkaisemmiksi. Pandemian aikana palvelutarve on kasvanut, mutta samalla palveluihin pääsy on heikentynyt. Tarina-auttamisen videopalvelun tavoitteena on vahvistaa nuorten ja lapsiperheiden ennaltaehkäiseviä palveluita, lisätä käyttäjien osallisuuden kokemusta ja edistää sähköistä asiointia hyvinvointialueella.

Asiakas ohjautuu tarina-auttamisen sivustoille enjaksa.fi, normaali.fi, sosiaalisen median, hakukoneiden tai hyvaks.fi-verkkosivujen kautta. Sivuilla on mahdollista tehdä myös huolitesti, joka ohjaa käyttäjän hänen tarpeisiinsa sopivien ohjausvideoiden pariin.

Ohjausvideot tarjoavat nuorille ja lapsiperheiden vanhemmille vertaistukea ja kannustavat ottamaan asian puheeksi ammattilaisen kanssa. Joissakin tapauksissa videoista voi löytyä myös ratkaisu ongelmaan. 

Videoita on yhteensä jo yli 1000. Näistä noin 700 on psykoedukaatio- ja oma-apuvideoita, noin 300 vertaistarinaa ja lisäksi on ammattilaisille suunnatut akatemiavideot. Näitä videoita sekä painettuja tukimateriaaleja voidaan hyödyntää myös ammattilaisten vastaanottojen tukena.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Tarina-auttamisen videopalvelu on suunnattu erityisesti nuorille ja lapsiperheille, mutta se on avoin kaikille Keski-Suomen hyvinvointialueen asukkaille. Painettu materiaali on tarkoitettu nuorten ja lapsiperheiden parissa työskentelevien ammattilaisten käyttöön. Palvelun kehittämistä varten palautetta on kerätty sekä asiakkailta että ammattilaisilta.

Ratkaisun perusidea

Tarina-auttamisen videotarinat ovat nuorten ja lapsiperheiden itsehoitoon hyödynnettävä digitaalinen palvelu hyvinvointialueen verkossa ja sosiaalisessa mediassa. Palvelun käyttöönoton tavoitteena on vahvistaa nuorten ja lapsiperheiden ennaltaehkäiseviä palveluita, lisätä käyttäjien osallisuuden kokemusta ja edistää sähköistä asiointia hyvinvointialueella. Videoita sekä painettua tukimateriaalia voidaan hyödyntää myös ammattilaisten vastaanottojen tukena. Tarina-auttamisen palvelut tuottaa Zoturi Oy.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Uuden palvelun tai toimintamallin juurtuminen edellyttää omistajan ja johdon vahvaa sitoutumista sekä huolellista käyttöönoton suunnittelua. Pilotointivaiheessa kerätään kokemuksia ja arvioidaan vaikutuksia, mikä luo pohjan toiminnan kehittämiselle. Käyttöönottosuunnitelma on laadittu yhteistyössä toimittajan, palveluiden ja hankkeen kanssa. Omistajuus ja koordinointi on alusta asti keskitetty lasten, nuorten ja perheiden palveluihin, mikä varmistaa sujuvan päätöksenteon.

Hyvin suunniteltu viestintä asiakkaille ja ammattilaisille tukee tavoitteiden, vaiheiden ja odotusten selkeyttä sekä edistymisen seurantaa ja raportointia. Toimintamallin onnistunut käyttöönotto edellyttää myös ammattilaisten osaamisen varmistamista, johon johdon tulee varata riittävästi aikaa.

Palvelun toimittaja tukee ammattilaisten oppimista tarjoamalla verkkoakatemian ja vastaa asiakkaille näkyvien tarina-auttamisen palveluiden tuottamisesta. Toimittaja päivittää säännöllisesti sisältöjä, kuten videoita ja materiaaleja, ja reagoi ajankohtaisiin teemoihin.

Asiakas- ja ammattilaiskyselyt auttavat arvioimaan toimintamallin hyötyjä ja käytettävyyttä sekä tukevat toiminnan jatkuvaa kehittämistä.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Kohderyhmän erityispiirteet ja tarpeet on tärkeää huomioida suunnittelussa. Mahdollisuuksien mukaan kohderyhmän edustajat kannattaa ottaa mukaan suunnittelu- ja ideointivaiheeseen. Jatkuva asiakaspalaute toimintamallista on erittäin arvokasta kehittämisen kannalta.

Nuoret ovat merkittävä digitaalisten ratkaisujen käyttäjäryhmä, joten heidän kokemuksensa ja näkemyksensä kannattaa hyödyntää. Ammattilaisten osallistaminen käyttöönoton kaikkiin vaiheisiin vahvistaa sitoutumista, vähentää muutosvastarintaa ja lisää sujuvasti osaamista. Lisäksi ammattilaisille tulee tarjota jatkuvaa tukea, joka varmistaa toimintamallin sujuvan käytön ja mahdollistaa osaamisen kehittämisen pitkällä aikavälillä.

Viestintä on keskeisessä roolissa uuden toimintamallin käyttöönotossa. On tärkeää korostaa viestinnässä toimintamallin konkreettisia hyötyjä, kuten hoitoon tai palveluun pääsyn nopeutumista, tiedon saatavuuden parantumista tai muita merkittäviä tuloksia. Hyvä viestintä auttaa vahvistamaan ymmärrystä ja hyväksyntää sekä asiakas- että ammattilaistasolla.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Itsehoidon tukeminen:
Videoilla laajennettiin nuorten ja perheiden itsehoitomateriaaleja hyvinvointialueen verkossa. Näin nopeutettiin ja sujuvoitettiin tiedon saatavuutta.

Käyttäjä- ja ammattilaispalaute:

  • Kaikki vastaajat olivat yhtä mieltä siitä, että Tarina-auttaminen sopii matalan kynnyksen palveluksi nuorille ja lapsiperheiden vanhemmille
  • Videot koettiin hyödyllisiksi ammattilaisten työssä
  • Ammattilaisille suunnatut tukimateriaalit (julisteet, flyerit, somemateriaalit ja ammattilaisvideot) saivat positiivista palautetta

Keskeiset luvut:

  • 23 878 katselua tai avunhakukertaa (7 kuukauden aikana)
  • 71 % käyttäjistä koki saaneensa videoista apua